Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624
Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624

Cereri de debranşări, în locul achitării facturilor


Tot mai mulți focșăneni renunță la sistemul centralizat de încălzire. În acestă vară, ENET a primit, în total, 354 de cereri de debranșare, din care 279 s-au finalizat deja. Data limită până la care se mai pot depune cereri de debranșare este 31 august, urmând ca din 15 septembrie să fie încărcată instalația în vederea verificării pentru sezonul rece. „Cereri de debranșare sunt depuse, însă nu se finalizează toate din diferite motive. Putem spune doar că a crescut numărul de debranțări la apă caldă”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al ENET, Cristina Gavrilă.
În prezent, ENET nu furnizează apă caldă focșănenilor din cauza datoriilor foarte mari acumulate la furnizorul de gaz, care a sistat furnizarea încă din luna februarie. Societatea de termoficare a rămas datoare la cea de gaze din cauza neplății subvențiilor de către Guvern și facturilor de către populație, dar și de legislația care nu protejează societăți precum este ENET.
Pentru recuperarea datoriilor de la populație, fabrica de căldură a trimis personalul la scările de bloc, pentru a discuta cu rău-platnicii și pentru a încerca recuperarea sumelor restante. Până în acest moment, cei 10 angajați ai ENET trimiși în teren au reușit strângerea a doar 100.000 de lei. „Apa caldă se va porni când vom putea relua furnizarea gazului. Nu mai putem porni centrala pe păcură, pentru că sunt costurile foarte mari”, ne-a mai spus Gavrilă.
Datoria către furnizorul de gaz, GDF Suez, se ridică la 11 milione de lei. Furnizarea gazelor naturale ar putea fi reluată dacă se achită jumătate din sumă, iar restul eșalonat. În condițiile în care ENET nu a reușit să recupereze nici 5,5 milioane de lei, cât reprezintă prima tranșă, e greu de crezut că apa caldă va curge la robinete prea curând. Cea mai probabilă dată este cea de 15 septembrie, când elevii vor începe noul an școlar.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?