Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

Salariile bugetarilor trebuie să revină rapid la cuantumul anterior tăierilor


Vicepreședintele PSD, Marian Oprișan, a declarat, ieri, că salariile bugetarilor trebuie să revină cât mai rapid la cuantumul anterior tăierilor. El a explicat că oamenii trebuie să înțeleagă că la mijloc nu este vorba de o creștere a salariilor, așa cum lasă să se înțeleagă Guvernul Boc, ci de o reducere a tăierilor făcute fără nicio logică. „Ar fi o reducere a nedreptății majore pe care acest Guvern a făcut-o românilor fără apărare, pe care i-a pus să plătească factura crizei economice și a propriei incompetențe”, a afirmat Marian Oprișan.

Vicepreședintele PSD, Marian Oprișan, a declarat, ieri, că salariile trebuie să revină cât mai rapid la cuantumul anterior tăierilor. El a explicat că oamenii trebuie să înțeleagă că la mijloc nu este vorba de o creștere a salariilor, așa cum lasă să se înțeleagă Guvernul Boc, ci de o reducere a tăierilor făcute fără nicio logică. „Ar fi o reducere a nedreptății majore pe care acest Guvern a făcut-o românilor fără apărare, pe care i-a pus să plătească factura crizei economice și a propriei incompetențe”, a afirmat Marian Oprișan.
Liderul PSD a arătat că revenirea salariilor din sectorul bugetar la nivelul anterior tăierilor este obligatorie și conform Deciziei nr. 872 din 25 iunie 2010 a Curții Constițutio-nale, publicată în Monitorul Oficial nr. 433/28 iunie 2010. Marian Oprișan a spus că aceste măsuri de revenire a salariilor bugetarilor  la cuantumul anterior tăierilor erau necesare, dar vin foarte târziu. „Deși extrem de necesare, astfel de măsuri vin foarte târziu și nu sunt și suficiente. Din păcate, ele nu pot acoperi creșterea fulminantă a ta-xelor și a prețurilor la alimente și bunuri de larg consum și nici nu pot oferi populației, în special categoriilor defavorizate, posibilitatea de a privi cu liniște și detașare iminenta eliminare a subvenției la căldură și apă caldă, precum și introducerea sistemului de coplată în sistemul de sănătate”, a arătat Marian Oprișan. Liderul PSD a explicat că presupusa mărire de 5% vehiculată de Guvernul Boc nu ar avea niciun efect în condițiile în care rata inflației a fost în această perioadă de 8%, cu trei procente mai mare decât așa-zisa creștere salarială și cea mai mare rată a inflației din Uniunea Europeană.
„Guvernul ar trebui să asigure personalului bugetar din România o creștere salarială care să acopere tăierile salariale de 25 la sută, plus inflația care în această perioadă a fost de 8 la sută, cea mai mare inflație din Uniunea Europeană”, a arătat Marian Oprișan. Acesta a susținut că același guvern incompetent a intenționat să taie și pensiile, doar sesizarea Curții Constituționale a României de către opoziție oprind acest lucru.

În lipsa unor măsuri economice, 2013 poate fi fatal pentru România

Vicepreședintele PSD, Marian Oprișan, a mai arătat că măsurile sociale trebuie îmbinate în mod inteligent cu măsuri proactive de stimulare a economiei, de reducere a fiscalității și de creare de noi locuri de muncă. Oprișan a susținut că anul 2013 ar putea fi fatal pentru România dacă nu va fi pus în aplicare un program de măsuri de relansare econo-mică. El a făcut o scurtă prezentare a situației economico-financiare a României care, în 2013, va atinge un vârf de plată, context în care guvernanții ar trebui să conștientizeze cât de importantă este relansarea economică a României.
„Vrâncenii și românii trebuie să știe că, în conformitate cu noul acord cu FMI, liberalizarea prețurilor la gaze și electricitate, din 2013, ar putea mări cu 70-80% factura la căldură și lumină. Tot în 2013  bugetul va trebui consolidat la un deficit de 2,5-2,8% din PIB așa cum s-a stabilit în timpul discuțiilor cu reprezentanții FMI, ceea ce înseamnă că cheltuielile vor trebui limitate”, a explicat Oprișan. Liderul social democrat a susținut că, în 2013, intră la plată rambursarea împrumutului de aproape 20 miliarde de euro, plus dobânzi, luat de la FMI, Comisia Europeană și Banca Mon-dială.
„Tot în anul 2013, serviciul global al datoriei publice va ajunge la circa 30 miliarde euro. Asta înseamnă că guvernul se va împrumuta nu pentru a investi, ci pentru a plăti dato-riile mai vechi. În acest context, cred că anul 2013 ar putea fi fatal pentru România dacă nu va fi pus în aplicare un program de măsuri de relansare economică”, a afirmat liderul PSD, Marian Oprișan.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?