Ediția: Luni 13 Mai 2024. Nr. 6622
Ediția: Luni 13 Mai 2024. Nr. 6622

Poliţiştii de la secţii intră în acţiune


Secțiile de Poliție Rurală încep să fie operaționale. Noua concepție de reorganizare a structurii de ordine publică în mediul rural a început să fie pusă în aplicare de luni, de polițiștii de la Secția Rurală Focșani. În zilele următoare, același lucru se va întâmpla și la Secțiile de Poliție Rurală Cotești și Măicănești. În total, în Vrancea sunt 10 Secții de Poliție Rurală, la Focșani, Tulnici, Vidra, Panciu, Adjud, Măicănești, Gugești, Dumitrești, Cotești și Odobești. Åžeful Poliției municipiului Focșani, comisarul Gicu Avasiloaie, asigură cetățenii că din punct de vedere polițienesc nu va fi afectată capacitatea de intervenție a poliției. Comisarul spune că cetățenii pot apela la polițiștii de la posturi, la cei care se află în serviciul de patrulare, dar pot folosi și numărul unic de urgență 112 sau prin sesizare directă la Poliția municipiului Focșani. Totodată, cinci dintre posturile de poliție vor funcționa ca și până acum. S-a decis menținerea posturilor de poliție comunale, din localitățile rurale care sunt situate în zone izolate și nu pot fi cuprinse în itinerariile de patrulare, respectiv Tănăsoaia, Boghești, Sihlea și Nereju, sau care au o situație operativă complexă, respectiv Bolotești.

Secțiile Rurale de poliție încep să fie operaționale. Prima secție la care a început să se pună în aplicare noua concepție de reorganizare a structurii de ordine publică pentru mediul rural a fost Secția Rurală nr.1 Focșani. Astfel, începând de luni, polițiștii din comunele arondate acestei secții, respectiv Vânători, Câmpineanca, Garoafa, Biliești, Suraia, Golești, Milcovul și Gologanu, au început să pună în aplicare noul concept. La posturile de poliție au rămas în general șefii de post care răspund la nevoile comunității, iar restul polițiștilor patrulează în continuu prin satele și comunele pe care le au în responsabilitate, dar instrumentează și dosare penale. „Începând cu data de 1.08.2011, la nivelul municipiului Focșani, a fost operaționalizată Secția numărul 1 Poliție Rurală Focșani, începându-se efectiv activitatea de patrulare pe raza comunelor pe care le avem în competență. Polițiștii de la Posturile de Poliție lucrează cu polițiști care desfășoară activități de instrumentare a dosarelor penale, dar și activități de proximitate, iar la nivelul secțiilor se desfășoară activități pe liniile de muncă competente. În perioada următoare, vor fi desfășurate activitățile organizatorice necesare operaționalizării secțiilor de poliție Cotești și Măicănești. Din punct de vedere polițienesc, nu va fi afectată capacitatea de intervenție a poliției, cetățenii putând apela la polițiștii de la posturi, la cei aflați în serviciul de patrulare, care vor fi observați în permanență prin comune, cât și prin sesizări telefonice la numărul unic de urgență 112 sau prin sesizări telefonice la Poliția munici-piului Focșani”, ne-a declarat comisarul Gicu Avasiloaie, șeful Poliției municipiului Focșani.
Secția Rurală Focșani își are sediul la Poliția munici-piului Focșani, iar numărul de telefon la care polițiștii răspund la solicitările cetățenilor este 0237.207.012. O altă Secție Rurală de Poliție a fost stabilită la Cotești și va fi operaționalizată în perioada imediat următoare. Secției Cotești, a cărei sediu este în comuna cu același nume, îi sunt arondate comunele Poiana Cristei, Cârligele, Cotești, Popești, Urechești și Slobozia Ciorăști, iar polițiștii pot fi contactați la numărul de telefon 0237.252.025. Cea de-a treia Secție de Poliție Rurală își are sediul în comuna Măicănești și îi sunt arondate comunele Vulturu, Nănești, Măicănești, Tătăranu, Ciorăști, Bălești și Răstoaca. Polițiștii de la Secția Măicănești pot fi găsiți la numărul de telefon 0237.246.044. O altă Secție de Poliție Rurală se găsește și în comuna Gugești, iar polițiștii de aici fac patrulări în comunele Gura Caliței, Dumbrăveni, Obrejița, Tâmboiești, Slobozia Bradului și Gugești. Cetățenii care au probleme pot cere sfaturi polițiștilor la numărul de telefon 0237.250.189. Cei care au întocmit proiectul au găsit de cuviință să înființeze o Secție Rurală de Poliție și în comuna Dumitrești. Acestei secții îi sunt arondate comunele Dumitrești, Vintileasca, Jitia, Chiojdeni și Bordești. Telefonul la care se poate lua legătura cu polițiștii este 0237.241.123. Așa cum era normal, alte două Secții de Poliție Rurală se găsesc în zona de munte a județului, respectiv la Vidra și Tulnici. Secția Vidra are în respon-sabilitate comunele Vidra, Valea Sării, Paltin, Năruja, Nistorești și Spulber, iar numărul de telefon la care locuitorii din comunele menționate pot lua legătura cu polițiștii este 0237.673.040. Polițiștii de la Secția Rurală Tulnici au în responsabilitate comunele Tulnici, Negrilești, Bârsești, Vrâncioaia și Păulești. Oamenii legii de aici sunt de găsit la numărul de telefon 0237.265.301.

Alte trei secții la Adjud, Panciu și Odobești

O altă Secție Rurală de Poliție este la Adjud, cu sediul în municipiu, căreia îi sunt arondate comunele Homocea, Ploscuțeni, Corbița, Ru-ginești, Păunești și Pufești. Polițiștii de la Adjud pot fi contactați la numărul de telefon  0237.641.905. Polițiștii de la Secția de Poliție Rurală Panciu au în responsabilitate comunele Soveja, Câmpuri, Vizantea, Răcoasa, Fitionești, Străoane, Movilița și Å¢ifești, iar numărul de telefon la care cetățenii pot lua legătura cu oamenii legii este 0237.275.503. O altă Secție de Poliție Rurală este cea de la Odobești. Polițiștii de aici trebuie să patruleze non-stop prin comunele Vârteșcoiu, Broșteni, Mera, Reghiu, Andreiașu și Jariștea, iar pentru orice fel de probleme. oamenii legii pot fi contactați la numărul de telefon 0237.675.409. Åžeful Serviciului de Ordine Publică, comi-sarul șef Vasile Marin ne-a precizat că până la finele lunii septembrie toate Secțiile de Poliție trebuie să fie operaționale. „Am început cu Secția Rurală Focșani și desfășurăm activități pentru operaționalizarea altor trei secții, respectiv Cotești, Măicănești și Odobești, cel mai probabil acestea vor fi operaționale începând cu data de 15 august. Urmează să fie operaționalizate și Secțiile de la Adjud și Panciu. Totodată, urmează să fie scoase la concurs funcțiile de șef de secție, iar până pe data de 30 septembrie, toate secțiile trebuie să fie operaționale. Suntem în grafic și vom finaliza aceste activități până la data stabilită”, ne-a declarat comisarul șef Vasile Marin.

Posturile de poliție nu vor fi închise

Posturile de poliție nu vor fi închise. Zilnic, un om al legii, în general foștii șefi de post, sunt de găsit în caz de nevoie. Potrivit unui comunicat de presă al IPJ Vrancea, remis presei zilele trecute, „la toate sediile unde au funcționat posturile comunale de poliție, va fi, zilnic, un lucrător de poliție, care va desfășura activități în comunitate și chiar la biroul respectiv, după un program bine stabilit, în funcție de evoluția situației operative și nevoile comunității, iar la acestea și Sec-țiile Rurale de poliție, vor fi afișate la loc vizibil numerele de telefon ale lucrătorilor, care încadrează aceste structuri de poliție”. Stabilirea celor 10 secții de poliție rurală s-a realizat la nivelul  Inspectoratului Județean de Poliție Vrancea, în funcție de așezarea geografică și topografia comunelor, căile de comunicație și distanța între comune, suprafața administrativă a comunelor, numărul populației, starea infracțională și contravențională.

Cinci posturi de poliție rămân

La întocmirea proiectului s-a stabilit ca cinci dintre posturile de poliție să rămână așa cum sunt. Astfel, s-a decis menținerea posturilor de poliție comunale din localitățile rurale care sunt situate în zone izolate și nu pot fi cuprinse în itinerariile de patrulare, respectiv Tănăsoaia, Boghești, Sihlea și Nereju, sau care
au o situație operativă complexă, respectiv Bolotești. Aceste schimbări nu au venit imediat, ci în urma unor experimente făcute în câteva județe ale țării. În urma acestora, s-a constatat că activitatea de patrulare intercomunală a dus la creșterea vizibilității polițiștilor din dispozitivele de siguranță publică care au acționat în mediul rural, s-a diminuat infracționalitatea sesizată în mediul rural și s-a redus numărul infracțiunilor stradale. Prin implementarea noului concept de reorganizare a structurii de ordine publică pentru mediul rural, se urmărește creșterea performanței dispozitivelor de ordine și siguranță publică, proximizarea activității polițiștilor din mediul rural, profesionalizarea polițiștilor de ordine publică și asigurarea prezenței în teren a polițiștilor 24de ore din 24. Totodată, se dorește menținerea, în primii doi ani, a intervențiilor sub 15 minute la evenimentele semnalate prin numărul unic de urgență 112; la nivelul de 70 %, în primii doi ani, a criminalității la nivelul înregistrat în anul 2011 și reducerea cu 5% în primul an, a infracțiunilor de ultraj împotriva polițiștilor.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?