Ediția: Luni 13 Mai 2024. Nr. 6622
Ediția: Luni 13 Mai 2024. Nr. 6622

50.000 de persoane au protestat la Tel Aviv faţă de creşterea preţurilor


În jur de 50.000 de persoane au ieșit sâmbătă noapte pe străzile din Tel Aviv pentru a demonstra împotriva prețurilor în creștere la chirii și locuințe, relatează CNN, care citează o estimare a poliției. Zeci de mii de persoane au ieșit, de asemenea, pe străzi și în alte nouă orașe din Israel, dând glas acelorași nemulțumiri.
Protestele de sâmbătă au fost cele mai ample dintr-o serie de manifestații organizate de membri ai clasei de mijloc din Israel care protestează față de costul ridicat al vieții, punând presiune asupra premierului Benjamin Netanyahu. Când guvernul este împotriva oamenilor, și oamenii sunt împotriva guvernului, au avertizat protestatarii.
Activiștii au instalat „cetăți de corturi” în întraga țară, pentru a cere prețuri rezonabile la chirii și pentru a protesta față de ceea ce ei numesc „nedreptate socială”.  Guvernanții „deschid prea multe uși bogaților, care își fac propriile re-guli și ne iau banii ca să fie și mai bogați”, au reproșat ma-nifestanții. „Aceasta este primăvara israeliană”, au scris manifestanții pe o pancartă, făcând aluzie la mișcările de revoltă din lumea arabă.
Majoritatea protestatarilor erau tineri de 20-30 de ani, dar pe străzi au ieșit și multe persoane mai în vârstă, ca să-și arate îngrijorarea. Protestatarii au cerut întoarcerea la statul-providență, așa cum a fost el stabilit de stânga în primii ani de existență ai Israelului.

Lansată în iunie, printr-un apel pe Facebook la boicotarea brânzei, aliment de bază al cărui preț a crescut foarte mult, mișcarea a luat avânt după ce o studentă și-a pus cortul în centrul Tel-Avivului pentru a protesta față de prețul mare al chiriei. Sunt cele mai ample proteste sociale din Israel din ultimele patru decenii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?