Ediția: Joi 30 Mai 2024. Nr. 6637
Ediția: Joi 30 Mai 2024. Nr. 6637

Neplata facturilor trimite salariaţii ENET în şomaj tehnic


Conducerea ENET împreună cu sindicatele societății și reprezentanții Primăriei Focșani au decis ca, în luna august, 370 din cei 390 de angajați să rămână acasă, la dispoziția angajatorului, și să primească 75% din salarii. Decizia a fost luată pentru a sprijini lucrările de moder-nizare ale centralei, dar și pentru a face economii, în încercarea de a plăti facturile restante la gaze pentru a putea fi reluată alimentarea cu gaze a societății. ENET a postat ieri pe site-ul propriu un material menit să dea mai multe detalii cu privire la situația societății din prezent.

ENET-ul se găsește într-o situație financiară extrem de gravă din cauza datoriilor de 11 milioane lei către furnizorul de gaz, a facturilor restante la păcură, combustibil utilizat în lipsa gazului. La acestea se adaugă datorii fiscale, istorice sau către alți furnizori precum este CUP Focșani. „S.C. ENET S.A. a fost nevoită să-și întrerupă activitatea ca urmare a necesității de a reorganiza capacitățile și instalațiile în vederea pregătirii pentru începerea lucrărilor de reabi-litare a centralei, dar și urmare a faptului că furnizarea în continuare a energiei termice produsă din păcură este mult prea costisitoare și încă nu s-a găsit o soluție rezonabilă de reîncepere a producției pe gaz, furnizarea acestuia fiind sistată din februarie 2011 de către GDF Suez România. Nu poate fi vorba de o înțelegere cu furnizorul de gaz dacă nu se achită acestuia cel puțin jumătate din debitul rămas neachitat, adică circa 5,5 milioane lei”, se arată pe materialul postat pe site-ul ENET.
Conducerea societății menționează că decizia de a trimite în 75% angajații a fost luată de acord cu sindicatele, Consiliului de Administrație, „agamanul” Consiliului Local, Cătălin Vrabie și cu știința primarului Decebal Bacinschi. „Pentru a se putea face economii cât mai mari la toate tipurile de cheltuieli, inclusiv la cheltuielile cu salariile, astfel încât să se adune banii necesari plății combustibililor prin recuperarea debitelor restante ale consumatorilor (…) s-a decis întreruperea/restrângerea activității societății începând cu 01.08.2011, până la îndeplinirea condițiilor necesare repornirii sistemului”, susțin membrii conducerii ENET. Au fost luate în discuție toate variantele posibile, fiind aleasă cea care oferea o economie sporită în raport cu necesitățile ENET. „Poate că unii vor spune că trebuia ca salariații să nu primească nici un fel de bani pe perioada încetării livrărilor, dar legal acest lucru nu este posibil”, spun oficialii ENET.

ENET se teme de un exod al angajaților

Conducerea societății are dubii cu privire la numărul de angajați care vor reveni după pauza de o lună. Cu toate că datoriile populației față de furnizorul de energie termică sunt de peste 10 milione de lei, ENET stă și acum cu mâna întinsă la cei care aleg să-și petreacă vacanțele decât să-și plătească facturile. Totodată, angajații ENET sunt conștienți că există persoane care, din cauza sărăcirii generale, nu pot să achite facturile. „Suntem convinși că există persoane care nu au posibilitatea achitării facturilor restante, însă, așa cum la telefonul mobil pot plăti, la cablu sau alte utilități pot achita, trebuie să o facă și către noi”, ne-a declarat directorul economic, Mariana Năstase. După cum se arată pe site-ul societății, pentru ENET ar fi o mare dificultate dacă salariații și-ar găsi de lucru în alte societăți sau în străinătate. „Ar fi o problemă mare pentru noi, fiindcă un salariat în centrală (fochist, automatist, electrician de automatizări) se formează greu, în circa 5 ani de activitate și trebuie să fie foarte bine calificat, cu toate atestatele și autorizațiile profesionale necesare meseriilor specifice. Åžcolile românești nu mai produc muncitori cu înaltă calificare și cei existenți sunt greu de înlocuit”, scriu șefii ENET care sunt nevoiți să își asume acest risc și să mizeze pe loialitatea angajaților.

„Vă rugăm să plătiți ceea ce datorați”

ENET stă la mâna rău-platnicilor pe care îi roagă să găsească resurse pentru a plăti facturile. Banii încasați la caseriile ENET și cei recuperați pe teren de către echipele societății vor fi virați pentru plata facturilor restante la furnizorul de gaze naturale. Până în prezent s-au adunat doar 70.000 de lei din cei 11 milioane pe care îi are de recuperat societatea. „Vă rugăm, stimați concetățeni care aveți debite restante la ENET, să faceți un efort major și să achitați sumele datorate, astfel încât vecinii pe care-i întâlniți zilnic pe scara blocului să nu aibă de suferit. Vă anunțăm că avem încasatori de teren, iar casieria funcționează în continuare. Încă o dată vă rugăm să plătiți ceea ce datorați”, spun conducătorii fabricii de căldură.

Codul Muncii permite „șomaj tehnic”

Cu toate că terminologia de „șomaj tehnic” a fost scoasă din noul Cod al Muncii intrat în vigoare în luna mai 2011, modalitatea de întrerupere sau reducere de activitate cu plata a 75% din salarii a rămas în picioare. Diferența este că anagajatorul este obligat, prin noul Cod, să plătească și taxele și impozitele la stat aferente salariilor plătite către angajați. „Pe durata reducerii și/sau a întreruperii temporare a activității, salariații implicați în activitatea redusă sau întreruptă, care nu mai desfășoară activitate, beneficiază de o indemnizație, plătită din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mică de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat”, se arată la art. 53 din Codul Muncii. Pe durata reducerii sau întreruperii activității, salariații se vor afla la dispoziția ENET care îi va putea chema de acasă oricând.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?