Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

Reîncepe goana după medicamente!


Veste îngrozitoare pentru bolnavi! Farmaciile din județ nu mai eliberează rețete compensate, deoarece Casa de Asigurări de Sănătate a epuizat bugetul pentru luna aceasta. Astfel, până situația se va reglementa, zeci de mii de bolnavi din județ trebuie să se descurce cum pot, pentru a-și achiziționa medicamentele necesare.

Potrivit Fevroniei Stoica, președintele Colegiului Farmaciștilor din Vrancea, unitățile farmaceutice din județ nu mai pot elibera rețete gratuite și compensate, de ieri, deoarece CAS nu își mai asumă nicio răspundere pentre rețetele eliberate după data de 20 iulie, astfel existând șansa ca ele să nu mai fie decontate. „Am sistat eliberarea de rețete medicale compensate, pentru că cei de la Casă nu își mai asumă nicio răspundere pentru rețetele eliberate după epuizarea bugetului. În plus, Casa ne avertizează că în momentul în care va veni o nouă filă de buget, nu vor putea înregistra rețetele retroactiv. Nu mai există nicio garanție că rețetele eliberate după data de 20 vor mai fi decontate de către Casă, iar acest lucru a panicat pe toată lumea, așa că am hotărât sistarea rețetelor până când CAS va anunța o eventuală altă decizie”, ne-a declarat Fevronia Stoica.
Totuși, ieri, câteva farmacii din Focșani mai eliberau rețete compensate și gratuite. Majoritatea farmaciilor nu mai elibera însă astfel de rețete. „Nu mai dăm nici un fel de rețete. Nici compensate, nici gratuite. Am fost anunțată de dimineață (n.r. – ieri dimineață) să nu mai eliberez nici un fel de rețete. Lumea vine la farmacie cu rețete compensate, dar sunt nevoită să le refuz. Îmi pare foarte rău, pentru că știu că bani nu sunt și ți se rupe sufletul când vezi bătrâni care cumpără câte o pastiluță din fiecare medicament din rețetă, ca să aibă cât de cât o continuitate. Sper să se rezolve cât mai repede si-tuația, că bolnavii se supără tot pe noi, farmaciștii. Poate nu se va ajunge iar la plafoane, ca în trecut, că tot pacienții au de suferit”, a spus o asistentă de farmacie.
Prin oraș, focșănenii au fost foarte revoltați cînd au aflat că farmaciile nu mai eliberează rețete compensate și gratuite. „De dimineață mă plimb cu o rețetă de diabet, care e gratuită, ca să iau medicamentele soțului meu, dar încă nu am găsit nicio farmacie care să îmi dea medicamentele. Am găsit farmacii care mi-au zis că nu mai eliberează de două zile rețete gratuite. Nu știu ce să mă fac. Sper să găsesc măcar vreo farmacie care să mai dea rețete gratuite, că pentru un bolnav de diabet e foarte periculos să nu își ia tratamentul”, a spus Valeria M., de 61 de ani, din Focșani.

Medicii de familie prescriu în continuare rețete compensate și gratuite

Chiar dacă farmaciile nu mai eliberează rețete compensate și gratuite, medicii de familie prescriu în continuare astfel de rețete, deoarece, după cum spun chiar ei, e dreptul pacientului. „Noi eliberăm în continuare rețete compensate și gratuite, pentru că intră în dreptul pacientului. Noi avem obligația de a oferi pacientului tot ce i se cuvine, pentru că avem contract cu Casa, iar noi ne finalizăm actul medical prin prescrierea de formulare tipizate ale Casei”, ne-a precizat medicul Grigore Hanță, președintele Patronatului Medicilor de Familie Vrancea.
Reamintim că marți, CAS Vrancea a informat farma-ciile din județ că fondurile pentru medicamente s-au epuizat. Din acest motiv, Casa va prirmi de la farmacii doar facturile care se încadrează în fondurile disponibile până la data de 18 iulie. „Fondurile disponibile alocate de către CNAS pentru eliberarea medicamentelor cu și fără contribuție personală (rețete unice, rețete aviz CNAS, cota CNAS 50% din rețete pensionari 700), pentru luna iulie 2011, au fost epuizate. Având în vedere situația existentă, vă transmitem că se vor primi de către CAS Vrancea doar facturile care se încadrează strict în fondurile disponibile până la data de 18.07.2011, inclusiv, pentru categoriile de medicamente enumerate mai sus. Pentru sumele consumate peste prevederea bugetară, CAS Vrancea nu își asumă responsabilitatea în acest sens”, se arată în notificarea CAS Vrancea. În plus, datoriile băncii sanitare către farmaciile din  județ au depășit cu mult termenul legal de decontare, ultima sumă plătită fiind cea aferentă lunii septembrie 2010.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?