Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Podgorenii cer bani pentru rachetele antigrindină


Disperați de căderile masive de grindină care le-au distrus viile, viticultorii vrânceni vor să sponsorizeze din fonduri proprii realizarea stației antigrindină din județ. Demarate în 2003, în perioada guvernului PSD, lucrările la această stație au fost întârziate de indiferența miniștrilor de la București. Începând de la pedelistul Gheorghe Flutur, fiecare ministru al Agriculturii a promis că alocă fonduri și finalizează stația antigrindină însă nici până acum nu au fost terminate lucrările la centrul de comandă. În aceeași perioadă, pagubele produse agricultorilor vrânceni de căderile masive de grindină depășesc 115 milioane de lei, adică peste o mie de miliarde de lei vechi.

Viticultorii vrânceni sunt aduși în pragul disperării din cauza indiferenței guvernanților care nu au alocat bani pentru construirea stației antigrindină din județ. Începută în urmă cu opt ani, stația a rămas un vis în ciuda promisiunilor miniștrilor Agriculturii de după 2005. Grindina nu a ținut cont de culoarea politică a miniștrilor Agriculturii și a distrus culturile agricole în fiecare an. Pagubele depășesc 115 milioane de lei, bani cu care ar fi fost realizate șase stații antigrindină. Însă guvernul actual are alte prio-rități, să sponsorizez gale de box, să dea bani pentru stadioane în comune fără echipă de fotbal. Cât despre agricultură, cine are bani supraviețuiește, cine nu, moare de foame.
Mihai Chiriac este un proprietar de vie de la Bordești, iar munca de un an de zile i-a fost distrusă de grindina care a căzut săptămânile trecute. Bărbatul povestește că, împreună cu mai mulți viticultori din zonă, a dorit să contribuie financiar la realizarea stației însă a fost refuzat pe motiv că „este obli-gația Guvernului”.
„Trebuie făcut ceva de urgență în legătură cu aceste stații antigrindină. Noi am fost loviți de grindină acum două săptămâni și ceva, iar săptămâna trecută a făcut ravagii de la Dumbrăveni la Cârligele. Este păcat că cheltuim o grămadă de bani și vine un potop și distruge tot. Eu am văzut în străinătate că există astfel de obiective care protejează culturile. Am avut discuții cu mai mulți proprietari de vie și am decis să venim noi cu o contribuție bănească să se realizeze aceste stații. Am înțeles că cel mai important este acel centru de comandă care stabilește frecvența și dă drumul la rachete care să disperseze norii și culturile să nu mai fie calamitate. Ni s-a spus că nu se poate să dăm noi bani, deoarece este obligația Guvernului, care la acest moment nu mișcă un deget să aloce fondurile necesare”, ne-a spus Mihai Chiriac, un proprietar de vie de la Bordești.
Un alt viticultor, Marin Iordache de la Budești, spune că stația antigrindină ar fi un colac de salvare pentru podgoriile vrâncene. „Am rămas fără munca de până acum și fără banii pe care i-am investit în vie. Totul s-a dus de râpă în 20 de minute. Nu am avut ce face, grindina a făcut prăpăd. Se tot vorbește de stațiile antigrin-dină, însă nu se face nimic. Pentru noi ar fi ca un colac de salvare, însă acest regim știe doar să ne jumulească și nu să ne ajute”, a spus Marin Iordache de la Budești. 

Podgorenii nu mai au bani pentru taxele locale

Edilii comunelor din podgo-riile vrâncene au de suferit atât ca proprietari de vie, dar și ca administratori ai bugetului local. Cu recolta distrusă de grindină, viticultorii nu mai au bani pentru plata taxelor și impozitelor locale. În consecință, primăriile rămân fără bani pentru a asigura condiții minime oamenilor din loca-lități.
„La noi în localitate din 600 de hectare să zic să fi scăpat în jur de 100 care să nu fie așa de grav afectate de grin-dină. Pagubele sunt enorm de mari. Oamenii de la noi s-au oferit să strângă bani de la fiecare proprietar de vie și să se facă această stație antigrindină. Dacă facem un calcul la ce pagube sunt de la Tâmboiești la Cârligele, vom vedea cât de urgență este amplasarea unei astfel de stații. Oamenii sunt disperați că recolta din acest an s-a dus pe apa sâmbetei. Costurile investite în vie până la acest moment sunt de 100 milioane lei vechi la hectar. De unde își recuperează oamenii acești bani? Mă tem că nu vor mai avea cu ce să-și plătească ta-xele și impozitele pe care le datorează primăriei, că pur și simplu nu vor mai avea de unde să ia bani”, a spus Nicolae Ciocănel, primarul de la Popești.

Primarii cer fonduri pentru stația antigrindină

O altă comună afectată de căderile masive de grindină de săptămânile trecute este Urechești. Sute de hectare de vie, dar și de grâu au fost afectate de ploile însoțite de bucăți de gheață. „Grindina a făcut prăpăd săptămâna trecută. Oamenii sunt foarte necăjiți că și-au pierdut într-o clipă agoniseala. Au investit foarte mulți bani, fără să mai spunem de munca lor. Dacă aceste stații dotate cu rachete  antigrindiă ar fi făcute cât mai repede, recoltele de viță de vie și nu numai ar fi salvate. Ar fi o mană cerească pentru oamenii care se ocupă de vița de vie. Însă la acest moment proiectul este mort. Nu s-au alocat nici un fel de fonduri pentru această investiție atât de necesară pentru noi viticultorii”, a spus Vasile Danțiș, primarul de la Urechești.
Vasile Vatră, primarul de la Gugești, spune că realizarea stației antigrindină este o urgență pentru agricultura vrânceană.
„Aceste stații sunt o necesitate urgentă pentru viticultori. Pe noi până acum ne-a ferit Dumnezeu, însă în localitățile învecinate a făcut prăpăd. De urgență trebuie alocați bani și aceste stații antigrindină să fie funcționabile în timpul cel mai scurt. Asistăm de ceva timp la tot felul de fenomene meteorologice care în câteva secunde distrug munca oamenilor. Dacă aceste obiective vor fi operabile, oamenii vor avea certitudinea că, din acest punct de vedere, culturile nu vor mai avea de suferit”, a spus Vasile Vatră, primarul de la Gugești.

Stația antigrindină, o promisiune de 8 ani

Deși o investiție necesară, finalizarea stației antigrindină din Vrancea este amânată cel puțin până în 2012. Motivul ? Guvernanții nu au găsit nici în acest an fonduri suficiente pentru realizarea centrului de comandă și a stațiilor de lansare. Pentru 2011 s-au alocat doar un milion de lei, deși necesarul se ridică la aproape 10 milioane lei.
Conform proiectului de buget, fondurile sunt alocate doar pentru începerea investiției, respectiv realizarea parțială a lucrărilor pentru Unitatea de Combatere a Căderilor de Grindină Moldova 2 Vrancea. „Pentru acest an a fost programată licitația la centrul de comandă și, în funcție de banii alocați în 2012, sperăm să devină funcționale cele șase stații de lansare”, au arătat reprezentanții Direcției Agricole.
Proiectul a demarat din 2003, cînd la Consiliul Județean a fost organizat un simpozion dedicat Programului Național Antigrindină. Procedeul prin care fenomenul este înlăturat presupune lansarea unor rachete care conțin o încărcătură de iodură de argint, ce distruge parti-culele de gheață. Rachetele sînt biodegradabile în proporție de 98%. Costurile estimate pentru folosirea acestei tehnologii variază între 4 și 8 dolari pentru un hectar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?