Ediția: Miercuri 5 iunie 2024. Nr. 6642
Ediția: Miercuri 5 iunie 2024. Nr. 6642

Accident aviatic, evitat la limită pe Otopeni


Două avioane ar fi putut să se ciocnească, în 11 iulie, pe Aeroportul Otopeni, potrivit relatărilor din presă, șeful Direcției Investigații Transport Aerian din Ministerul Transporturilor, Mircea Ciucă, declarând că incidentul este analizat, dar nu se pune problema unei tragedii. Presa a relatat că cea mai mare catastrofă aviatică din istoria României a fost la un pas să se producă în urmă cu o săptămână, mai exact pe 11 iulie.
Avioanele implicate sunt un Boeing 737-700 al Tarom și un Airbus A320 al companiei grecești Aegean Airlines. Aeronava românească venea de la Paris și urma să aterizeze pe Aeroportul Otopeni, doar că pe capătul aceleiași piste se pregătea pentru decolare aparatul de zbor elen. Se pare că pilotul Aegean ar fi înțeles că are permisiunea de a se alinia pe pistă pentru decolare, deși în același timp avionul Tarom primea aprobarea de aterizare. „Aoleu! I’m so sorry! Aegean, stop rolling, please! Tarom, go around”, a exclamat controlorul de trafic român, în momentul în care a realizat ce ar fi urmat să se întâmple.
Åžeful Direcției Investigații Transport Aerian din Ministerul Transporturilor, Mircea Ciucă, susține însă că cele două avioane nu au fost aproape unul față de altul, aeronava Tarom fiind la patru kilometri de pragul pistei de aterizare atunci când a primit „instrucțiunile de ratare”, în timp ce aeronava companiei elene nu era oprită la poziția de așteptare, fiind poziționată greșit pe pistă.
Când pilotul a pus avionul grecesc în mișcare, turnul de control a intervenit și l-a oprit. „Nu se pune problema că a greșit controlorul de trafic sau cei de la Tarom. Analizăm evenimentul pentru a vedea dacă și unde s-au strecurat erori, pentru a face recomandări de siguranță, noi nu dăm sancțiuni”, a declarat Mircea Ciucă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?