Ediția: Sâmbătă 20 iulie 2024 Nr. 6674
Ediția: Sâmbătă 20 iulie 2024 Nr. 6674

Probleme pentru băncile europene


Băncile europene ar avea nevoie de capital suplimentar de 80 miliarde euro dacă ar fi examinate conform unor criterii mai dure, iar multe instituții de credit mari nu s-ar încadra în cerințele minime, potrivit analistului Kian Abouhossein de la JPMorgan Chase.
Autoritatea Bancară Europeană a prezentat vineri rezultatele testelor de stres derulate în rândul a 90 de bănci europene. Examinările au relevat că opt instituții de credit nu au rezerve de capital suficiente pentru a face față unui scenariu de recesiune prelungită și trebuie să strângă un total de 2,5 miliarde euro pentru a-și consolida situația.
Potrivit analistului citat, 20 de bănci mari ar „pica” un test mai sever, potrivit datelor furnizate de acestea autorităților europene în cadrul testelor oficiale. Printre acestea se regăsesc și grupuri financiare din Marea Britanie, Franța și Germania, notează Abouhossein.
Testele derulate de autoritățile europene au fost criticate de analiști deoarece nu aplică, în scenariile luate în calcul, și eventualitatea restructurării unor datorii de stat din portofoliu, dar și pentru că pragul minim al ratei capitalului de rang întâi (Tier 1) este considerată prea mică.
Potrivit calculelor Reuters, băncile europene ar avea nevoie de capital suplimentar de 41 miliarde euro pentru a-și menține ratele de adecvare peste pragul de 7%, față de nivelul minim de 5% care a fost impus de testele de stres.
JPMorgan notează că aceste „deficiențe” dau rezultatelor testelor de stres „o valoare limitată”, însă datele furnizate de bănci în cadrul exa-minărilor oferă un grad de transparență care nu a fost disponibil anterior, permițând analiștilor să testeze instituțiile de credit după criterii mai dure.
Analistul băncii americane estimează că băncile testate ar avea un deficit de capital de 80 miliarde euro, inclusiv 25 miliarde euro pentru instituțiile de credit din Marea Britanie, 20 miliarde euro pentru cele franceze, 14 miliarde euro pentru cele germane, 9 miliarde euro pentru băncile italiene, 4,5 miliarde euro pentru cele austriece, respectiv câte 4 miliarde euro pentru cele spaniole și portugheze.

Opt bănci au picat testul de stres

Opt bănci europene, între care două din Grecia, cinci din Spania și una din Austria, nu au promovat testele de stres la care au fost supuse de Autoritatea Bancară Europeană (EBA) și au nevoie să își majoreze capitalul cu 2,5 miliarde de euro. Dintre acestea, trei sunt prezente și pe piața românească, respectiv EFG Eurobank, ATEbank (Grecia) și Volksbank (Austria).
EFG Eurobank, proprietarul Bancpost, a precizat însă ulterior că rezultatele testelor de stres nu iau în calcul măsurile de consolidare a capitalului, provizioanele generice ale băncii și măsurile de reducere a riscului. Astfel, luând în calcul toate aceste măsuri și eventualul șoc ge-nerat de scenariul advers presupus de autoritățile de examinare, EFG Eurobank notează că rata capitalului propriu de rang întâi este de 7,6%, și nu 4,9%, așa cum au indicat rezultatele testelor de stres.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?