Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Oboseala oculară: cauze şi remedii naturale


Oboseala oculară este mai degrabă un complex de factori decât o boală propriu-zisă, fiind una dintre problemele de sănătate comune omului modern. Excesele în ceea ce privește utilizarea televizorului și a calculatorului, neglijarea protecției împotriva radiațiilor solare, alimentația deficitară în anumiți factori de protecție, precum și unele afecțiuni organice (bolile hepatice, diabetul etc) constituie cauzele principale ale instalării sale.
Ca moduri de manifestare amintim: înroșirea ochilor și lăcrimarea acestora, jenă și durere locală, amplificată la apăsarea pe globii oculari, scăderea poftei de mâncare, dureri de cap, nervozitate, insomnie. Apariția cearcănelor reprezintă, de asemenea, un semnal sigur de instalare a oboselii oculare.
Este greu de precizat un tratament specific. Fiecare dintre noi este dator să identifice factorii responsabili, să le întrerupă acțiunea și să le elimine sau să le dimineze, pe cât posibil, efectele. Repausul cu ochii închiși sau cu privirea orientată spre câmpul înverzit, către orizont, respectarea orelor de somn sau punerea unei comprese cu apă rece pot atenua disconfortul. Fitopreparatele folosite trebuie să aibă acțiu-ne decongestivă și antiinflamatoare, să redea limpe-zimea și strălucirea privirii, să înlăture semnele oboselii și ale surmenajului.

Pentru uz extern, avem la dispoziție plante precum:  
Anasonul – se opărește o mână de frunze într-un litru de apă, se lasă 5-10 minute să se infuzeze, apoi se pun comprese peste ochii iritați și obosiți. 

Rozmarinul – se ma-cerează timp de 24 ore, o lingură de plantă uscată sau 2 linguri plantă proaspătă în 1 1/2  litri apă de ploaie sau apă fiartă și răcită, se strecoară și se adaugă o cantitate egală de apă de trandafir și 15 ml alcool de 90 grade. Se pun comprese, seara, înainte de culcare. Produsul se păstrează la frigider pentru a nu se altera.

Teiul – se face o infuzie din 4 lingurițe de flori fără bractee la o cană de apă, care se folosește la aplicarea de comprese, de 2-3 ori pe zi, îndeosebi pentru resorbția cearcănelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?