Luni 6 Mai 2024. Nr. 6617
Luni 6 Mai 2024. Nr. 6617

Spitalul Judeţean, în război cu CAS


Război total între Spitalul Județean de Urgență din Focșani și Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Vrancea din cauza bugetului mic, dar și a datoriilor băncii sanitare către unitatea spitalicească. Din aceste motive, managerul Nicolae Moise refuză să semneze contractul cu CAS.

Ieri, în cadrul ședinței Comitetului consultativ de dialog civic pentru problemele persoanelor vârstnice, managerul Spitalului Județean, medicul Nicolae Moise, și președintele CAS, Mihai Copaci au avut o discuție aprinsă pe baza bugetului pe care urmează să îl primească unitatea spitalicească, dar și a datoriilor CAS pentru programenele naționale de sănătate. Nicolae Moise a spus că Vrancea este singurul județ în care CAS nu a dat banii pentru Programele Naționale de Sănătate, datoriile fiind de 30 de miliarde de lei vechi. De asemenea, Moise a spus că bugetul care a fost alocat este mult prea mic și ajunge doar până în septembrie, motiv pentru care refuză să semneze contracul cu CAS. „Suntem singurul județ din țară în care Casa nu a plătit sumele pe Programele de sănătate. Refuz să semnez contractul pentru că bugetul ne ajunge doar pentru trei luni, trimestrul patru rămânând descoperit, dar și pentru că nu s-a respectat formula de calcul, o formulă tip prin care trebuia să ne aloce banii. Situația nu este roz la Spitalul Județean în ceea ce privește finanțarea”, a spus medicul Nicolae Moise.

Buget acordat în baza unor calcule matematice

Președintele CAS, Mihai Copaci a spus că, momentan, nu se poate face nimic pentru a ieși din această situație, deoarece aceasta este preve-derea bugetară dată de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate, iar sumele alocate au fost date pe baza unor calcule matematice. „Atâta timp cât este o prevedere bugetară, noi nu facem altceva decât să plătim funizorii de servicii medi-cale. În acest an sumele au fost calculate în baza unor formule matematice. Ä‚sta e bugetul, alți bani nu mai avem. Există posibilitatea unor rectificări în luna iulie”, a explicat Mihai Copaci. În schimb, Nicolae Moise a precizat că în baza acestui calcul matematic, la prima întâlnire dintre el și CAS, Spitalul Județean a primit un buget de 29 de milioane, care acum a scăzut la 21 de milioane. De asemenea, managerul Moise a mai spus că Spitalul Județean Brăila, care are aceeași structură, număr de paturi și perso-nal, a primit un buget de 84 de milioane. „Nu înțeleg cum Spitalul Județean din Brăila, care are aceeași structură, număr de paturi și personal ca noi, a primit 84 de milioane. Noi am primit 14 milioane la începutul anului și mai primim acum 21 de milioane, asta înseamnă nici măcar pe jumătate. Cine e de vină? Avem un CAS care nu știe să ceară bani de la CNAS. Ca să nu mai zic de programele de sănătate, că suntem singurul spital care nu a primit bani. Ar trebuie să am cheltuieli de personal sub 70% și eu am 78%, știți ce răspuns mi-a dat Casa? Să dau oamenii afară pentru a mă încadra. Nu faceți voi ordine în ograda mea!”, a mai adăugat medicul Nicolae Moise. Președintele CAS a spus că probleme cu bugetul există la toate spitalele din județ, și toate așteaptă o rectificare bugetară. Referitor la sumele restante pentru programele naționale de sănătate, Copaci a spus că motivul întârzierii plăților este lipsa fondurilor, dar cel târziu luna viitoare, aceste sume vor fi plătite. ” Suntem în întârziere cu programele de sănătate pentru că banii nu au intrat în trezorerie cu toate că am făcut deschideri de credite. O să primiți bani pentru programe cel târziu luna viitoare. Pro-bleme cu bugetul există și la spitalele din Vidra, Panciu și Dumbrăveni. Urmează să vină o rectificare bugetară în iulie, plus există o returnare de la Ministerul Finanțelor, de 10%, care se va elibera în trimestrul patru”, a explicat Copaci.

Spitalul Județean are datorii de peste 9 milioane de lei

În plus, la finele lunii iunie datoriile Spitalului Județean către furnizori erau în valoare de 9.665.323,00 de lei, din care suma 2.643.304,00 de lei depășise termenul de scadență. La medicamente, soldul neachitat către furnizori la finele lunii iunie, era de 5.292.785,39 de lei, iar la materiale sanitare de 653.203,40 de lei. De asemenea, sumele restante pe care Spitalul Județean le are la programele de sănătate sunt în valoare de 3 milioane de lei. Până în prezent, niciun manager de unitate spitalicească din județ nu a semnat contractele cu CAS, motivul invocat fiind bugetul mult prea mic. Cu toții așteaptă o rectificare bugetară, deoarece banii alocați nu acoperă tot anul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?