Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Vrancea, vizată de cod galben de caniculă


Vrâncenii vor avea de suportat temperaturi caniculare la sfârșitul săptămânii. Meteorologii au emis o atenționare cod galben de caniculă, ce vizează toată țara și care intră în vigoare astăzi și expiră duminică. Cei mici, dar și cei mai în vârstă trebuie să se păzească de razele puternice ale soarelui pentru a evita problemele de sănătate, respectiv amețeli, stări de disconfort sau deshidratare.

În perioada menționată de meteorologi, indicele de confort termic se va situa peste pragul critic de 80 de unități, după cum ne-a precizat meteorologul de serviciu de la Stația Meteo Focșani. „Vremea va fi călduroasă, caniculară în sudul și estul Moldovei. Indicele de confort termic va atinge și depăși local pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime vor fi între 35 și 36 de grade. Sâmbătă și duminică vremea va fi ușor instabilă, în cursul după-amiezii”, ne-a spus acesta, care a adăugat că temperaturile înregistrate în perioada indicată sunt mai ridicate decât normalul. „Este mai cald decât normal. O maximă a lunii iulie trebuia să fie la 30-32 de grade Celsius”, ne-a mai spus angajatul Stației Meteo din Focșani.
Comparativ cu anul trecut, mercurul din termometre este aproximativ la același nivel. Astăzi, cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 33 de grade, iar cea minimă va fi de 17-19 grade. Presiunea atmosferică nu va avea variații semnificative. Week-endul trecut, focșănenii s-au ascuns sub umbrele sau au plătit biletul la una dintre piscine. În total, aproximativ 5.000 de vrânceni au fost sâmbătă și dumincă la ștrandurile din Focșani, ceea ce a adus încasări frumoase patronilor.
Pentru a face față cu brio caniculei din zilele următoare și pentru a preveni incidentele mai puțin plăcute, medicii recomandă populației să evite, pe cât de posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11.00-18.00, să poarte pălării de paie, haine lejere și ample, din fibre naturale, de culori deschise, și să consume 1,5-2 litri de lichide, fără a aștepta să apară senzația de sete.
De asemenea, consumul de alcool, inclusiv bere sau vin, nu este recomandat, deoarece favorizează deshidratarea și dimi-nuează capacitatea de luptă a orga-nismului împotriva căldurii. Nici băuturile cu conținut ridicat de cafeină sau de zahăr nu sunt indicate, doarece sunt diuretice. Foarte important este ca în zilele caniculare, să se consume fructe și legume proaspete, pentru că acestea conțin o mare cantitate de apă, dar și iaurt, care produce aceeași hidratare ca și un pahar de apă. 

Atenție deosebită pentru bebeluși și bătrâni

Potrivit medicilor, în zilele cani-culare trebuie acordată o atenție deosebită sugarilor și copiilor. Ei trebuie să stea într-un ambient ferit de căldură și umiditate, și scoși afară doar dimineața sau seara. Mamele care alăptează trebuie să se hidrateze corespunzător cu apă plată, ceai slab îndulcit și sucuri naturale făcute în casă, fără adaos de conservanți. O atenție deosebită se va acorda condițiilor de igienă atât pentru copil cât și pentru mamă. Copilul va fi ținut cu hăinuțe și scutece curate, iar el trebuie îmbăiat cel puțin o dată pe zi, obligatoriu seara, înainte de culcare. Un alt segment de persoane pentru care cani-cula este un inamic este cel al persoanelor vârstnice și al celor cu afecțiuni cronice. Medicii recomandă ca aceștia să se hidrateze corespunzător, să mănânce mai multe legume și fructe proaspete, iar circulația în perioadele de vârf ale zilei trebuie evitată. Persoanele care suferă de anumite afecțiuni își vor continua tratamentul conform indicațiilor medicului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?