Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

Poliţist ameninţat de un infractor


Oamenii legii au ajuns de râsul infractorilor. Dacă până acum, polițiștii aveau o oarecare autoritate și era suficient să vezi un om al legii pe stradă, iar simpla lui prezență îți inducea un sentiment de respect sau teamă, acum nu mai este deloc așa. Din ce în ce mai des, ei sunt luați în râs de infractori și se mai trezesc și cu bunurile distruse. Această stare de spirit s-ar putea datora și celor de la vârful Ministerului Admi-nistrației și Internelor care au declarat public că „sunt suficienți polițiști bețivi și nenorociți”, dar și că unii dintre ei nu fac nimic. Un caz recent, este cel al polițistului Ioan Chiric care ieri dimineață, și-a găsit mașina vandalizată în parcare. Omul legii crede că răul a fost făcut de un bărbat certat cu legea, care locuiește în apropierea casei lui și care a fost amendat de omul legii chiar în cursul săptămânii trecute. Åži ca amărăciunea să fie și mai mare, polițistul a aflat și că ar putea rămâne fără loc de muncă pentru că patru funcții de la Compatimentul la care își desfășoară activitatea au fost radiate.

Un polițist din cadrul Biroului de Ordine Publică și-a găsit, ieri dimineață, mașina vandalizată în parcarea din apropierea locuinței. Autotu-rismul marca Ford Focus al omului legii a fost lăsat fără oglinzi, acestea fiind rupte și lăsate atârnate de autoturism. Ioan Chiric este de părere că mașina i-a fost distrusă de un bărbat pe nume Alexandru, care locuiește în aceeași zonă și care i-a pus gând rău.
Ioan Chiric spune că vineri, bărbatul pe care el îl suspectează că i-a făcut rău cu intenție a avut un conflict cu fratele său, iar cel care a fost trimis la intervenție a fost Ioan Chiric. „M-am deplasat la locul faptei pentru a vedea ce s-a întâmplat, în condițiile în care a fost vorba de o sesizare venită pe 112. Fratele lui nu a vrut să depună plângere, dar în urma verificărilor am constatat că a tulburat ordinea și liniștea publică, iar în timpul intervenției a avut un comportament neadecvat. Conform legii, acesta a fost sancționat contravențional.
El a refuzat să semneze procesul verbal. Eu sunt pe zona acesta și acum câteva luni era o perioadă în care se furau acumulatori de la mașini. Eram în zonă și am observat că de la mai multe autoturisme lipsesc bateriile. Pe el l-am găsit la ieșirea din scara blocului și pentru că mi s-a părut suspect, l-am legitimat. Atunci a sunat imediat pe cineva și a spus că nu mai poate ajunge, că este cu poliția.
S-au făcut verificări și s-a constatat că are legătură cu furturile respective, autorii fiind identificați. Bănuiesc că de aici mi se trag toate. Mai mult, le-a spus și vecinilor că se va răzbuna”, ne-a spus polițistul Ioan Chiric.

Se teme pentru familia lui

Culmea, tocmai pentru că își face treaba corect, lui Ioan Chiric a ajuns să-i fie teamă pentru familia lui. Polițistul ne-a spus că persoana pe care o bănuiește de răul făcut vine tot mai des în apropierea blocului său doar ca să-l intimideze și să-i creeze un disconfort atât lui, cât și familiei. Omul se teme ca într-o zi, cei doi copii ai săi și soția să nu pățească ceva. „Au mai fost momente neplăcute, dar când era treaz își cerea scuze pentru felul în care mi-a vorbit sau pentru ce a făcut. Are probleme cu multă lume și foarte multe fapte penale. Mă tem să nu le facă ceva rău celor din familie”, a adăugat Ioan Chiric. Un vecin al polițistului întărește spusele acestuia și ne-a precizat, sub protecția anonima-tului, că presupusul distrugător i-ar fi spus chiar lui că îl va „face” pe omul legii. „M-am întâlnit cu el și mi-a spus că o să-l facă și că îi distruge mașina pe motiv că vecinul îl amendează. Se ia de toată lumea, este un om periculos. Vine mereu și stă aici în fața blocului, cred că pentru intimidare”, ne-a spus un vecin al polițistului care nu și-a dat numele de teamă să nu intre și el în colimator. Polițistul a făcut plângere la poliție cu privire la distrugerea mașinii, iar în cursul zilei de astăzi, intenționează să ajungă și la inspectorul șef pentru a-i cere sprijin. Omul legii estimează paguba la suma de 2.000 lei, bani pe care trebuie să-i scoată din buzunar pentru că nu are asigurare. Comi-sarul șef Ionel Popescu ne-a precizat că va analiza cazul și că dacă se va impune îi va oferi polițistului protecție. „Nu știu nimic despre acest caz, dar mă voi informa și voi purta o discuție și cu colegul meu. Nu trebuie să genera-lizăm. Au mai fost cazuri în anii trecuți, și unde s-a impus s-au luat măsuri, dar în ge-neral nu s-au concretizat. Voi analiza acest caz și vom vedea care este situația. Astfel de cazuri sunt izolate. Evident va trebui să dovedim și faptul că acea persoană nominalizată de el este vinovată. Astfel de cazuri sunt extrem de rare și de cele mai multe ori nu s-au concretizat”, ne-a spus comisarul șef Ionel Popescu. De asemenea, comisarul șef Popescu ne-a confirmat faptul că persoana indicată de polițistul Ioan Chiric a avut probleme cu legea fiind cercetat pentru săvârșirea mai multor fapte penale. Acesta nu este primul caz de acest gen. Vă rea-mintim că în urmă cu aproximativ o lună, un alt polițist și-a găsit mașina zgâriată după ce o lăsase în parcarea din fața blocului.

Polițistul ar putea ajunge șomer

Åži ca ziua să-i fie și mai proastă, omul legii a mai primit o veste. Respectiv, că ar putea fi disponibilizat. De la Compartimentul la care el își desfășoară activitatea au fost radiate patru funcții ceea ce înseamnă că polițistul trebuie să susțină interviul. Supărat fiind că mașina i-a fost vandalizată, polițistul Ioan Chiric a amintit și de cea de-a doua veste proastă, respectiv punerea la dispo-ziție. Omul legii este apt limitat, având probleme de sănătate și se teme pentru el și familia lui. Are 24 de ani de muncă în poliție și suferă de mai multe afecțiuni. Are doi copii iar soția este casnică. Toți cei patru membri ai fa-miliei se întrețin din salariul lui. Dacă va rămâne și fără venitul pe care îl are acum nu știe ce va face. Ca el mai sunt mulți alții. În perioada următoare, mai mulți polițiști trebuie să susțină interviul structurat pe subiecte profesionale pentru a ști dacă rămân sau nu în sistem. La final, 19 oameni vor pleca. Polițiștii care vor fi disponibilizați nu vor primi salarii compensatorii și se vor transforma, peste noapte, din polițiști în șomeri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?