Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Absolvenţii de gimnaziu vrânceni, fruntaşi la… rezultate slabe


Absolvenții de gimnaziu vrânceni sunt fruntași într-un top al celor mai slabe rezultate obținute la testele de Evaluare Națională. Potrivit unei analize, județul nostru se află pe locul 19 în ceea ce privește ponderea elevilor care nu au obținut note mai mari de 5. Cifrele arată foarte clar că 29,3% dintre absolvenții de clasa a VIII-a nu au fost în stare să obțină punctajul minim la probele de Limba și Literatura Română și Matematică. Asta dovedește foarte clar că gradul de pregătire al elevilor este foarte scăzut.

Cei din conducerea Inspectoratului Åžcolar Județean (ISJ) Vrancea susțin că vor face o analiză temeinică a acestei situații, pentru a vedea ce trebuie făcut. Åžefii învățământului vrâncean sunt de părere că programa școlară ar trebui readaptată, dar totodată tot ei sunt de părere că părinții ar trebui să se implice mai mult în educarea copiilor, căci această sarcină nu trebuie să cadă doar pe umerii profesorilor, care în cele 50 de minute cât ține o oră de curs nu pot acoperi toată materia. „Vom face o analiză serioasă a rezultatelor din fiecare școală. Vom determina cauza care a condus la obținerea rezultatelor slabe din unele unități și vom propune soluții de remediere. Aici vorbesc despre programe adaptate gradului de dezvoltare al elevilor, predare diferențiată, funcție de abilitățile pe care le au sau pe care trebuie să le dobândească copiii. De asemenea, trebuie să urmărim ca aceste măsuri să fie aplicate pe întregul parcurs, de la clasa I-a la clasa a VIII-a. Cred că și părinții ar trebui să aibă o mai mare implicare, pentru ca absenteismul să fie limitat la maximum”, a declarat Stan Rogoz, șeful Inspectoratului Åžcolar Județean Vrancea.
Cele mai scăzute rezultate au fost obținute de elevii din mediul rural, însă elevi cu note sub 5 sunt și în Focșani 

Medii de 1,05 la Evaluarea Națională

Spre exemplu, unii dintre absolvenții de clasa a VIII-a s-au prezentat la examenul de Evaluare Națională atât de slab pregătiți, încât nu au fost în stare să obțină mai mult decât punctul din oficiul. Este și cazul unui copil de la Åžcoala cu clasele I – VIII din Suraia, care deși a obținut media 1,05 la Evaluarea Națională, speră să ocupe un loc la liceu. Aceeași medie a obținut-o și un elev de la Åžcoala cu clasele I – VIII din Ruginești. Mediile între 1,25 și cel mult 2 au fost însă cu sutele. În aceste condiții, fie s-au prezentat la examen și nu au scris nimic pe foi, fie au scris răspunsuri fără nici o legătură cu subiectele propuse. Rezultate rușinoase de-a dreptul au obținut în special elevii din mediul rural de la școlile din localități precum Boghești, Gugești, Măicănești, Faraoanele, Popești ori Străoane. Lista școlilor unde s-au obținut rezultate ridicol de scăzute ar putea însă continua.
Nu doar elevii de la țară au reușit să se facă de râs într-o manieră exemplară. Nici unii elevi din Focșani, unde se presupune că actul educațional este net superior, nu au strălucit. Spre exemplu, un elev de la Åžcoala „Nicolae Iorga” a obținut media 3,85 la examenul de Evaluare Națională. Într-o situație jenantă este și o elevă de la Liceul Tehnologic „Al. I. Cuza” din Panciu, care a obținut media 3,15, dar și un elev de la Åžcoala „Al. Vlahuță” din Focșani, care nu a izbutit să obțină o medie mai mare de 3,42. Cât îl privește pe un elev de la Åžcoala „Duiliu Zamfirescu” din Focșani, acesta a reușit performanța de a păta imaginea acestei unități de învățământ, după ce la Examenele Naționale nu a obținut o medie mai mare de 3,05. De asemenea, un elev de la Åžcoala „Nicolae Iorga” din Focșani a izbutit să obțină la examenul de Evaluare Națională media 3,85.
La polul opus al clasamentului se situează elevii care au reușit să obțină rezultate de excepție atât la Evaluarea Națională cât și pe parcursul celor patru ani de studiu gimnazial. Doar patru elevi au reușit să obțină nota 10 la examenele de Evaluare Națională. Colegiul Național „Al. I. Cuza”, Colegiul Național „Unirea”, Åžcoala „Åžtefan cel Mare”, Åžcoala „Duiliu Zamfirescu”, Åžcoala nr. 3 sau Åžcoala „Ion Basgan” se numără printre unitățile de învățământ care fac cinste județului, prin rezultatele de excepție pe care le-au obținut elevii.  

6 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?