Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

„Strategia de dezvoltare a comunei Gugeşti“ – cartea de căpătâi a localităţii


Primăria Gugești a încheiat, ieri, „Strategia de dezvoltare a comunei Gugești, 2011-2020”. Prin acest proiect, finanțat din fonduri europene, autoritatea locală vrea să rezolve toate problemele de infrastructură, precum și pe cele referitoare la  asistența medicală, cazurile sociale, educație, cultură.

Realizarea strategiei de dezvoltare a comunei Gugești face parte dintr-un proiect finanțat de Uniunea Europeană prin Programul Operațional Dezvoltarea Capacității Administrative, proiect inițiat și derulat de Primăria localității. Primarul Vasile Vatră a declarat, la conferința de presă, că proiectul a avut ca principal obiectiv elaborarea unui document care să exprime aspirațiile de dezvoltare ale comunității, care să abordeze onest problemele locale, bazându-se pe potențialul local de dezvoltare. Strategia stă la baza inițiativelor tuturor persoanelor juridice care își derulează activitatea pe teritoriul comunei Gugești.
La conferința de presă de la sediul Primăriei Gugești au fost prezenți primarul Vasile Vatră,  managerul proiectului, Sorela Mocanu, arhitectul șef al Consiliului Județean Vrancea, Daniela Olaru, primarii Vale-rică Zamfirescu ( Slobozia Bradului), Vasile Moldoveanu (Bordești), Dorel Bolovan (Cotești), Vasile Danțiș (Urechești), Daniela Mihalcea (Tîmboiești), Alexandru Zar (Golești), Dragoș Bîtculescu (Gura Caliței).
Strategia de dezvoltare economico-socială a comunei Gugești are ca obiective valorificarea potențialului, oportunităților și disponibilităților pentru dezvoltare, inclusiv „crearea unui mediu de afaceri stimulativ și competitiv, menit a atrage investiții private importante din țară și străinătate”. Planificarea strategică reprezintă unul din instrumentele pe care comunitățile locale îl pot utiliza pentru a avea certitudinea că politicile și programele prognozate corespund așteptărilor cetățenilor și necesităților de dezvoltare durabilă.
„Este cartea de căpătâi a comunei noastre. Este reperul după care trebuie să meargă primarul și Consiliul Local, indiferent care vor fi membrii celor două organisme. Ei trebuie să respecte aceste dorințe ale cetățenilor care au reieșit din chestionarele aplicate. Acest lucru a plecat de la o chestie văzută în țară unde se făcea înainte de toate șoseaua, apoi se băga apă și apoi canalizarea. Era o nebunie și am zis că este normal ca totul să se realizeze într-o ordine firească a lucrurilor. Îmi do-ream această strategie încă din primii ani, însă niciodată nu am lucrat decât pe priorități. Acum am ajuns la un anumit stadiu de lucrări m-am gândit ce pot face în continuare ca să pot interveni în nivelul de trai al populației și al confortului. Am apelat la populație, la ce își doresc ei și asta a reieșit din dorințele și necesitățile lor. Această strategie poate fi îmbunătățită în 2013, după noile negocieri care se vor face cu Uniunea Europeană”, a spus Vasile Vatră, primarul din Gugești.

Gugești, localitate de oameni gospodari

Printre obiectivele prevăzute în strategia de dezvoltare sunt importanța formării unei deprinderi a participării publice, stimularea capacității de adaptare a cetățenilor la cultura schimbării, transformarea comunei Gugești într-un punct de refe-rință pentru alte comune, și, nu în ultimul rând, utilizarea eficientă și concentrată a tuturor resurselor locale corelată cu atragerea și utilizarea rațională a fondurilor de finanțare pu-blice și private, interne și internaționale. La nivelul localității Gugești au fost identificate 11 domenii de interes, respectiv infrastructură și transport, managementul unui mediu sustenabil, incluziune socială și managementul de diminu-are a sărăciei, educație, sănătate, cultură, turism, tineret, dezvoltarea economică a comunității, antreprenoriatul micilor afaceri, aranjamente instituționale și servicii de relații cu publicul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?