Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

Intoxicaţia alimentară


Intoxicația alimentară este o afecțiune aparent banală, frecvent întâlnită în preajma evenimentelor importante și a sărbătorilor de peste an, care pune însă în pericol viața a milioane de oameni din întreaga lume. După cum indică și numele, cauza producerii sale constă în ingerarea unor alimente sau băuturi contaminate cu microorganisme patogene (bacterii, virusuri, paraziți).
 
Cum ajung produsele să fie purtătoare ale unor astfel de inamici nevăzuți? Cel mai frecvent contaminarea alimentelor are loc în timpul procesului de preparare, în timpul creșterii legumelor și fructelor sau pur și simplu din contactul cu mediul înconjurător. Unele dintre cele mai comune afecțiuni sunt cele cauzate de bacterii, cum ar fi Campylobacter, Salmone-lla, Shigella, E. coli, Listeria, și botulism. Toxiinfecțiile alimentare pot fi sau nu urmate de anumite simptome, în cazurile ușoare manifestându-se prin dureri abdominale, greață și vărsături apărute la circa 48 ore după consumul alimentelor. În cel mai rău caz deshidratarea severă poate duce chiar până la moarte. În funcție de starea bolnavului acesta poate avea sau nu nevoie de un tratament specific, de cele mai multe ori însă intervenția cadrelor medicale nefiind necesară.
Iată câteva dintre lucrurile pe care trebuie să le știți și să le aplicați acasă. Dacă simptomele amintite nu persistă mai mult de 24 ore vă puteți pune singuri pe picioare evitând mâncărurile solide și consumând multe lichide. Revenirea la o alimentație variată trebuie să se realizeze treptat începând cu produse ușoare servite în cantități mici. Inițial vă puteți îndrepta atenția către orez, grâu, pâine, cereale și carne de pui.
Evitați zahărul, cofeina și băuturile alcoolice, care nu fac decât să vă deshidrateze și mai mult. Ca remedii pentru greață și diaree puteți folosi ceaiul de lămâie și ghimbir.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?