Ediția: Luni 3 iunie 2024. Nr. 6640
Ediția: Luni 3 iunie 2024. Nr. 6640

Simptomele unei depresii şi ajutorul naturii


Dureri de stomac, o bună dispoziție exagerată sau uitare dusă la extrem? Cine s-ar gândi că acestea ar putea fi simptomele unei depresii? În cele ce urmează vom discuta pe scurt despre cum poate fi depistată această boală ascunsă a societății moderne și cum poate fi ea tratată, dar mai întâi vom da un mic exemplu.
 La începutul primăverii doamna C. a început să uite din ce în ce mai multe lucruri. Până atunci profesia i-a făcut întotdeauna plăcere, i-a dat energie pozitivă, nu era monotonă și avea ocazia să cunoască și să discute cu o mulțime de oameni. Acum, doamna C. nu mai știe exact ce a discutat și cu cine a stabilit anumite lucruri, nu se mai poate concentra și parcă nu mai face față problemelor, care altădată i se păreau aproape banale, stă în pat dimineața și nu-și mai amintește ce întâlniri are în ziua respectivă. Doamna C. are abia 50 ani, însă intră în panică, deoarece crede că are început de Alzheimer. Vizitele la medicii specialiști și analizele au demonstrat că este perfect sănătoasă, creierul ei funcționând foarte bine. A urmat vizita la psiholog, care trebuia să-i depisteze cauza pierderilor de memorie.
 Rezultatul a fost următorul: doamna C. suferă de depresie. A început să-și pună întrebări. Depresie? Nu a avut momente în care să fie foarte supărată sau foarte tristă. Relația ei personală, concediile, mesele de zi cu zi și tot ce se află în jurul ei era extraordinar. La fel ca doamna C. există estimativ 3 milioane de persoane care suferă de depresie, numărul femeilor fiind dublu față de cel al bărbaților. Depresiile reprezintă o boală populară, o boală a lumii moderne. Simptomele pot fi departe de ceea ce ne imaginăm noi sau față de așteptările unor medici.
O altă femeie, de data aceasta mai tânără, doamna M (38 ani) a început să fie dintr-o dată extrem de energică. Vorbea extrem de mult, despre planuri de viitor, despre călătorii, despre locul de muncă, despre banalitățile cotidiene, și totul i se părea absolut minunat. Cu toate acestea prietenii și colegii aveau senzația că nu se mai pot apropia de ea, că nu mai pot avea un dialog normal, firesc cu ea. Încetul cu încetul și-a îndepărtat toți prietenii ajungând să fie singură și să se închidă între cei patru pereți ai ei, dar cu toate acestea starea euforică rămânând constantă. În realitate nu mai avea demult puterea să își înfrunte cotidianul, să meargă la cumpărături, să se ocupe de treburile din casă, să aibă grijă de ea. A avut noroc însă că vecina ei a găsit-o în casă în timp ce încerca să-și ia viața cu un pumn de medicamente. Diagnosticul medicilor de la clinica în care a fost dusă a fost unul singur, dar precis: depresie!
 Simptomele sunt diferite de la caz la caz, important este să fie descoperite la timp și să fie tratate corespunzător. Cum pot depista cei în cauză, dar și medicii simptomele ascunse ale unei depresii?
 Esențial este ca medicii să pună întrebările corecte, deoarece pacienții vorbesc despre neplăcerile din punct de vedere psihic punându-le pe seama problemelor de digestie sau ale insomniilor. Mulți pacienți spun de exemplu că nu dorm suficient de mult și de aceea se simt rău, obosiți, epuizați.
 Medicii ar trebui să pună și întrebări precum: „Vă simțiți descurajați, descumpăniți, fără speranță?”, „Aveți sentimente de vinovăție?”, dar și întrebarea aparent banală „Există ceva anume care vă face să vă simțiți fericiți?”. O persoană care suferă „doar” de dureri de spate se poate bucura în continuare de cei dragi ai săi, de mâncarea lui preferată, de plimbările în natură, de vizita prietenilor buni, pe când cei depresivi nu ar putea numi vreo întâmplare sau vreun eveniment care să-i bucure sau care să le facă plăcere.
 Însă ce se întâmplă de acum încolo când știm din ce în ce mai multe despre depresiile ascunse? Intrăm în panică și fugim la psiholog sau chiar psihiatru de fiecare dată când observăm că mama are un moment în care nu-și amintește unde a pus un lucru, dacă prietena sau prietenul nostru bun are o stare mai  tristă, față de altădată sau dacă simțim anumite dureri în stomac?
 Bineînțeles că nu, un adevărat semn care trebuie să ne îngrijoreze, care să ne pună semne de întrebare sau și care trebuie să ne dea un imbold pentru a căuta ajutor este atunci când persoana se transformă și se schimbă cu totul, când este de nerecunoscut. Poate părea copilăresc să spunem că banalul ceai de sunătoare poate ajută în lupta cu depresia. Chiar dacă spunem că depresia este o boală modernă, problemele emoționale au existat întotdeauna și în lumea satului sunătoarea este cunoscută ca remediu pentru minte și suflet.
 Un concediu prelungit   într-un climat benefic poate fi o soluție. Bioclimatul sedativ-relaxant este cel din zonele de podiș-deal cu altitudini între 200-300 m și 700-800 m. Stațiuni potrivite în acest sens sunt: Sărata-Monteoru, Govora, Olănești, Cozia, Căciulata, Călimănești, Ocna Sibiului, Sovata.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?