Ediția: Marți 7 Mai 2024 Nr. 6617
Ediția: Marți 7 Mai 2024 Nr. 6617

Proteina care declanşează alergia la pisică, descoperită de cercetători


Proteina din organismul uman care declanșează alergiile la feline a fost descoperită de cercetătorii britanici, deschizând calea pentru un nou medicament mai eficient împotriva acestei boli, potrivit unui studiu publicat în Current Biology. Alergiile la pisici constituie cea mai comună alergie la un animal de companie, provocând mâncărimi ale ochilor, strănut și erupții cutanate. De asemenea, poate declanșa astmul sau agrava această maladie în cazul a circa 40% dintre bolnavi. Coji microscopice desprinse din pielea pisicii (mătreața) se răspândesc în aer, pe mobile sau haine, de unde sunt absorbite pe căile respiratorii. Odată ajunse în organismul uman, acestea declanșează alergia, pentru că sunt identificate ca dușmani de celulele dendritice, „paznicii” din sistemul imunitar, care trimit semnale la alte celule imunitare pentru a se mobiliza și ataca, creând ulterior simptomele alergiei.
Profesorul Amir Ghaem-Maghami, coordonatorul echipei de cercetători de la Universitatea din Nottingham, autorii acestui studiu, a identificat o proteină la suprafața celulelor dendritice responsabilă de declanșarea întregului proces al alergiei. Foarte important este faptul că această proteină este implicată doar în primul stadiu al alergiei, iar un medicament care o are ca țintă ar putea împiedica răspândirea simptomelor maladiei în organism.
Proteina, receptor de manoză, joacă un rol cheie în declanșarea alergiilor la praf și câini, deci un medicament care o are drept țintă ar fi eficient și în astfel de cazuri, dar și împotriva febrei fânului (rinită alergică). „Cele mai multe tratamente antialergice din prezent sunt simptomatice – ai o alergie și încerci să stopezi simptomele. Ceea ce vrem noi să spunem este că, dacă înțelegi ce se întâmplă atunci când substanța iritantă interacționează cu organismul, poți interveni mai repede”, spune Amir Ghaem-Maghami.
Acest medic a început deja să lucreze la conceperea unor noi tratamente împotriva alergiilor, dar ar putea dura între cinci și zece ani până la lansarea lor pe piață. Medicul spune că în ultimele decenii a crescut numărul alergiilor, în timp ce numărul cazurilor de astm în rândul copiilor a atins proporții epidemice în țările industrializate.
Potrivit acestuia, numai în Marea Britanie, zilnic, trei persoane mor din cauza astmului, iar cele mai multe terapii au ca țintă simptomele și nu boala în sine. Alergiile au un mare impact asupra calității vieții, iar tratamentele pot fi costisitoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?