Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620
Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620

Avocatul Dănuţ Pleşa contestă o sancţiune a procurorilor


Avocatul Dănuț Pleșa Plugaru susține că a fost sancționat pe nedrept de reprezentanții Parchetului de pe lângă Judecătoria Focșani cu suma de 1.000 de lei. Într-un dosar, avocatul apăra interesele clientului său în momentul în care se făcea o recunoaștere în grup. Avocatul susține că a sesizat faptul că recunoașterea în grup ar fi trebuit făcută în prezența a doi martori, însă în cazul respectiv era unul singur, și nici acela nu avea la el vreun document de identitate, motiv pentru care s-a opus recunoașterii. Parchetul nu a comentat acuzațiile avocatului.

Avocatul Dănuț Pleșa Plugaru este apărătorul lui Maricel Vlad, cercetat alături de Dănuț Cotaea pentru mai multe furturi. În timpul cercetărilor, în luna mai, organele de anchetă ar fi decis efectuarea unei recunoașteri a lui Maricel Vlad dintr-un grup de persoane. Asta pentru că Vlad a negat că ar fi participat la faptele pentru care este cercetat.
„La această reconstituire din grup, care a avut loc la sediul Poliției Municipiului Focșani, au constituit un grup din trei persoane, între care a fost introdus și Vlad Maricel. Deși toate persoanele ar trebui să aibă aceeași constituție, numai unul se asemăna oarecum cu al meu client. Mai mult decât atât, recunoașterea aceea urma să se facă în prezența unui singur martor în loc de doi, așa cum ar fi trebuit și acela nu avea nici documentul de identitate asupra lui. Pe una dintre persoanele din grup am întrebat-o dacă știe ce înseamnă dacă martorul ocular ar indica-o drept făptuitor și nu i-a convenit faptul că în urma unei astfel de experiențe, ar putea fi cercetată penal. Pentru că mi s-a atras atenția, mi-am luat bagajul și am plecat, lucru care poate fi confirmat de cei care se aflau atunci pe hol”, ne-a spus avocatul Pleșa. După această întâlnire, în care avocatul susține că nu a reprezentat decât interesele clientului său și a atras atenția organelor de anchetă că nu fac lucrurile ca la carte, săptămâna trecută, i-a fost comunicat la Barou că a fost sancționat cu 1.000 de lei. Comportamentul său a fost considerat „neadecvat” și „neprocedural”, iar ordonanța prin care a fost sancționat i-a fost comunicată abia în urmă cu câteva zile, deși era datată 30 mai. „În viziunea lor, ar trebui să le pup mâna ca la popă. Avocatul ar trebui să aibă o atitudine pasivă și să nu deranjeze. Deși mi s-a dat doar posibilitatea de a cere scutire sau o reducere a sancțiunii în termen de zece zile de la comunicare, am contestat această sancțiune și am cerut anularea și nulitatea acestui act, ca fiind nelegal. Mi s-a adus atingere onoarei și profesiei de avocat, mai ales în condițiile în care colegii mei știau dinaintea mea că fusesem sancționat. În asemenea condiții, mai putem spune că apărăm interesele clienților, când oamenii ne spun că organele de anchetă ne reduc la tăcere cu amenzi?”, s-a întrebat Dănuț Pleșa.

Parchetul nu face declarații 

Nici cu privire la cauza în lucru și nici la faptul că avocatul se consideră sancționat pe nedrept, reprezentanții Parchetului de pe lângă Judecătoria Focșani nu au dorit să facă vreo declarație. „Este un dosar în curs de cercetare, deci nu putem oferi niciun fel de informație, iar în ceea ce privește contestația domnului avocat, nu facem nici un fel de comentariu”, a precizat procurorul Marinela Arginteanu, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Focșani.
Cu toate acestea în ordonanța prin care avocatul Pleșa este sancționat, se arată că în timpul activității de recunoaștere din grup a dorit să asiste și că „domnul avocat a început să se manifeste într-un mod neprocedural, motivat de faptul că recunoașterea nu se desfășoară conform procedurii în prezența a doi martori asistenți, că va contesta procesul verbal, că cererile lui în cauză nu au fost luate în considerație de polițiști și procurorul de caz, deranjând activitatea aflată în desfășurare”.
În ordonanța de sancționare se mai arată că avocatul ar fi amenințat și organele de poliție că va formula plângeri penale împotriva lor, motiv pentru care lucrătorii de poliție au consemnat situația din viziunea lor, într-un proces verbal pe care l-au înaintat Parchetului.

Dosar cu zeci de furturi

Clientul avocatului Dănuț Pleșa, Maricel Vlad, este din Vidra și este cercetat într-un dosar de furt, alături de Dănuț Cotaea, din Vaslui. Anchetatorii spun că cei doi ar fi principalii suspecți ai mai multor furturi din auto, comise în perioada iulie 2010 – ianuarie 2011 și înregistrate inițial cu autori necunoscuți. Dacă Dănuț Cotaea a fost arestat preventiv, Maricel este cercetat în libertate. Dosarul este în lucru la Parchetul local Focșani. La audieri, Maricel a declarat că este nevinovat și că în perioada în care i se impută faptele, nu era în localitate. În acest sens, apărătorul său spune că a depus la dosar mai multe documente justificative.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?