Ediția: Duminică 12 Mai 2024. Nr. 6621
Ediția: Duminică 12 Mai 2024. Nr. 6621

Hitler şi prima scrisoare referitoare la “ameninţarea evreiască”


Scrisoarea în care Adolf Hitler își dezvăluia pentru prima dată planurile de „îndepărtare a evreilor” a fost prezentată marți, la New York.
Scrisoarea, obținută de Centrul Simon Wiesenthal, conține primele comentarii în formă scrisă făcute de Hitler referitoare la „amenințarea evreiască”. Datând din septembrie 1919, ea a fost scrisă cu puțin timp înainte ca Hitler, pe atunci în vârstă de 30 de ani, să se înscrie în Partidul Muncitoresc German Național-Socialist, devenit ulterior partidul nazist condus de viitorul Fuhrer. Textul este cunoscut sub denumirea „scrisoarea Gemlich”, după numele persoanei căreia îi era adresată. Conținutul ei a fost dezvăluit la Museum of Tole-rance din New York. Centrul Simon Wiesenthal deținea o copie a acestei scrisori de mai mulți ani, însă abia recent a reușit să cumpere originalul, pentru care a plătit 150.000 de dolari. Centrul deține și câteva documente care confirmă faptul că semnătura de la finalul scrisorii aparține lui Adolf Hitler. Scrisoarea a fost tradusă de experții de la Michigan State University. „Printre noi trăiește o rasă non-germană, o rasă străină, care nici nu dorește, nici nu este capabilă să își sacrifice caracteristicile rasiale sau să își nege sentimentele, gândirea și năzuințele. Evreul este lipsit de scrupule în ceea ce privește alegerea metodelor sale și lipsit de milă în aplicarea lor”, scrie în această scrisoare. „Antisemitismul bazat pe rațiune va conduce la combaterea legală și eli-minarea privilegiilor deținute de evrei. Å¢elul suprem (al unei astfel de legislații, n.r.) trebuie, în orice caz, să fie exterminarea irevocabilă a evreilor, în general”, scria Hitler în scrisoare.
Adolf Hitler se face vinovat de exterminarea a peste șase milioane de evrei în timpul Holocaustului din Al Doilea Război Mondial, între anii 1939 și 1945, această conflagrație mondială făcând peste 17 milioane de victime în rândul civililor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?