Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

Erupţie solară spectaculoasă, urmată de o furtună geomagnetică


O erupție solară neobișnuită, localizată de un observator spațial al NASA, ar putea perturba activitatea sateliților, sistemelor de comunicații și a rețelelor electrice terestre. Serviciul național de meteorologie american NWS a avertizat că din 2006 nu a mai fost observată o erupție solară cu o astfel de magnitudine. „La 7 iunie a avut loc o erupție solară de forță medie (M-2), cu o ejecție coronală de masă spectaculoasă la nivel vizual”, a precizat observatorul de dinamică solară al Agenției spațiale americane. „Norul de particule s-a ridicat rapid, apoi a revenit la suprafață, părând să acopere o zonă care reprezintă aproape jumătate din suprafața solară”, a adăugat Observatorul. Deoarece erupția nu a fost îndreptată direct către Pământ, efectele acesteia ar trebui să rămână „relativ slabe”, conform NASA.
Centrul de prognoză spațială al NWS a descris erupția ca fiind „spectaculoasă” și „susceptibilă să provoace o furtună geomagnetică minoră până la moderată, în data de 8 iunie, începând cu ora 18.00 GMT” (21.00, ora României).
Furtuna „conține o cantitate importantă de protoni cu energie ridicată (peste 100 MeV), situație care nu a mai avut loc după decembrie 2006”, adaugă NASA. Furtuna geomagnetică ar putea provoca perturbări în rețelele electrice și în funcționarea sateliților, în special a celor din sistemul GPS, și ar putea determina modificarea rutelor avioanelor de linie deasupra regiunilor polare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?