Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639
Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639

Consultaţiile la medicii de familie se plătesc


Medicii de familie vor percepe tarife, de astăzi, pacienților care au nevoie de consultații, căci negocierile cu reprezentanții Ministerului Sănătății (MS) au eșuat. Deputatul PSD de Vrancea Ciprian Nica spune că Guvernul PDL îi umilește pe medicii de familie și își bate joc de cetățeni. Parlamentarul crede că Executivul PDL-UDMR a determinat voit actuala stare din Sănătate, pentru a „sifona” niște bani către afacerile de partid.

Majoritatea medicilor de familie vrânceni refuză să semneze actele adiționale cu CAS, iar în aceste condiții războiul dintre ei și oficialii din Sănătate continuă. Cu toate acestea, trei medici de familie s-au încumetat să semneze.
Dacă până acum medicii ofereau consultații gratuite, de astăzi, pacienții care vor avea nevoie de consultații medicale vor fi nevoiți să plătească aproximativ 30 de lei. „Bănuiesc că medicii care au semnat actele adiționale nu fac parte din Patronatul Medicilor de Familie Vrancea, iar dacă sunt membri, ei vor fi excluși, pentru că nu au respectat statutul organizației și deciziile luate în organizație. De mâine (astăzi – n.r.), pacienții care vor dori insistent formularele Casei de Asigurări vor fi îndrumați către aceste cabinete, așa cum au fost sfătuiți de președintele Casei Naționale de Asigurări, Lucian Duță! Nu știu cum vor putea valida pacienții și prescrierile în SIUI, unde sunt reguli clare de validare. Probabil ca domnul Duță încă nu a aflat de aceste re-guli SIUI. Începând de mâine (astăzi – n.r.), vom lucra în sistem privat și vom percepe bani pe consultații. Le vom da pacienților chitanțe în schimbul consultațiilor, pe care alături de bonurile primite de la farmacie în urma rețetelor me-dicale fără compensare date de noi, le vor putea duce la Casă pentru decontare, deoarece sunt contribuabili la asigurările de sănătate”, ne-a declarat medicul Grigore Hanță, președintele Patrona-tului Medicilor de Familie Vrancea (PMFVN).

„Sper să nu mă îmbolnăvesc”

Vrâncenii îi susțin pe medicii de familie, cu toate că nu au bani să-și plătească consultațiile medicale. „Portocaliii ăștia ne-au dus țara de râpă! Îi înțeleg pe medici și sunt alături de ei, pentru că ăștia de la București vor să îi alunge cu totul din țara asta! Nu am bani să plătesc consultațiile la medicul de familie, că pensia se știe cât de mică e.
Sper să nu mă îmbolnăvesc și să nu fiu nevoită să mă duc la medic, că nu am bani, dar îi susțin, pentru că medicii trebuie respectați, iar politicienii ăștia îi mânjesc cu mocirlă. După ce au închis spitalele, acum vor să ne alunge și medicii, ca să murim cu toții și să își umple ei buzunarele”, ne-a spus revoltată Mărioara T., din Focșani.
Astăzi, cei 130 de medici membri ai PMFVN se vor întâlni, pentru a stabili ce strategie vor adopta în conti-nuare.
Åži pentru ca războiul să fie complet, Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie și Societatea Națio-nală a Medicilor de Familie din România au depus, marți, o sesizare în instanță privind ilegalitatea actelor adiționale, pe care CNAS vrea ca medicii de familie să le semneze. „A fost depusă în instanță, o sesizare privind ilegalitatea actelor adiționale. Dacă într-adevăr se va decide că au fost ilegale, toți colegii care au fost de acord să le semneze și au dat rețete medicale și alte servicii utilizând formularele Casei, vor fi nevoiți să suporte contravaloarea lor”, a spus medicul Hanță.

Deputatul Nica este alături de medicii de familie

Deputatul PSD de Vrancea Ciprian Nica critică maniera în care Guvernul PDL îi umilește pe medicii de familie și își bate joc de cetățeni. Parlamentarul este de părere că Executivul PDL-UDMR a determinat voit actuala stare de fapt din Sănătate pentru că în acest fel se pot „sifona” niște bani către afacerile de partid. „Consider josnic modul în care directorul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate se complace în postura de marionetă. Doctorul Lucian Nicolae Duță ar trebui să își dea demisia din funcția de director al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate pentru că îi umilește pe colegii săi – medicii de familie”, susține deputatul. Social-democratul a mai arătat că prin brațul medicului Lucian Nicolae Duță, Guvernul și CNAS au declanșat o campanie de denigrare a medicilor de familie. Nica dorește să atragă atenția că prin aruncarea, cu tupeu, pe piață a unor informații false care au impact asupra cetățenilor, PDL nu face altceva decât să arate că este la ori-ginea acțiunilor prin care CNAS îi hărțuiește pe medicii de familie și pe pacienți. „Această nouă criză socială provocată de Guvern și CNAS demonstrează, dacă mai era nevoie, că cei care ne conduc – PDL-UDMR – și-au întors fața de la cetățenii acestui stat! Statul înseamnă politici publice în favoarea cetățenilor!
În ultimă instanță statul înseamnă puterea cetățenilor, cei care plătesc salariile președintelui Băsescu, a premierului Emil Boc și a clicii pedeliste.
Acei cetățeni care îi plătesc pe angajații SPP care îl apără pe Boc de ouă și roșii, care plătesc benzina și limuzinele cu climă ale miniștrilor și secretarilor de stat pedelisto-maghiari. Acești cetățeni reprezintă statul mai mult decât Băsescu, Boc sau președintele CNAS și, prin urmare, acești cetățeni au dreptul la asistență medicală gratuită pentru că plătesc acest serviciu!”, mai consi-deră deputatul Ciprian Nica.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?