Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639
Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639

Nebuni abandonaţi la Primărie


Doi bărbați bolnavi psihic din Panciu, Petrică Sava și Marian Stăetu, au fost plimbați de la un spital la altul, ieri, după ce au fost externați de la Spitalul  de Psihiatrie Cronici din Dumbrăveni. Cei doi au fost lăsați în grija autorităților locale de asistenta medicală care i-a însoțit în ambulanța care i-a transportat de la Dumbrăveni la Panciu. „Ne-am trezit cu ei în Primărie, în jurul orelor 14.30. Asistenta care i-a adus a anunțat doar că au fost externați de la Dumbrăveni, după care a plecat”, ne-a declarat viceprimarul Iulian Nica. Acesta a precizat că inspectorii din cadrul Serviciului Public de Asistență Socială i-au preluat imediat pe cei doi, transportându-i la Camera de Gardă a Spitalului Panciu. „N-am putut   să-i internăm la noi, pentru că unitatea nu are competențe în tratarea unor astfel de cazuri. Prin urmare, la orele 15.00,  le-am semnat trimiterea către Spitalul de Urgență «Sf. Pantelimon» din Focșani”, ne-a spus asistentul Mihai Lipan. Potrivit acestuia, în mai puțin de o oră, Petrică Sava și Ma-rian Stăetu s-au reîntors, tot cu o ambulanță, în Garda Spitalului din Panciu. „Li s-a refuzat internarea, pe motiv că sunt stabilizați medical. Este adevărat, când au ajuns la noi bolnavii erau liniștiți, dar nu puteam să le administrăm niciun medicament, pentru că nu știam ce tratament au urmat până acum și riscam complicații”, ne-a mai spus Mihai Lipan.
Din acest motiv, la orele 18.00, Spitalul din Panciu a hotărât retrimiterea celor doi către Spitalul Județean de Urgență din Focșani, după ora 19.00 fiind preluați de medicii de pe ambulanță pentru a fi readuși la Focșani. „Am sunat la 112, dar cei de acolo nu au trimis pe flux solicitarea noastră. Noi nu-i putem ține la Panciu, pentru că este vorba despre doi bolnavi cunoscuți cu grave probleme psihice. Unul dintre ei a comis un omor. Locul lor nu e în comunitate, ci la Dumbrăveni, de unde considerăm că au fost externați abuziv”, a explicat viceprimarul Iulian Nica. Edilul a adăugat că, în timpul petrecut la Panciu, atât Sava, cât și Stăetu au primit cărți de identitate noi, deoarece aveau actele expirate.

Pacienți… ameliorați

Potrivit managerului Spitalului de Psihiatrie Cronici din Dumbrăveni, Costel Negoescu, cei doi au fost externați deoarece din punct de vedere medical sunt… ameliorați. „Cei doi pacienți au fost externați de la noi, deoarece din punct de vedere medical ei sunt ameliorați. I-am trimis la Panciu, deoarece acolo este domiciliul lor legal, iar dacă ei nu au unde locui, sunt un caz social și ține de Primărie și de asistenții sociali. Pacienții au mai fost externați acum o lună, dar de la Spitalul din Focșani  i-au trimis iarăși la noi. Nu mai aveam de ce să îi ținem aici, pentru că sunt ameliorați din punct de vedere medical”, a susținut Costel Negoescu, managerul Spitalului de Psihiatrie Cronici din Dumbrăveni.
La rândul său, directorul Serviciului de Ambulanță Județean, medicul Cristian Onia, a precizat că inițial i s-a spus că pacienții sunt violenți. „A fost solicitată ambulanța de către medicul de gardă de la Spitalul din Panciu. Inițial ni s-a spus că pacienții sunt violenți, drept urmare s-a prezentat și poliția, deoarece în protocoalele noastre orice pacient violent și cu agitație psihomotorie trebuie însoțit de poliție. Ulterior, poliția ne-a anunțat că pacienții nu sunt violenți și nu trebuie să ne însoțească. Drept urmare, ambulanța a dat curs soli-citării făcute de către medicul de gardă din Panciu, transportându-i pe bolnavi la Spitalul din Focșani, unde, după ce au fost consultați de medicul de gardă, s-a luat hotărîrea de a fi trimiși înapoi, nefiind urgențe. Pacienții au fost trimiși înapoi la Camera de Gardă a Spitalului din Panciu, de unde a fost făcută solicitarea inițială”, a declarat medicul Cristian Onia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?