Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Începe examenul de Bacalaureat


Absolvenții de clasa a XII-a intră, de astăzi, în febra examenului de Bacalaureat, care va debuta cu proba de testare a competențelor la Limba și Literatura Română. În total 3.239 candidați vor simți emoțiile celui mai important examen al vieții lor. Dintre aceștia 560 sunt din seriile anterioare.

Chiar dacă astăzi absolvenții vor trebui să-și etaleze cunoș-tințele în fața profesorilor care îi vor examina,  mulți dintre ei speră că vor avea noroc de subiecte ușoare pentru a putea promova fără prea multe emoții. ,,Sper să îmi pice la această probă un subiect pe care îl cunosc pentru a nu întâmpina dificultăți încă de la început. Am foarte mari emoții. Sper să am noroc. Probele orale nu sunt foarte dificile. Mai teamă îmi este pentru probele scrise unde anul trecut s-au obținut note foarte mici și mulți elevi nu au reușit să promoveze”, a precizat Alina Nicu, absolventă a Colegiului Tehnic ,,Valeriu D. Cotea” din Focșani.  Candidații vor trebui să se prezinte la centrele de examen la ora 8.00 și să aibă asupra lor doar actul de identitate. Orice alt dispozitiv de comunicare este interzis cu strictețe iar cei care vor călca pe bec  vor fi eliminați din examen și vor mai putea relua proba abia în sesiunea din toamnă a anului viitor. La ora 9.00 începe testarea candidaților. Rezultatele obținute de candidați vor fi afișate seara, în urma susținerii acestei probe aceștia obținând și un certificat de competență. Între 13 și 17 iunie vor fi evaluate competențele în domeniul informaticii, iar în perioada 20-23 iunie absolvenții susțin proba de evaluare a competențelor lingvistice într-o limbă străină. Prima probă scrisă a Bacalaureatului este programată pe 27 iunie, iar pe 29 iunie candidații vor susține proba obligatorie a profilului. Pe 1 iulie candidații vor susține proba la alegere a profilului, urmând ca pe 3 iulie să afle rezultatele. Cei nemulțumiți de notă pot depune contestații a doua zi în intervalul orar 08.00- 12.00, rezultatele finale afișându-se pe 8 iulie. Cei care nu vor reuși să promoveze examenul de Bacalaureat în această sesiune mai au o șansă în sesiunea din toamnă care debutează în perioada 11- 15 iulie cu înscrierea candidaților. În premieră anul acesta, părinții ai căror copii nu susțin examenul de Bacalaureat au avut prilejul să asiste în calitate de observatori. În Vrancea însă, niciun părinte nu și-a manifestat interesul de a ve-ghea la buna desfășurare a exa-menului. „Comisia județeană pentru organizarea și desfășurarea examenului de Bacalau-reat 2011 a pregătit din timp examenul. A realizat instruiri ale membrilor din comisiile de examen, care acționează la nivelul liceelor, a coordonat cele două simulări. A urmărit modul în care au fost încărcate numele candidaților în baza de date. Suntem mereu în legătură cu Ministerul pentru a rezolva în timp optim orice situație disfuncțională. Inspectorii școlari vor monitoriza pe baza unui grafic modul în care se desfășoară examenul în toate liceele. Nu ne rămâne decât să le urăm bacalaureaților multă baftă!”, a declarat Maria Lupu, inspector școlar general adjunct și președintele comisiei de Bacalaureat la nivel județean.

Examenul de Bacalaureat susținut în nouă centre

Potrivit listei stabilite de Inspectoratul Åžcolar, în prima sesiune a examenului de Bacalaureat candidații vor susține probele în următoarele centre: la Centrul de la Colegiul Național „Unirea” Focșani vor susține examenul 343 de candidați de la Colegiul Național „Unirea” și Liceul Pedagogic „Spiru Haret”. În Centrul cu numărul 2 de la Colegiul Național „Al. I. Cuza”  vor susține examenul alături de absolvenții acestei unități de învățământ și absolvenții de la Liceul Teoretic ” Duiliu Zamfirescu” din Odobești și Liceul de Artă ” Gh. Tattarescu” , în total aici urmând a fi testați 285 de candidați. La Colegiul Tehnic „Gh. Asachi” din Focșani vor susține examenul de Bacalaureat 291 elevi de la unitatea de învățământ gazdă alături de absolvenții Grupului Åžcolar „Grigore Gheba” din Dumitrești. Nu mai puțin de 401 candidați vor susține examenul maturității la Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau”. Este vorba de absolvenții acestei unități de învățământ, alături de absolvenții de la Liceul cu Program Sportiv și Grupul Åžcolar din Mărășești. Centrul de la Colegiul Tehnic „Ion Mincu” va găzdui examenul de Bacalaureat pentru 356 de absolvenți de la Liceul Teoretic „Ioan Slavici” din Panciu, Centrul Åžcolar pentru Educație Incluzivă „Elena Doamna”, Grupul Åžcolar „G.G. Longinescu” și nu în ultimul rând absolvenții unității de învățământ gazdă. Colegiul Tehnic Auto „Traian Vuia” a fost desemnat Centrul cu numărul 6 iar aici vor da examen 281 de candidați, unitatea arondată fiind Grupul Åžcolar „Simion Mehe-dinți” din Vidra. La Colegiul Economic ” Mihail Kogălniceanu” din Focșani vor susține examenul de Bacalau-reat 299 elevi, singura unitate arondată fiind Grupul Åžcolar Agricol din Odobești. La Colegiul Tehnic „Valeriu D. Cotea” vor susține examenul de Bacalaureat 321 candidați, cu toții absolvenți ai acestei unități de învățământ. La Liceul Teoretic „Emil Botta” din Adjud vor susține examenul de Bacalaureat 370 de elevi din care fac parte și absolvenții Colegiului Tehnic „Gh. Balș” din Adjud. De asemenea, centrele zonale de evaluare vor fi la Grupul Åžcolar „G.G. Longinescu” din Focșani unde vor fi evaluate 1.535 de teze ale absolvenților de la Colegiul Național „Unirea”, Colegiul Tehnic Auto „Traian Vuia”, Colegiul Economic „Mihail Kogălniceanu”, Colegiul Tehnic „Valeriu D. Cotea” și Colegiul Tehnic „Gh. Asachi” iar un alt centru va fi la Liceul Pedagogic „Spiru Haret” din Focșani. Aici vor fi evaluate lucrările a 1.412 candidați de la Colegiul Național „Al. I. Cuza”, Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau”, Colegiul Tehnic „Ion Mincu” și Liceul Teoretic „Emil Botta” din Adjud.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?