Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Alegeri locale în Republica Moldova


Alegătorii din Republica Moldova sunt chemați la urne duminică în cadrul scrutinului pentru desemnarea primarilor și membrilor Consiliilor localităților, miza principală fiind postul de primar al Chișinăului și componența Consiliului municipal al Ca-pitalei. În cadrul scrutinului din 5 iunie 2011 urmează să fie aleși primarii a 898 de localități și 11.740 de consilieri locali.Urmează să fie aleși primarii orașelor, comunelor și membrii consiliilor raionale, municipale și comunale.
Potrivit legislației în vigoare, persoanele care vor ocupa aceste funcții vor fi alese prin vot universal, egal, direct, secret și liber-exprimat, pentru mandat de patru ani. Membrii Consiliilor locale sunt aleși printr-un sistem de reprezentare proporțională fără prag electoral, iar primarii în cadrul unui sistem majoritar cu două tururi de scrutin.
În cazul în care niciun concurent electoral nu obține majoritatea voturilor în primul tur de scrutin, după două săptămâni va fi organizat turul doi. Cel puțin 25 la sută dintre alegătorii înscriși pe liste trebuie să participe la primul tur de scrutin pentru a putea fi validat. Pentru al doilea tur de scrutin nu este stabilit pragul minim de prezență la urne. Comisia Electorală Centrală a comunicat că 31 de formațiuni politice au dreptul să participe la alegerile locale de duminică, printre care se numără actualele partide care alcătuiesc coaliția de guvernământ, principalul partid de opoziție – PCRM – și numeroase formațiuni mici. Miza cea mai importantă a scrutinului o reprezintă postul de primar al Chișinăului și componența Consiliului Municipal al capitalei Repu-blicii Moldova. Favoriți pentru postul de primar al Chișinăului sunt actualul deținător al funcției, Dorin Chirtoacă (Partidul Liberal), și candidatul Partidului Comuniștilor, Igor Dodon. Candidatul Partidului Liberal Democrat pentru postul de primar al Chișinăului este Victor Bodiu, iar cel al Partidului Democrat (PDM), Valentina Buliga, actualul ministru al Muncii. Scrutinul se va derula pe fondul unei crize politice la nivel central, după ce două parlamente succesive au fost dizolvate din cauza eșuării tentativelor de a alege noul șef al statului.
De altfel, analiștii cred că scrutinul local este un test în perspectiva eventualelor alegeri parlamentare anticipate, care ar putea fi convocate dat fiind că Alianța pentru Integrare Europeană nu prea are șanse să desemneze președintele țării și să pună capăt crizei politice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?