Ediția: Vineri 31 Mai 2024. Nr. 6638
Ediția: Vineri 31 Mai 2024. Nr. 6638

Târgul auto, magnet pentru şoferii din judeţele vecine


Focșănenii se pot mândri cu cel mai vizitat târg de mașini din regiune. Ieri dimineață, în târgul din Cartierul Obor erau prezenți proprietari de mașini scoase la vânzare din județele vecine ca Buzău, Galați, Brăila și chiar Bacău. În total, conform Administrației Piețelor, la vânzare au fost aduse aproximativ 450 de mașini dintre care 55 de mașini au ieșit la probă în oraș. Nici mașinile de peste hotare nu lipseau ieri din târg, lustruite bine și cu prețuri care nu includeau înmatricularea. Acestea reprezentau cam 5% din piață. Cele mai vândute autoturisme rămân cele care au prețuri accesibile și dotări suplimentare.

Mașinile aranjate de vânzare așteptau, ieri, un client bănos, iar proprietarii îi îndemnau pe vrânceni cu motoare spălate, cauciucuri noi sau caroserie fără rugină. De la Daciile prăfuite și până la mașinile scumpe de teren, lăcuite și date cu silicon pe bord, toate își căutau un nou proprietar. Pe platforma târgului au încăput, ieri, și două decapotabile, una neagră și una galben-verzui, cea din urmă echipată cu sunet de înaltă performanță și tunning exterior. Proprietarul avea lipit pe parbriz un preț de 3.300 de euro, însă ultimul preț era de 3.000. Curioșii    i-au dat târcoale, și-au închipuit cum le-ar sta în ea, însă niciunul nu și-a permis. „Am venit din Brăila la Focșani. E pentru prima dată și văd că aici sunt mai mulți oameni care par interesați. Am fost și în Galați, dar nu ai ce face acolo, stai și dormi în mașină sau mănânci mici. Sper să o vând, am avut oferte, dar nu vreau mai puțin de 3.000 de euro pe ea”, ne-a spus proprietarul unui Peugeot decapotabil. Lângă el era și tatăl lui cu o mașină de aceeași marcă, dar clasică. O altă mașină, tot decapotabilă se găsea la câțiva metri depărtare, neagră, iar pe emblemă scria clar, BMW. Numerele de înmatriculare erau tot din județul Brăila, însă prețul era dublu. Ieri, au intrat pe platforma târgului 450 de mașini, în condițiile în care capacitatea ma-ximă este de 490. Alte două autoturisme înmatriculate în Buzău își așteptau un nou proprietar. De exemplu, un Renault „fier de călcat” se vindea ieri cu 4.900 de euro, bineînțeles, negociabil. Lângă el, un Matiz din 2004, gri, îngrijit, la preț de 3.000 de euro. Târgul din Focșani este unul dintre cele mai scumpe târguri din țară, astfel că cei din apropiere se bucură mai mult să străbată 100 de kilometri pentru a obține un preț mai bun, decât să stea în soare pentru ni-mica toată. Daciile mai vechi erau mai puțin interesante și la prețuri mult mai mici. Trecătorii nu se înghesuiau, iar cele mai multe mașini vândute tot cele autohtone au rămas.

Taxa de parcare a mai crescut

Administratorul târgului, Ionica Mandea, spune că numărul mașinilor ajunse în târg a crescut datorită încălzirii vremii. „A crescut numărul de mașini. Duminica trecută am avut platforma la întreaga capacitate. Avem un târg de mașini renumit în regiunea Moldovei, astfel că vin mulți din județele vecine”, ne-a declarat Ionica Mandea. Față de iarna care a trecut, prețurile de găzduire în târg au mai crescut astfel că acum, o zi de târg pentru un autoturism este de 14 lei, fie că e miercuri, fie că e duminică. Taxa se percepe în funcție de mărimea autoturismului, astfel că cel mai puțin plătesc cei care scot la vânzare biciclete cu motor, motorete, scutere, motociclete cu sau fără ataș, care trebuie să plătească 3 lei/mp/zi. Cel mai scump bilet îl va plăti cel care are de vânzare tiruri sau autocare pentru care parcarea costă 92 de lei pe zi. Åži cei care au autocamion, camion sau autobuz vor plăti 46 de lei pentru o zi. Cele mai „bănoase” sunt totuși tot mașinile mici și asta pentru că sunt în număr mare și vin cu regularitate. Cu toate că vânzătorii scot din buzunar bani pentru a achita taxa de intrare, nimeni nu le poate garanta că vor avea și succes la vânzare.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?