Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Doi din trei copii de până la doi ani din mediul rural suferă de anemie


Doi din trei copii cu vârste mai mici de 2 ani din mediul rural suferă de anemie, iar rahitismul și distrofia sunt alarmant de răspândite mai ales în zonele rurale sărace, din cauza sărăciei și a lipsei de educație a mamei, potrivit unui studiu World Vision România. World Vision România lansează campania de strângere de fonduri „Mame bune, copii sănătoși” cu scopul de a susține și extinde programul de îmbunătățire a stării de sănătate și nutriție a gravidelor și copiilor defavorizați din mediul rural.
Mortalitatea infantilă este un capitol sumbru pentru România, suntem țara cu cea mai ridicată rată a deceselor la copiii cu vârsta de până în 5 ani din Uniunea Europeană – de peste două ori mai mare față de celelalte țări, se arată într-un comunicat de vineri al World Vision România.
Peste 50 la sută din decesele copiilor din România cu vârste de până în 5 ani puteau fi prevenite, până la această vârstă copiii aflându-se într-o perioadă extrem de importantă a dezvoltării lor fizice și psihice, iar primii doi ani din viață sunt cruciali. Deficitele de nutrienți acumulate în această perioadă nu mai pot fi recuperate ulterior chiar dacă se trece la o dietă corespunzatoare, iar bebelușii afectați sunt în pericol de a avea întârzieri ireversibile în dezvoltarea cognitivă, motrică, socială, emoțională și de comportament.

***
În România, din cauza sărăciei și a lipsei de educație a mamei, 2 din 3 copii cu vârste mai mici de 2 ani din mediul rural suferă de anemie, iar rahitismul și distrofia sunt alarmant de răspândite mai ales în zonele rurale sărace. Dezvoltarea acestor copii este afectată pentru totdeauna. Sărăcia poate deveni o pro-blemă de supraviețuire pentru sugari. În același timp, asistența timpurie este deosebit de eficace. Copiii care au șansa de a se dezvolta sănătos în primii ani de viață, vor avea de câștigat tot restul vieții. World Vision România vine în sprijinul mamelor și copiilor defavorizați din mediul rural prin desfășurarea unui amplu program care vizează îmbunătățirea stării de sănătate și de nutriție a mamelor și copiilor din comunitățile rurale sărace – „Mame bune, copii sănătoși”. Proiectul a debutat în 2010 în șapte comunități rurale din județele Dolj și Vâlcea urmând a se extinde la nivel național. Grupul țintă principal al proiectului îl reprezintă femeile însărcinate, nou-născuții și copiii sub doi ani împreună cu mamele lor din comunitățile rurale sărace. În prima fază, beneficiarii programului sunt aproximativ 1.380 de copii sub 2 ani și 260 de femei însărcinate din Dolj și Vâlcea, județe cu comunități rurale sărace și un nivel foarte scăzut de trai. Prima etapă a proiectului a constat în efectuarea unui studiu epidemiologic privind starea de sănătate și nutriție a mamei și copilului mic din mediul rural. Pe baza rezultatelor acestui studiu, la începutul acestui an, s-au desfășurat sesiuni de instruire a asistenților medicali și asistenților medicali comunitari din zonele rurale în domeniul sănătății și nutriției mamei și copilului sub 2 ani. Aceștia, la rândul lor, vor putea să informeze și să consilieze corespunzător gravidele și mamele din mediul rural întrucât multe dintre ele nu știu cât de importante sunt îngrijirea și alimentația adecvată vârstei bebelușului lor, potrivit sursei citate.

***
Din cauza sărăciei, a lipsei de educație și de consiliere de bază privind buna îngrijire a nou-născutului, acestea nu sesizează la timp semnele de boală sau întârzierile în dezvoltarea copilului și nu le fac analizele necesare. Mai mult, unele mame sunt greșit informate cu privire la îngrijirea și alimentația nou-născutului și copilului mic, bazându-se pe informațiile primite de la alți membri ai familiei sau ai comunității, alții decât personalul medical. Programul „Mame bune, copii sănătoși” continuă cu organizarea în comunitățile rurale respective a „Åžcolii mămicilor de la sat” – sesiuni de informare și educare a femeilor însărcinate și a mamelor cu privire la creșterea, îngrijirea și necesitățile copilului cu vârsta până în doi ani. Totodată, intervențiile World Vision vor viza și facilitarea accesului la asistență medicală primară prin înființarea unui laborator mobil de analize pentru femeile gravide și copiii cu vârsta de până la doi ani din mediul rural.
Programul „Mame bune, copii sănătoși” este sprijinit de doctorul Ana Culcer, medic primar pediatru cu 40 de ani experiență, șeful secției de neonatologie a Spitalului Universitar de Urgență București și de actrița Daniela Nane. „Sănătatea unui copil începe cu sănătatea părinților și se continuă de-a lungul sarcinii, nașterii și apoi creșterii și dezvoltării copilului. Nutriția copiilor în primii 3 ani de viață predefinește dezvoltarea sănătoasă a acestora pe parcursul vieții. Mai mult, efectele unei nutriții precare pentru copiii sub trei ani sunt ireparabile și au consecințe negative asupra întregii vieți. Prevalența crescută a anemiei este în relație directă cu întreruperea timpurie a alăptatului la sân și introducerea laptelui de vacă în alimentația sugarilor. Alăptarea ar trebui să se facă exclusiv la sân până la șase luni, avantajele fiind multiple atât pentru mamă, cât și pentru copil: asigură nevoile copilului aflat în creștere și aportul necesar de nutrienți, laptele de mamă previne apariția bolilor infecțioase la copii și conține factori anti-bacterieni și anti-virali care protejează copilul împotriva îmbolnăvirilor”, a declarat doctorul Ana Culcer. Daniela Nane spune că iubește copiii și, din păcate, în România sunt prea multe cazuri în care copiii nu au șansa la un start sănătos în viață fie din cauza neglijenței mamei, fie din neșansa de a se naște într-un mediu nefavorabil. Pentru susținerea financiară a acestui program, World Vision lansează în luna mai o campanie de strângere de fonduri cu scopul de a oferi copiilor șansa unui start sănătos în viață.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?