Ediția: Marți 7 Mai 2024 Nr. 6617
Ediția: Marți 7 Mai 2024 Nr. 6617

Mai mult de jumătate din cheltuielile românilor se duc pe alimente, electricitate, gaz, combustibili


Românii alocă mai mult de jumătate din cheltuielile lunare pentru alimente, electricitate, facturi la gaz și alți combustibili, având, de departe, cea mai mare pondere din UE, potrivit unei analize UniCredit, prezentată la Astana într-o conferință cu ocazia reuniunii anuale a BERD. Cu o pondere a acestor plăți de 54% din totalul cheltuielilor lunare, România este urmată de Lituania,(40%), Bulgaria (39%) și Slovacia (37%). Ponderea deținută de alimente, electri-citate, gaz și combustibili în totalul cheltuielilor se situează la 34% în Letonia și Polonia și la 32% în Croația, Ungaria și Turcia.

La polul opus al clasamentului privind ponderea cheltuielilor cu alimente, electricitate, gaz și combustibili în totalul consumului se situează Marea Britanie (12%), Danemarca (15%) și (Austria 16%). Totuși, România este surclasată de Slovacia în ceea ce privește ponderea cheltuielilor pentru electricitate, gaz, combustibili în total consum și se situează aproximativ la același nivel cu Ungaria și Cehia.
„Prețurile mai mari la energie și alimente ar putea influența negativ înclinația gospodăriilor de a cumpăra și ar putea afecta serios persoanele cu venituri reduse”, potrivit UniCredit.

Pe de altă parte, românii conduc și topul privind cele mai numeroase locuințe cu probleme, prost iluminate sau fără dotări elementare (toaletă, duș, baie), aproximativ 43% din populație confruntându-se cu astfel de si-tuații. Ponderea este de aproape trei ori mai mare decât în media din Europa Centrală și de Est și de circa 15 ori peste media din zona euro. Alte state din Europa Centrală și de Est unde ponderea populației care se confruntă cu locuințe cu pro-bleme este de peste 10% sunt Letonia (21%), Bulgaria (20%), Lituania (19%) și Estonia (13%). UniCredit notează că evoluția condițiilor financiare ale gospodăriilor la începutul anului 2011 pare încurajatoare, dar întâmpină din ce în ce mai multe provocări, cum ar fi creșterea recentă a prețurilor la alimente și energie, programele de austeritate care ar putea fi implementate, deși o mare parte din ajustări au fost deja realizate, și inițiativele privind politica legată de sistemele de pensii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?