Ediția: Joi 30 Mai 2024. Nr. 6637
Ediția: Joi 30 Mai 2024. Nr. 6637

Militari vrânceni trimişi în judecată de DNA


Trei militari vrânceni au fost trimiși în judecată de procurorii anticorupție (DNA). În sarcina acestora s-au reținut infracțiunile de complicitate la trafic de influență, trafic de influență și cumpărare de influență. Reporterii noștri au încercat să afle ce se întâmplă acum cu cei trei militari, însă purtătorul de cuvânt al Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată a găsit de cuviință că pentru asta e musai să facem o cerere la biroul de presă al Ministerului Apărării Naționale. DNA a trimis în judecată, în total, 112 inculpați, dintre care doi generali, 24 de ofițeri, 15 subofițeri și maiștri militari și 71 de caporali candidați la selecții și concursuri organizate în cadrul Ministerului Apărării Naționale, în unitățile din Breaza și Pitești.

Trei militari vrânceni au fost trimiși în judecată de procurorii DNA pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la infracțiunea de complicitate la trafic de influență, trafic de influență și cumpărare de influență. Este vorba de plutonierul Gheorghiță Huluba, din cadul UM 01535, în sarcina căruia s-a reținut complicitatea la infracțiunea la trafic de influență, sergentul major Costel Gaba, din cadrul UM 01548 Focșani, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de trafic de influență și caporalul Cristian Bălan, din cadrul UM 01270 Focșani, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de cumpărare de influență. DNA a trimis în judecată, în total, 112 inculpați, din care doi generali, 24 de ofițeri, 15 subofițeri și maiștri militari și 71 de caporali candidați la selecții și concursuri organizate în cadrul Ministerului Apărării Naționale, în unitățile din Breaza și Pitești. Purtătorul de cuvânt al Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată, căpitan Marius Diniță, ne-a trimis la… biroul de presă al Ministerului Apărării Naționale pentru informații suplimentare referitoare la acest caz. „Informații obțineți de la Ministerul Apărării printr-o soli-citare în baza Legii 544. Noi nu putem comenta această situație, cercetările fiind efectuate de instituții civile și Parchetul Militar”, a afirmat căpitanul Marius Diniță.

Aproape 100 mii euro, prețul traficării influenței

În rechizitoriul întocmit, se arată că în perioada 2009-2010, la Centrul Zonal de Selecție și Orientare Breaza au fost organizate, în mod succesiv, mai multe activități de selecție a unor candidați pentru a deveni militari profesioniști, respectiv ofițeri, maiștri militari, subofițeri, soldat sau gradat voluntar precum și selecții pentru elevi sau studenți în vederea admiterii la o serie de instituții de învățământ militar. Selecția consta în probe eliminatorii psihologice și de aptitudini fizice. În anul 2010, la Åžcoala Militară de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Terestre „Basarab I” Pitești au avut loc, în luna august, două concursuri pentru ocuparea unor posturi de maiștri militari și subofițeri, constând în probe scrise la materiile limbă engleză, matematică-fizică, legislație, pregătire militară generală și psihotehnică. „Folosindu-se de puterea funcțiilor și a gradelor mi-litare pe care le dețineau, inculpații cu funcții de conducere au acționat în așa fel încât unii candidați să promoveze în mod ilegal, după ce primiseră subiectele la unele probe scrise, în schimbul unor sume de bani. Astfel, promovarea candidaților dispuși să apeleze la metode frauduloase s-a făcut în detrimentul candidaților care ar fi trebuit, în mod legal, să fie declarați admiși la aceste concursuri și selecții”, se arată în comunicatul DNA. În comunicatul DNA se mai arată că la unitatea militară din Pitești, 70 de candidați au fost declarați admiși în mod ilegal, fiind astfel înlăturați alți 70 de candidați care ar fi fost îndreptățiți la ocuparea locurilor respective. Aceștia din urmă s-au constituit părți civile sau vătămate în cauză pentru suma totală de 194.080 lei și 52.000 euro. În vederea confiscării sumei care a făcut obiectul infracțiunilor de corupție, în cauză s-a dispus luarea măsurii sechestrului asigurător pe bunurile imobile ale mai multor inculpați. În total s-a stabilit că, în această grupare infracțională, unii inculpați au pretins și au primit de la candidați echivalentul a peste 82.000 euro ca preț al traficării influenței. Dosarul a fost trimis la Înalta Curte de Casație și Justiție.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?