Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Guvernul elimină subvenţiile la încălzire până la sfârşitul lunii august


Guvernul s-a angajat în negocierile cu Fondul Monetar Internațional (FMI) că va elimina subvențiile la energia termică cel târziu până la sfârșitul lunii august, alocațiile pentru încălzire urmând să fie orientate exclusiv către persoanele defavorizate, relevă scrisoarea de intenție convenită cu FMI.
„Până la sfârșitul lunii august, vom îmbunătăți legislația astfel încât alocațiile de încălzire să fie orientate către persoanele vulnerabile ale societății, generând economii semnificative la buget”, se arată în documentul obținut de Mediafax.
Agenția MEDIAFAX a anunțat, marți, că Guvernul     s-a angajat în ultimele discuții cu Fondul Monetar Internațional să elimine subvenția la energia termică în perioada imediată astfel că factura po-pulației pentru încălzire și apă caldă ar putea crește cu până la 60% până la finele anului, în funcție de capacitatea prima-rilor de a acoperi diferența din surse proprii. Subvenția pentru producerea energiei termice este acordată în prezent atât de la bugetul de stat, cât și de la bugetele locale.
În prezent, de la nivel central, Guvernul acoperă până la 45% din cheltuielile cu combustibilul ale producătorilor de energie termică, iar prețul de facturare la populație diferă mult de la o localitate la alta, în funcție de prețul de referință stabilit de către consiliul local și subvenția acordată de fiecare primărie.

Guvernul va desființa în vară 7.000 de posturi

Guvernul s-a angajat în negocierile cu Fondul Monetar Internațional (FMI) că va desființa în vara acestui an peste 7.000 de posturi din societățile feroviare, companiile energetice și Poșta Română și că va reduce costurile de funcționare ale acestora prin renegocierea contractelor aflate în derulare.
Posturile vor fi desființate până la sfârșitul lunilor iunie-septembrie, mizându-se în același timp și pe „plecări vo-luntare” din companiile de stat, relevă scrisoarea de intenție convenită de Guvern cu FMI.
Lista defalcată a compa-niilor care vor fi obligate să reducă numărul de posturi și termenul maxim până la care trebuie efectuată această ope-rațiune a fost inclusă în me-morandumul tehnic al scrisorii de intenție.
Pe listă au fost introduse:
    Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale (unde vor fi desființate cel puțin 600 posturi până la jumătatea lunii iulie),
    CFR Marfă (3.000 posturi până la sfârșitul lunii iunie simultan cu reducerea la jumătate a numărului de centre regionale, de la 8 la 4 unități),
    CFR Călători (cel puțin 1.000 posturi până la sfârșitul lunii iunie),
    CFR (minimum 1.500 posturi până la sfârșitul lunii iunie),
    Intervenții Feroviare (cel puțin 30 posturi până la sfârșitul lunii august),
    Electrificare CFR (cel puțin 250 posturi până la sfârșitul lunii august),
    Telecomunicații CFR (cel puțin 100 posturi până la sfârșitul lunii august),
    Poșta Română (cel puțin 70 posturi administrative desființate și reducerea numărului de oficii poștale cu mai mult de 900 unități până la sfârșitul lunii iulie),
    Termoelectrica (cel puțin 300 posturi până la sfârșitul lunii iunie)
    Complexul energetic Turceni (200 posturi până la sfârșitul lunii septembrie).

Costurile de funcționare ale companiilor vor fi reduse în același timp prin renegocierea sau terminarea contractelor considerate „neperformante” (la CNADNR și Tarom), dar și prin „reduceri de personal vo-untare” (Tarom).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?