Ediția: Joi 30 Mai 2024. Nr. 6637
Ediția: Joi 30 Mai 2024. Nr. 6637

Istoria Adjudului, prezentată la muzeu


Muzeul mixt din Adjud le oferă tuturor vizitatorilor, indiferent de localitatea din care provin, mărturii palpabile ale istoriei locului, care devine interesantă pentru mulți oameni odată ce încep să o cunoască. Pe lângă exponatele arheologice și istorice, muzeul mai deține și o secție de științe ale naturii- floră și faună. Muzeul nu duce lipsă de vizitatori, cei mai mulți fiind elevi, care vin împreună cu profesorii pentru susținerea unei lecții cu exemplificări pe viu.

Muzeul mixt din Adjud, situat în incinta parcului, chiar lângă bibliotecă, oferă tuturor vizitatorilor informații interesante cu privire la istoria și cultura municipiului de pe Trotuș. În cadrul muzeului, vizitatorii pot admira fotografii cu vechiul Adjud, unde toate instituțiile se aflau pe așa numita „strada mare”, stradă care acum a ajuns o zonă abandonată și lăsată în paragină. De asemenea, muzeul prezintă și istoria moșiei Lahovari, care era situată lângă Parcul municipal, domeniul fiind proprietatea familiei Lahovari. De altfel, în parc, încă mai sunt vizibile urme ale imobilelor de altădată. Vizitatorii pot vedea vechiul bazin de pești, care acum este spațiu de joacă pentru copii, dar și fântâna arteziană care, din păcate, a fost lăsată în paragină în urmă cu ani buni, devenind în timp nefuncțională. Mulți tineri adjudeni spun că au aflat multe lucruri interesante despre localitatea în care trăiesc după ce au vizitat Muzeul Adjud. „Am fost surprins să aflu atâtea lucruri interesante despre Adjud, încât mi-am schimbat părerea despre mersul la un muzeu, activitate pe care în trecut o consideram o pierdere de timp. Acum, recomand tuturor să își facă timp să cunoască mai bine istoria Adjudului, care nu este deloc banală”, a precizat Mihai, care este elev de liceu.

Nu duce lipsă de vizitatori

Muzeul mixt din Adjud nu se confruntă cu problema lipsei vizitatorilor, deoarece elevii multor clase, din toate școlile adjudene, vin să admire exponatele sau desfășoară diferite ore de istorie, biologie, geografie în inci-nta clădirii muzeului. În aceste condiții, profesorii au ocazia să le ofere elevilor exemple reale, iar elevii au șansa să vadă pe viu ceea ce le prezintă cadrele didactice. „Vin destui vizitatori dornici să admire exponatele muzeului. Cei mai mulți sunt elevi, care vin în grupuri mari, singuri sau însoțiți de profesori, care susțin aici lecțiile de istorie, biologie etc… Muzeul deține piese specifice științelor naturii, iar în trei săli a fost ilustrată istoria Adjudului din preistorie până în zilele noastre”, a precizat supraveghetoarea muzeului.
Prețul unui bilet de intrare este de 4 lei pentru adulți, 2 lei pentru copii și 1 leu pentru grupuri mai mari.

Muzeul, un ghid al cunoașterii

Așezarea geografică a municipiului Adjud, cadrul natural în care s-a dezvoltat, cu particularități distincte, mărturiile arheologice și istorice, locul și rolul său în istoria județului au impus ca o necesitate culturală, înființarea unui muzeu. Începuturile acestuia se regăsesc în anii 70, când a fost înființat inițial ca muzeu de științele naturii, mai târziu completat și cu mărturii istorice, odată cu mutarea lui într-o altă locație.
În anul 2000, beneficiind de un spațiu nou, mai generos, s-a inaugurat actuala expoziție permanentă într-o nouă formulă, prin care istoria ca trăire și faptă umană se regăsește în cadrul său natural de evoluție. Mărturiile muzeistice de științele naturii, flora și fauna din împrejurimile Adjudului, pot fi admirate în prima sală de către cei care „calcă pragul” instituției de cultură. În celelalte trei săli, sunt expuse mărturii istorice ale evoluției în timp a orașului, prin urme materiale din epoca neolitică, din epoca bronzului și geto-dacică până în zilele noastre. În ultimele săli, mai sunt expuse și „urmele” participării locuitorilor la evenimentele deosebite din istoria neamului, cum ar fi: Unirea Principatelor, Războiul de Independență de la 1877, ori Primul Război Mondial.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?