Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

Pacient cu escară


Inspectorii sanitari din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vrancea au finalizat controalele în cele cinci unități medicale vrâncene. Aceștia au luat la puricat unitățile spitalicești pentru a vedea cum sunt îngrijiți pacienții imobilizați la pat și cei care sunt internați pe o perioadă îndelungată. Inspectorii sanitari nu au găsit cazuri deosebite, în schimb, un pacient care tocmai fusese transferat de la Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” din Focșani la Spitalul de Psihiatrie Cronici din Dumbrăveni, prezenta escară. „Nu am găsit cazuri deosebite, doar un pacient de la Dumbrăveni, care fusese transferat de la Secția de Oncologie a Spitalului Județean cu cancer în stare terminală și cu cașexie extremă. Pacientul este un caz social, pe care familia nu a vrut să-l preia și a stat în spital două luni de zile. Acesta prezenta escară de decubit, dar tratamentul a fost aplicat corespunzător. Escara a apărut din cauza faptului că a stat prea mult la pat. Noi am verificat dacă tratamentul s-a efectuat corespunzător, ceea ce așa a fost, dar apariția escarei nu a putut fi evitată. S-au controlat foile de tratament și totul a fost administrat corect”, a declarat medicul Mircea Costin, din cadrul DSP Vrancea.

Pacientul a decedat

Pacientul a fost transferat la Spitalul din Dumbrăveni, deoarece, pe fondul problemelor de sănătate grave pe care le avea, a intervenit și depresia. După numai câteva zile de la transfer, bărbatul a și decedat, din cauza cancerului.  „Pacientul a stat internat la noi doar două zile, și a venit aici cu escară. Cu toate că tratamentul a fost administrat corect, din cauza problemelor de sănătate în fază terminală de care suferea, și era și foarte slab, acest lucru nu a putut fi evitat. Între timp, el a decedat din cauza fazei terminale de cancer de care suferea”, a declarat Costel Negoescu, managerul Spitalului din Dumbrăveni.
Potrivit medicilor, în cazul tuturor pacienților care suferă de afecțiuni grave și stau o perioadă îndelungată la pat, apare escara. În cazul pacientei arse de la Spitalul Județean din Focșani, care este internată de aproximativ doi ani, cei de la DSP nu au depistat probleme. Familia acesteia a refuzat să o ia acasă, și pentru că prezintă cicatrici vicioase, care se pot infecta oricând, femeia a rămas internată.
Marea problemă constatată de inspectorii de la DSP o reprezintă cazurile sociale. Deși aceste persoane nu ar trebui să stea internate în spital deoarece tratamentul ar putea fi făcut în ambulatoriu, familia refuză să le ia acasă. În aceste situații, serviciile sociale ale primăriilor ar trebui să intervină, dar nu o fac. La celelalte spitale vrâncene nu au fost găsite probleme.
Inspectorii de la DSP au verificat și stocurile de medicamente din spitale, iar în toate cele cinci unități spitalicești din județ există medicamentele de bază.   A

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?