Vânzoleala dinaintea Paștelui din Piața Moldovei demonstrează cum înțelege credinciosul Sărbătorile Pascale. Cu toate că nu era chiar ieftină, carnea de miel era, ieri, la mare căutare, iar înghesuiala și călcatul pe picioare au smuls din partea cumpărătorilor câte o vorbă plină de duh în vinerea Patimilor.
Așa cum de Crăciun s-a alergat după carne de porc, de această dată bătaia a fost pe mielul pascal. Comercianții numărau banii și țineau la preț, iar vrâncenii sondau piața pentru a găsi cel mai bun miel la prețul cel mai mic. La cantități mai mari se putea negocia și pentru a prinde oferta, cumpărătorii se împrieteneau ad-hoc și cumpărau amândoi un animal. Grătarele vor sfârâi, vinul va curge peste măsură iar vrâncenii vor uita că în urmă cu peste 2.000 de ani, Iisus și-a dat viața pentru a scăpa omenirea de păcatul strămoșesc. Doar noaptea de Înviere a rămas singurul moment de peste an care îi strânge pe cei mai mulți cre-dincioși în fața lăcașurilor pentru a lua „Lumina Sfântă”. În rest, cozonac, ouă roșii sau colorate și carne de miel sau drob. Piața Moldovei a fost asaltată, ieri, de vrâncenii puși cu ochii pe mieii veniți de peste tot din județ. Fie că erau mai mici, fie că trăgeau mai mult la cântar, mieii aveau același preț. La toate tarabele, cartoanele cu prețuri indicau 23 de lei kilogramul de carne specifică sărbătorilor de Paște, dar pentru cei cu fler se mai putea umbla la preț. Cei care au venit de la deschiderea sezonului, adică de marți, au vândut peste 100 de miei și spun că dezechilibrul financiar parcă nu mai e așa în putere. „Am vândut peste 100 de miei, dar am venit din prima zi. Am făcut ceva bani, dar și munca e pe măsură”, ne-a asigurat o femeie care mai avea câteva kilograme și încheia sezonul. Doi miei mai avea și Nicu Modoveanu de la Milcovul care a venit doar răzleț și totuși e mulțumit de ce a vândut. Are mieii mai grași și asta pentru că le-a dat să mănânce bine. „Eu le-am dat tain să mănânce. Åži la oaie și la miel și de asta sunt mai grași. Cine vrea un miel bun să vină la mine”, spune nea Nicu.
Carne cu bani de împrumut
Într-un colț din piață, alt comerciant, altă marfă, la fel de… hrănită. A stat prin străinătate și s-a întors în România pentru a face o „fermă de subzistență”. „Nu ai cum să faci mare treabă aici. Am o stână și voiam să fac o fermă, dar nu am cum pentru că Guvernul vrea să ne închidă. În Italia, la Roma, în piața aia mare de la ei erau peștii cu muște pe ei cât degetul. La noi îți trebuie o grămadă de hârtii până să ajungi în piață să vinzi. Åžtampile pe hârtii și pe miei, altfel te amendează de nu te vezi”, ne-a spus „stranierul” de origine din Gologanu. A încercat fără succes accesarea unor fonduri pe măsuri europene, însă când a văzut tot ce îi trebuie s-a lăsat păgubaș. Clienții stăteau și la coadă la unele tarabe și, fără să mai țină cont că e vinerea în care se ține și post negru, mai spuneau câte le venea la gură când cineva îi călca pe bombeu. Chiar dacă pensia e mică și banii de multe ori nu ajung, tradiția din fața blocului trebuie păstrată. „Nu vreau să mă vadă nimeni pentru că zice lumea după aia că am bani. Eu m-am împrumutat să-mi iau o bucată de carne. Pe Boc îl interesează că eu nu am ce pune pe masa de Paște?”, ne-a întrebat o femeie care dădea din coate să ajungă în față. După ce sărbătorile se vor termina, vor rămâne în urmă datoriile de achitat, gustul de miel și cojile de ouă vopsite în toate culorile. Vrâncenii se vor întoarce la muncă și abia vor aștepta Crăciunul să „dea spargerea” în supermarketuri și să se calce din nou pe picioare pentru un kilogram de carne… de porc de data asta.