Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Spitale clasificate altfel


Până în luna iunie, spitalele vrâncene vor fi clasificate în funcție de competență. Potrivit grilei de clasificare stabilită de către Ministerul Sănătății (MS), niciun spital din județ nu se va încadra în primele două criterii de competență, cel mai înalt grad fiind ocupat de Spitalul Județean din Focșani.

Începând de ieri, managerii celor cinci spitale vrâncene au la dispoziție 15 zile pentru a solicita în scris Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vrancea, clasificarea în funcție de competență a unităților sanitare pe care le conduc, conform noii legislații în vigoare. Cererea unităților este însoțită de o fișă de autoevaluare de a cărei corectitudine și realitate a datelor înscrise răspunde managerul unității solicitante. Reprezentanții DSP au la dispoziție cinci zile pentru a analiza cererile și a încadra spitalele în una dintre cele cinci categorii existente, în funcție de nivelul de competență, după care vor trimite Ministerului Sănătății, pentru aprobare, noua clasificare. Potrivit clasificării stabilite de către MS, județul Vrancea nu va avea niciun spital cu grad foarte înalt de competență, dar Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” din Focșani va fi singurul care va deține cel mai mare grad de competență, respectiv categoria III, cu nivel de competență mediu pentru afecțiuni cu grad mediu de complexitate. Celelalte spitale vrâncene se vor încadra în categoriile IV, respectiv V, deoarece fie sunt de monospecialitate, fie deservesc populația pe o rază administrativ-teritorială limitată, pentru afecțiuni cu grad mic de complexitate. Singurul spital de monospecialitate din Vrancea, mai exact cel de Psihiatrie Cronici din Dumbrăveni care este vizat de măsura MS privind comasarea, se va încadra în nivelul V de competență. Spitalul din Vidra, o altă unitate spitalicească vizată de comasare, corespunde nivelului IV de competență, potrivit spuselor managerului unității, Ion Doldor. „Noi ne încadrăm cam în nivelul IV de competență, pentru că dispunem de cele patru secții de bază, respectiv Interne, Pediatrie, Obstetrică Ginecologie și Chirurgie. Oricum, secțiile au un grad de adresabilitate foarte ridicat, avem chiar și doi pacienți într-un pat. De exemplu, numai luna aceasta am avut 87 de pacienți la Pediatrie”, declarase în urmă cu ceva timp Ion Doldor.

***
Potrivit reprezentanților Ministerului Sănătății principalele avantaje ale noii clasificări sunt creșterea eficienței funcționării spitalelor prin evitarea suprapunerilor și paralelismelor cu alte unități spitalicești, asigurarea accesului echitabil al cetățenilor la serviciile medicale continue, precum și modelarea finanțării pe nivele de competență și de performanță, păstrându-se însă metodologia unică națională de finanțare (tarif pe caz ponderat unic la nivel național). De asemenea, prin noua metodă de clasificare vor fi diminuate costurile de tratament prin evitarea internării la nivele inferioare de asistență spita-licească a pacienților cu patologii complexe, care nu pot fi rezolvați la acel nivel. Mai mult, clasificarea pe baza acestei metodologii va fi utilizată pentru stabilirea protocoalelor de transfer interspitalicesc pentru cazurile necritice, dar și pentru planificarea dezvoltării rețelei spitalicești în concordanță cu necesitățile populației. Clasificarea spitalelor va avea un rol esențial în elaborarea propunerilor de modelare a finanțării suplimentare a spitalelor, pe nivele de competență și performanță, și pentru planificarea achizițiilor de aparatură medicală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?