Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Două învăţătoare au făcut miracole pentru copiii autişti


Devotamentul și dragostea pentru profesie a două învățătoare de la clasa „Step by step”, de la Åžcoala nr.3 din Focșani, au făcut ca elevii bolnavi de autism să se integreze în colectiv, ba chiar să se reabiliteze. Bobo, acum elev în clasa a IV-a, a venit în această unitate de învățământ în urmă cu patru ani, iar învățătoarele nu s-au sfiit nicio clipă să-l ajute. Părinții săi aveau mari speranțe că Bobo va putea fi un copil normal, ca toți ceilalți, iar speranța a devenit realitate.

Bobo a fost primit în clasa I Step by step, în care aveau să învețe copii de elită. Misiunea învățătoarelor Doinița Radu și Fănica Hanu a fost o adevărată provocare, iar pentru a le-o ușura, mama lui Bobo a decis să rămână o vreme alături de copil, pentru a-l ajuta să facă primii pași în educație. „La început a fost mai greu, pentru că a trebuit să se obișnuiască cu colectivul, care avea un anumit nivel de lucru. Acum, copilul și-a revenit. Cineva, dacă nu îl cunoaște, nu își dă seama de problema lui. În afară de faptul că scrie un pic mai urât decât ceilalți, în rest este un copil normal. El își termină sarcinile chiar mai repede decât alți copii, fiind uneori chiar mai conștiincios decât ceilalți. Noi am încercat să socializăm copilul, nu să-l izolăm. Am făcut activități în echipă sau în perechi. Clasa pe care o avem este de elită, dar nu ne-am temut că un astfel de copil ne-ar trage în jos. Alte colege se tem. Bobo era destul de agitat când a venit la noi, mama și-a luat concediu o lună de zile și a stat în preajma noastră, venea la primul telefon, deoarece copilul ieșea din clasă, nu accepta rigorile programului, nu mânca singur. Am avut nevoie și de mamă și de psihologul școlar de la «Centrul Micul Prinț»”, a declarat Doinița Radu. Învățătoarele au fost pentru Bobo adevărați îngeri păzitori. Cu multă grijă, răbdare și dragoste, ele au reușit să facă ceva ce de multe ori nici măcar specialiștii nu izbutesc. Au reușit să îi redea lui Bobo șansa la o viață normală. Efortul lor nu a fost deloc mic. Pentru a putea lucra, au primit și primesc în permanență sfaturi de la specialistul în probleme de autism Alice Pruteanu. „Ne-am temut la început, pentru că era o provocare. Åžtiam că, în general, colegii noștri acceptă ușor să primească în clasă un copil cu probleme speciale, tocmai pentru acele adeverințe, care să totalizeze punctajul pentru gradații de merit. Am mers la doamna Alice Pruteanu, ne-am consultat cu dumneaei cum să procedăm, să cunoască toți părinții adevărul, să nu îl aducem pur și simplu în clasă. Acum opt ani, nu erau prea multe lucruri cunoscute despre autism, dar ședințele au avut un impact pozitiv”, a adăugat învățătoarea.

Dramă transformată în succes

Mama lui Bobo aproape că nu își mai găsește cuvintele să le mulțumească celor două cadre didactice. Micuțul „Tarzan”, așa cum îi place să își alinte copilul, este acum sănătos și se poate bucura de viață, la fel ca toți ceilalți copii de seama lui. „Două profesioniste adevărate au reușit să facă din micuțul «Tarzan» un  copil echilibrat, responsabil, bun și iubitor. Datorită răbdării și profesiona-lismului de care dau dovadă, Bobo a reușit să citească, să socotească. Acum, Bobo știe tabla înmulțirii și a împărțirii, gramatica la perfecție și încet, încet a atins nivelul normalului. Le mulțumesc din suflet pentru mâna întinsă, pentru viața normală pe care i-au acordat-o copilului meu”, a precizat Daniela Mandea, mama lui Bobo.

Speranță de vindecare

Bobo este cel de-al doilea copil care a venit la clasa învățătoarelor cu speranța că se va face bine. Înaintea sa, în urmă cu opt ani, a fost Dragoș. Bolnav de autism, el a reușit să se recupereze, grație dăruirii fără limite a cadrelor didactice, care au pus munca mai presus de orice, iar din dragoste pentru copii au reușit să realizeze imposibilul. Dragoș nu le-a uitat pe cele două cadre didactice cu suflete de aur și le vizitează ori de câte ori are prilejul. Denisa este unul din miile de copii bolnavi de autism, care va veni, din toamnă, tocmai de la Râmnicu – Sărat, pentru a face primii pași în educație la Åžcoala nr.3 din Focșani. Va fi încă o provocare! „Secretul este dragostea și respectul față de copii și de problemele fiecăruia. Copiii sunt total diferiți, dar trebuie să te apropii cu aceeași căldură de fiecare și de cel care nu înțelege, dar mai ales de cel care are o problemă mai mare. Noi am descoperit că ne supli-nim, și toate colegele ne spun că suntem formula fericită. Noi simțim din priviri că cealaltă trebuie să preia situația”, a adăugat învățătoarea Fănica Hanu.

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?