Ediția: Vineri 31 Mai 2024. Nr. 6638
Ediția: Vineri 31 Mai 2024. Nr. 6638

Două cuie romane ar putea proveni de la crucificarea lui Cristos


Două cuie romane vechi de 2.000 de ani, găsite în mormântul unui mare preot evreu, în fața căruia a compărut Isus, ar putea proveni de la crucificarea lui Cristos, afirmă un documentarist israelian. Cuiele răsucite, lungi de 8 cm, au fost prezentate presei marți, cu ocazia prezentării unui serial documentar de televiziune asupra acestei ipoteze, neconfirmate de istorici.
Cele două cuie de fier au fost descoperite la Ierusalim acum 20 de ani, când arheologii au scos la lumină un mormânt familial despre care se presupune că ar fi al lui Caiafa, marele preot al templului evreiesc în fața căruia a compărut Isus înainte să fie predat autorităților romane. Unul din cele două cuie se afla într-unul din cele 12 osuarii dintr-o cameră funerară, iar al doilea a fost găsit pe jos, în mormânt. ‘Lungimea cuielor și faptul că sunt răsucite la un capăt a dus la ipoteza că au fost înfipte în mâini, în cadrul unei crucificări’, a spus regizorul documentarului, Simcha Jacobovici, recunoscând în schimb că teoria lui se bazează doar pe speculații.
Gabi Barkai, profesor de arheologie la Universitatea Bar Ilan din Tel Aviv, specialist în excavarea mormintelor la Ierusalim, a confirmat faptul că cele două cuie datează din secolul I e.n., dar că este imposibil de stabilit o dată precisă. ‘Prezența cuielor în morminte datând din perioada celui de-al Doilea Templu (distrus de romani în anul 70) este rară’, a spus profesorul, precizând că nu s-a găsit niciun rest de os pe cele două cuie. Mulți istorici sunt de părere că majoritatea crucificărilor în vremea lui Isus se făceau fără cuie, cei urcați pe cruce fiind legați cu funii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?