Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

Dieta de iarnă, bogată în vitamine şi minerale


Chiar dacă în luna ianuarie fructele și legumele sunt trecute de ceva vreme, nu înseamnă că trebuie ca pe întreaga perioadă a iernii să neglijați dieta sănătoasă pe care o urmați. De asemenea nici nu înseamnă că va trebui obligatoriu să treceți pe la raioanele cu alimente congelate. Cel mai potrivit ar fi să vă gândiți că vara este anotimpul cel mai bun pentru a vă bucura de recompensele naturii, fără să treceți cu vederea ce are de oferit iarna și ale sale luni reci.
 
Alimente de iarnă bogate în nutrienți
Conopida – conține mult acid folic, fibre și fitochimicale. Chiar dacă pe întreg parcursul anului găsim conopidă proaspătă, cea crescută într-un mediu rece este mai gustoasă. În stare proaspătă rezistă în frigider și până la două săptămâni.
Varza – la fel ca și conopida, este disponibilă și iarna. Conține vitamina A și vita-mina C. Ca aliment putem spune că este foarte flexibilă deoarece poate fi consumată atât crudă cât și prăjită.
Broccoli – are un conținut bogat de vitamina A, vitamina K, acid folic, fibre, magneziu, potasiu și luteină. Alegeți acele sortimente cu o tulpină fermă și un buchet frumos colorat verde. Evitați orice broccoli care prezintă semne de îngălbenire.
Ciupercile – sunt o sursă cheie de riboflavină, niacină și seleniu. Când cumpărați ciuperci urmăriți-le pe cele cărnoase și uscate. Evitați-le pe cele cu un aspect umed, nedefinit și cu pete negre.
Cartofii dulci – sunt o sursă excelentă de vitamina A, vitamina C, B6, fibre, cupru și potasiu. 
Ridichile albe- se găsesc în comerț în diferite forme și culori, specifice soiului din care fac parte. Varietatea albă este disponibilă întreg anul, însă aroma cea mai puternică o au toamna și iarna. Ridichile nu sunt bogate în calorii și au un conținut bogat de vitamina C, potasiu și acid folic. Sunt cunoscute pentru proprietățile de a vindeca indigestia și de a contribui la însănătoșirea plămânilor, fiind de altfel și un bun tratament expectorant.
Feniculul – este recomandat pentru consum în special de la venirea toamnei până primăvara. Adaugă aromă oricărei mâncăruri de sezon.
Perele – sunt o sursă excelentă de fibre alimentare și o sursă bună de vitamina C. Fibrele se regăsesc în coaja fructului, iar vitamina C în miezul acestuia. De asemenea au și un conținut bogat de acid folic, un ingredient natural ce s-a demonstrat că este foarte sănătos pentru femeile însărcinate deoarece protejează copilul de afecțiuni destul de grave. Perele se păstrează pe timpul iernii în pivnițe, învelite în foițe de hârtie și de aceea putem găsi pere autohtone în piețe.
Portocalele – sunt o sursă bună de vitamina C, acid folic și fibre.
Strugurii – sunt foarte sănătoși și conțin vitamina C precum și fibre. În mod tradițional sunt păstrați în anumite condiții peste iarnă sau pot fi cumpărați strugurii aduși din import.
Ananasul – este o sursă bună de vitamina C și fibre. Alegeți fructele care deși au dimensiuni mici sunt mai grele și au frunze verzi.
Rodia – o altă sursă de vi-tamina A și vitamina C. Căutați fructele cu piele strălucitoare. Semințele pot fi folosite atât pentru sucuri sau deserturi cât și pentru salate.  

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?