Ediția: Duminică 2 iunie 2024. Nr. 6639
Ediția: Duminică 2 iunie 2024. Nr. 6639

Mamă de la 11 ani!


A rămas gravidă cu primul copil când avea doar 11 ani, iar soțul său, Mihăiță, 15. Acum, Cristina G. locuiește în Tâmboiești, are 15 ani și doi urmași. Åži, probabil, le va face acestora, în continuare, frățiori și surioare, fără ca celor din zonă să li se pară ceva nefiresc în asta. Acolo, la Slobozia Bradului, de unde provine Cristina, fetele sar de la copilărie direct la maternitate, neștiind să-și trăiască adolescența altfel decât legănând un suflețel în brațe. Anul trecut, 25 de fete sub 18 ani din Slobozia Bradului au adus pe lume copii, iar anul acesta alte șase au născut deja. „Am derulat programe de informare privind metodele de contracepție, am încercat să obținem înțelegere la Biserica Penticostală unde merg foarte mulți din oamenii din comună dar totul… în zadar. Nasc, spre exemplu, puștoaice care nu au piept. Avem noroc că odată cu ele nasc și mamele lor și le alăptează copiii. Avem în comună bunici și de 30 de ani”, a spus Valerică Zamfirescu, primarul comunei Slobozia Bradului.

La vârsta când fetițele încă adorm cu povești citite de mama, când încă mai vorbesc cu păpușile și încă mai au convingerea că pe copii îi aduce barza, copilele din Slobozia Bradului se „joacă”, la modul cel mai real, de-a mama și de-a tata! Unele, cum e cazul Cristinei, au norocul de a duce o viață îndestulată. Cele mai multe însă, se chinuie să-și crească odraslele în cea mai neagră sărăcie… O simplă plimbare pe ulițele comunei Slobozia Bradului e suficientă ca să observi, dincolo de veselia puștimii, privirile serioase ale femeilor-copii ce-și leagănă bebelușii cu brațe nerotunjite încă de vârsta maturității… Oamenii din comună și de prin satele care o compun spun că așa e datina la romi. Åži dacă-i da-tină, nimic nu o poate schimba, chiar dacă mamele mamelor-fetițe recunosc, pe șoptite, că… „tare-i greu”.
Povestea Cristinei diferă de a celorlalte doar prin faptul că a rămas gravidă la numai 11 ani. „La 12 ani am născut primul băiat. Părinții mei și ai soțului meu s-au împăcat și așa   m-am măritat. Acum am 15 ani și doi copii. Pe Denis, de doi ani jumate și pe Abel, de 8 luni. Mai vine mama și mă mai ajută cu ei”, spune Cristina. Ea însăși pare o fetiță, de parcă cele două sarcini s-ar fi copt în alt trup. Blondă, cu fața senină, conturată în trăsături fine privea nedumerită spre noi, considerând că situația ei este cu totul banală. „Soțul meu nu e acasă, a plecat cu Dacia, duce marfă, muncește”, explică ea, uitându-se, din instinct, spre băiețelul ei ce trăgea serios de o roabă. Evident, e mulțumită. Nu îi pare rău că a abandonat școala atâta vreme cât știe că este iubită și că duce un trai oarecum mai lipsit de griji. Casa în care locuiește este spațioasă și curată, iar prin curtea îngrijită copiii, câți sunt și câți vor mai fi, au loc să se desfășoare.

Copil de doi ani cu unchi de patru ani!

Mama Cristinei, Irina T., spune că atât cât poate, vine și își ajută fata. În ziua când reporterii noștri au vizitat-o pe protagonista acestui articol, femeia era acolo, împreună cu doi dintre co-piii ei, în vârstă de 4 și 5 ani. Cu alte cuvinte, acești frați ai Cristinei sunt unchii propriilor săi copii, iar Irina, bunică la doar 31 de ani! „Cristina e cea mai mare dintre copiii mei. Mai am acasă doi de 12 și 14 ani și pe ăștia mici, de 4 și 5 ani. La noi așa este, fetele se mărită devreme, puteți întreba pe oricine. Eu am făcut primul copil la 14 ani. Cristina l-a făcut mai devreme dar dacă așa s-a întâmplat, n-avem ce face. Se descurcă, vin eu și o mai ajut”, spune Irina. Vecinele, curioase nevoie mare să afle ce se vorbește pe la poarta Cristinei, s-au adunat instant și s-au grăbit să îi dea femeii dreptate. „Da, așa e la noi!”, confirmă Monica M., râzând. „Așa m-am măritat și eu,   s-au împăcat părinții și   ne-am luat. Până atunci mergeam la școală. Doar cinci clase am făcut. La 14 ani am rămas gravidă, primul copil l-am avut la 15 ani. Acum am 23 de ani și cinci copii”, spune tânăra, recunoscând că totuși, e greu, la vârsta asta, să ai de hrănit cinci guri. „Mai luăm alocațiile și se mai duce bărbatu-meu cu mașina, cară marfă. Așa ne descurcăm”, explică. Cele două tinere par să nu știe că ar fi putut alege altă viață. Consideră, la fel ca toate celelalte fete din zonă, că singura lor menire pe pământ este să facă copii și să îi crească… „Totuși, ar trebui să se mai schimbe tradiția asta…”, șoptește, cu seriozitate, mama Cristinei. „Că e greu să ai la 15 ani, doi copii… E greu să fii copil și să crești copii”.

Măritișul, scopul suprem

Primarul comunei Slobozia Bradului, Valerică Zamfirescu, spune că a încercat în fel și chip să explice femeilor și bărbaților din comunitatea pe care o păstorește că pot aborda și un alt stil de viață. Åži că tradiția aceasta ca fetele să se mărite de copile și să facă apoi câte odrasle le dă Dumnezeu poate fi corectată. „Am derulat o mulțime de programe de informare despre metodele de contracepție. La dispensar iarăși li se explică, dar nu vor să accepte. Pentru că foarte mulți sunt penticostali, am încercat să vorbim cu pastorul acestei bi-sericii, să le vorbească la adunare, dar nu am avut succes. Suntem comuna cu cea mai mare natalitate. Numai anul trecut s-au înregistrat 459 de nașteri chiar dacă populația este foarte săracă”, a declarat primarul Zamfirescu. 
Până acum, se pare că nimeni nu a putut să convingă populația romă din pitoreasca localitate Slobozia Bradului că numărul urmașilor concepuți poate fi programat. Soarta majorității fetelor pare să fie dinainte hotărâtă de legile nescrise ale tradiției rome. Pentru ele, idealul de viață pare să fie măritișul iar unica ocupație, născutul și îngrijitul urmașilor. De la cele mai fragede vârste și atâția câți le dă, zic ele… Dumnezeu. Åži rămân, astfel, să-și tră-iască întreaga existență în universul lor restrâns, complet dezinteresate de oportunitățile pe care le-ar fi putut avea dincolo de limitele comunei. Evident, cu o școală absolvită și cu o eventuală calificare…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?