Ediția: Marți 7 Mai 2024 Nr. 6617
Ediția: Marți 7 Mai 2024 Nr. 6617

Alimente de primăvară pentru slăbit


Persoanele care doresc să slăbească își pot umple în acest sezon coșul de cumpărături cu zece alimente proaspete care combat depunerile de grăsimi.
Anghinarea: Avantajul anghinarei este că necesită o perioadă mai mare de mestecare, așa că este aproape imposibil să consumi prea multe o dată, după cum explică nutriționista Wendy Bazilian, unul dintre autorii cărții „The SuperFoods Rx Diet”. O singură anghinare medie conține numai 64 de calorii și 10 grame de fibre sățioase.
Păstăile de mazăre dulce: O cană de păstăi de mazăre dulce conține numai 26 de calorii, așa că „le puteți mânca până vă înverziți”, spune nutrițio-nista Amy Goodson.
Căpșunile: Dintre toate fructele, căpșunile, ca și zmeura, afinele sau murele, sunt cele mai bogate în antioxidanți și totuși cele mai sărace în calorii. O cană de căpșuni conține doar 49 de calorii și zero grăsimi, însă trei grame de fibre.
Sparanghelul: Un fir de sparanghel conține doar patru calorii. În plus, sparanghelul este o legumă bogată în apă, iar hidratarea corespunzătoare îmbunătățește metabolismul și ajută la arderea caloriilor pe parcursul întregii zile, explică Bazilian.
Coriandul: Această verdeață de primăvară, care poate fi adăugată la orice, de la sosuri la salate, este o armă secretă, spune Bazi-lian. O jumătate de cană de coriandru proaspăt conține doar o calorie, deși poate fi presărat din belșug. Un studiu realizat la Virginia State University a arătat că anumite verdețuri și condimente, printre care și coriandrul, adăugate în mâncăruri mai grase au ajutat oamenii să slăbească, în medie, 10 kilograme într-un an.
Castravetele: O cană de felii de castravete conține 16 calorii. În plus, castravetele este bogat în apă și fibre făcând mai puțin probabilă tentația de a mânca ceva gras, spune Goodson. Așa se explică rezultatele unui studiu recent realizat la Penn State University, care a relevat că salatele cu legume bogate în apă, precum castraveții, îi ajută pe cei care vor să slăbească să își reducă aportul zilnic de calorii cu 12%.
Ananasul: Se recomadă cel proaspăt și nu fructul la conservă, îmbibat în sirop îndulcit. Chiar dacă are un conținut ceva mai ridicat de fructoză, rămâne un aliment ușor. O cană cu bucăți de ananas conține 82 de calorii, fiind un desert preferabil înghețatei, de exemplu, spune Goodson.
Avocado: Este mai bogat în grăsimi și calorii decât legumele obișnuite. O jumătate de cană de cuburi de avocado înseamnă 120 de calorii și 11 grame de grăsimi, dar este vorba despre grăsimea monosaturată bună pentru inimă, explică Bazilian. Avocado ajută organismul să absoarbă vitamine esențiale – A, E, D și K – și se digeră în mult timp, senzația de sațietate fiind mai îndelungată. Bazilian recomandă înlocuirea brânzei și maionezei din sandviciuri și salate cu avocado.
Bananele: Pentru o gustare rapidă și sănătoasă, este recomandată o banană, care are în jur de 100 de calorii. Bananele pot fi adă-ugate în cereale, sandviciuri cu unt de arahide sau în băuturi răcoritoare din fructe pentru a le da mai multă consistență și aromă.
Nectarinele: Sunt foarte dulci, însă au numai câte 60 de calorii și multe fibre în coajă, care nu numai potolesc pofta de mâncare, dar și reduc colesterolul. În plus, studiile au arătat că aceste fructe sunt bogate în luteină și licopen, care reduc riscurile de cancer și boli de inimă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?