Ediția: Joi 30 Mai 2024. Nr. 6637
Ediția: Joi 30 Mai 2024. Nr. 6637

Care este mai sănătos, oul prăjit sau oul fiert?


Întreaga filosofie a sănătății fizice, și în parte chiar a celei mentale, poate fi redusă la două obiective pe care trebuie să le urmărim: să facem sport cu regularitate și să mâncăm ce și cât trebuie. Oamenii zilelor noastre au la dispoziție o varietate uriașă de alimente pentru consum, alimente care la rândul lor cunosc în cele mai multe cazuri multiple feluri de preparare.
V-ați pus vreodată întrebarea copilărească dacă a consuma ouă fierte este totuna din punct de vedere nutrițional cu a consuma ouă prăjite? Specialiștii au făcut-o și nu mică le-a fost mirarea descoperind nuanțe pe care ar trebui să le cunoască și omul de rând. Ouăle de găină aduc un plus de substanțe nutritive în dieta zilnică, fiind o sursă bogată de proteine, vita-mina A, vitamina E, cupru, fier și seleniu, din fericire la îndemâna oricui. Abia astăzi, reputația proastă căpătată cu ceva vreme în urmă din cauza colesterolului a început să cadă în umbra adevărului. Interesant este că un ou conține aproximativ 210 mg de colesterol indiferent dacă este prăjit sau fiert. Unii specialiști recomandă li-mitarea consumului de colesterol la 300 mg/zi sau chiar mai puțin, ceea ce înseamnă că dacă optați la micul dejun pentru un ou prăjit sau fiert va trebui să evitați alte surse de colesterol. Un ou fiert tare conține în medie 77 calorii în timp ce un ou prăjit în jur de 90 calorii. De asemenea, cantitatea de grăsimi în cazul oului fiert este de 5 g, din care 2 g sunt grăsimi saturate, în timp ce în cazul oului prăjit este de 7 g, din care 2 g grăsimi saturate. Aceasta fiindcă, în mod evident, atunci când preparăm oul în unt sau ulei, o parte din grăsimi se transferă alimentului. Ambele preparate sunt egale în privința cantității de proteine puse la dispoziție (circa 6 g). Nu în ultimul rând, fiecare dintre ele asigură 22 % din doza zilnică de seleniu, mineral care acționează în organism ca un antioxidant veritabil. În final, putem spune că balanța înclină ușor în favoarea oului fiert, care se obține doar prin expunerea la temperaturi ridicate, acesta nefiind „obligat” să absoarbă grăsimi suplimentare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?