Ediția: Marți 28 Mai 2024. Nr. 6635
Ediția: Marți 28 Mai 2024. Nr. 6635

Se scumpesc smartphone-urile, tabletele PC şi jocurile video


Smartphone-urile, tabletele PC, camerele și jocurile video, produse extrem de dependente de industria din Japonia parțial paralizată de cutremur, se vor scumpi din acest motiv și vor avea loc și unele întârzieri ale livrărilor, dar vânzările nu vor fi afectate, consideră analiști citați de AFP.
„De la semiconductoare la ecrane și până la electronice auto și de consum, efectele seismului din Japonia continuă să se propage la nivel mondial”, a declarat Dale Ford, vicepreședinte al companiei de consultanță IHS, care a reiterat că baza industrială japoneză a fost afectată.

Japonia asigură 15%-20% din producția electronică mondială și ocupă poziții cheie în anumite domenii care pot afecta sectorul mondial de profil, a declarat Jean-Philippe Dauvin, analist la compania Decision.
Dauvin a arătat că 30% din jocurile video, 40% din camerele video și aparatele foto și 15% din televizoarele vândute la nivel mondial sunt fabricate în Japonia.

De exemplu, „40-50 de fabrici de cipuri din cele 140 existente în Japonia sunt închise. Componente precum cipurile DRAM și NAND sunt indispensabile tabletelor PC și aparatelor smartphone, dar și decodoarelor TV. Altele sunt incluse în ecrane plate sau baterii”, a spus Dauvin.
„În decurs de o lună, vor avea loc întreruperi în procesul de aprovizionare, prețurile cipurilor vor crește, ceea ce va duce la majorarea prețurilor produselor finite”, a spus Dauvin.

Aparatele iPad și iPhone ale Apple sunt fabricate în cea mai mare parte în China dar includ componente high tech japoneze și vor fi afectate.
„Produsele noi, care generează creșteri, vor fi afectate în mod special. Într-un smartphone există semiconductoare de 100 de euro, inclusiv memorii și componente japoneze”, a explicat analistul.
În plus, vor fi afectate camerele video, televizoarele și jocurile video fabricate în Japonia.

La nivel mondial, analiștii anticipează un deficit de ofertă, întârzieri în livrarea produselor, oprirea fabricației în unele cazuri, cu impact asupra veniturilor. Dauvin a adăugat că este dificil de estimat când va fi reluată producția în Japonia, având în vedere cutremurele care afectează activitatea fabricilor și raționalizarea consumului de electricitate. În opinia sa, activitățile nu vor reveni complet la normal înainte de toamnă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?