Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

Proiectul „VranceaAqua“, demarat şi în Adjud


Au fost demarate, ieri, lucrările de reabilitare și extindere a rețelei de alimentare cu apă și canalizare în aglomerarea Adjud. Lucrările vor fi executate de societatea Vega 93 SRL Galați. Localitățile beneficiare vor fi municipiul Adjud și satul component Adjudu-Vechi, unde se va reabilita 74% din rețeaua de alimentare cu apă și 43% din cea de canalizare. Lucrările fac parte din proiectul VranceAqua, proiect inițiat de președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan.

În municipiul Adjud vor fi reabilitați, prin proiectul VranceAqua, 17 kilometri rețea de apă și construiți alți 11,6 kilometri. La rețeaua de canalizare vor fi reabilitați 8 kilometri, va fi extinsă rețeaua existentă cu 16,4 kilometri și va fi reabilitată stația de epurare. Primarul municipiului Adjud, Constantin Armencea, a declarat că un astfel de sistem era necesar și dorit de populație care așteaptă nerăbdătoare începerea lucrărilor.
„Acest proiect inițiat de președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan este binevenit în Adjud deoarece sistemele de apă și canalizare sunt destul de vechi și cauzează probleme comunității iar magistralele sunt « varză». În luna aprilie vor începe efectiv lucrările, care sunt așteptate cu nerăbdare de către cetățenii municipiului Adjud”, a afirmat primarul, Constantin Armencea.
Directorul CUP Focșani, Gheorghe Vasilescu, a specificat că lucrările la acest proiect vor aduce inconveniente deoarece sunt multe străzi care vor beneficia de reabilitare la sistemul de apă și canal. Acesta a mai adăugat că străzile care vor fi stricate în urma lucrărilor vor fi reabilitate de către constructor.
„Având în vedere numărul mare de străzi vor interveni neplăceri pentru populație așa că ne bazăm pe colaborarea lor. Vom anunța din timp pe ce străzi se va lucra și vom sista alimentarea cu apă în anumite intervale orare. De asemenea vor fi amenajate surse de apă de unde populația se va alimenta. Precizez că în cadrul proiectului se va realiza și o repompare, care va asigura o presiune mai mare a apei” a spus directorul CUP Focșani,   Gheorghe Vasilescu.

Licitația a fost câștigată de Vega 93

Firma care va realiza lucrările în Adjud este S.C. Vega 93 S.R.L Galați, care va plasa în curând organizări de șantier pe spațiile puse la dispoziție de Consiliul Local. Toate aceste activități vor fi supervizate de către firma Louis Berger, clasată în „Top 10” al celor mai mari companii de consultanță din lume. Liderul de echipă, David Bu-zzacott, prezent la conferință a ținut să precizeze că sarcina firmei de consultanță este de  a superviza lucrările în așa manieră încât totul să se rea-lizeze calitativ. Valoarea contractului este de 23. 743.521 lei din care 89% sunt de la Uniunea Europeană, 2% din bugetul local și 9% din partea CUP Focșani.

110 străzi în lucru pentru sistemul de apă și canalizare

Lucrările de reabilitare și extindere a sistemelor de apă și canalizare în Adjud vor include reabilitarea a 10 foraje, a rezervoarelor de înmagazinare, a stației de clorare, a celei de pompare și a conductei de aducțiune. De asemenea se va construi un sediu dispecer și laborator precum și un sistem de auto-matizare și control pentru întregul sistem de alimentare cu apă. Se va reabilita 74% din rețeaua de alimentare cu apă existentă și 43% din cea de canalizare, extinzându-se rețelele de colectare a apei uzate la 16894 metri. Lucrările vor cuprinde majoritatea străzilor din Adjud, 50 de străzi în lucru pentru canalizare și 60 pentru sistemul de apă și satul Adjudu-Vechi. Comunitatea adjudeană va beneficia de sistem accesibil, eficient și mo-dern, de reducerea pierderilor de apă și a infiltrațiilor în sistemul de canalizare precum și de un sistem mai ușor de întreținut. Întrucât, directorul CUP Focșani a precizat că în 3-4 săptămâni se va tăia panglica pentru demararea lucrărilor, adjudenii trebuie să se pregătească pentru această perioadă destul de complicată având în vedere că se va lucra pe multe străzi, unde se va sista apa mai multe zile.

Județul Vrancea este singurul din România care a reușit să obțină finanțări europene atât pe componenta de management integrat al deșeurilor cât și pe cea de apă/apă uzată, în valoare totală de 6,109 miliarde lei vechi. În prezent, Consiliul Județean este administrația județeană cu cele mai multe proiecte finanțate prin fonduri europene, până acum fiind în derulare proiecte de aproximativ 260 milioane euro.

VranceAqua, proiect inițiat de Marian Oprișan

Reamintim că proiectul VranceAqua a fost inițiat de președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan. La sfârșitul lunii martie 2010, Marian Oprișan a semnat contractul de finanțare pentru proiectul „Extinderea și reabilitarea infrastructurii de apă și apă uzată în județul Vrancea”.
Este cel mai mare proiect de acest gen din România, cu o valoare totală de 107 milioane euro fără TVA, din care 82,8 milioane euro reprezintă contribuția Uniunii Europene. Beneficiari ai proiectului VranceAqua vor fi aproximativ 160 de mii de vrânceni. Lucrările vor fi executate în perioada 2010-2013.
Proiectul este destinat orașelor Focșani, Adjud, Panciu, Mărășești, Odobești, dar și comunelor Golești, Cîmpineanca și Homocea și prevede reabilitarea puțurilor de apă, a stațiilor de tratare a apei potabile, a conductelor de aducțiune, extinderea sistemului de distribuție a apei, extinderea și reabilitarea rețelelor de canalizare din aceste localități, dar și realizarea a cinci noi stații de epurare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?