Ediția: Duminică 12 Mai 2024. Nr. 6621
Ediția: Duminică 12 Mai 2024. Nr. 6621

„Pe Boc sã-l ardă focul, pârjolul“


Oamenii nu-i mai suportă pe pedeliștii aflați la putere. Când vine vorba de Boc, oamenii se fac foc și pară și spun tot ce le vine la gură. Ieri, am discutat cu oamenii din Bolotești despre creșterea economică promisă de Boc și ai lui, despre ieșirea din criză anunțată pentru 31 martie. Nici nu am deschis bine gura și nu am apucat să pronunț numele premierului, că oamenii au și început să spună vrute și nevrute la adresa celui despre care ei spun că este un nenorocit și un mincinos.

Pe Åžtefan Rădvan, de 75 de ani,      l-am găsit prin curte, făcând diferite treburi. Fost poștaș al comunei Bolotești, el era supărat pe tot ceea ce se întâmplă în această țară și pe cei care ne conduc. Omul spune că avea o pensie mică și cu toate acestea i-a fost tăiată. Suma luată nu o vrea înapoi, ci vrea ca premierul să-și cumpere lumânări de banii săi. „De Guvernul acesta m-am săturat până peste cap. Am muncit 30 de ani și am fost și poștaș, de m-am nenorocit, și acum am pensie de câteva sute de lei. Au spus că nu o taie și tot mi-au luat 15 lei din ea. Nu-i vreau înapoi și îi transmit lui Boc să-și cumpere lumânări din ăia 15 lei pe care mi      i-a luat de la pensie. Suntem bătrâni și amărâți și nu avem niciun sprijin. L-am făcut pe Boc mare, de ani, nu de înălțime, și acum își bate joc de noi. Banii pe care îi primeam, erau pentru munca mea, nu îi primeam degeaba. Eu l-am hrănit pe el, nu el pe mine. Este un mincinos și un fariseu, care a înnebunit pe toată lumea. Să trăiască și el și familia lui așa cum trăim noi. Ne tot spune că a crescut economia și că ieșim din criză. Cine dracu îl mai crede? O ieși el din criză, că și așa nu a fost niciodată. Omul acesta nu a făcut nimic bun. Å¢ara noastră este plină de pârloage și el vine și gesticulează pe la televizor că a făcut și a dres. Ne-au nenorocit comuniștii și acum a venit Boc. Să fie ca în Libia și gata, terminăm odată, să se ducă naibii cu toată rasa lui și să ne lase în pace”, a spus plin de năduf Åžtefan Rădvan.

L-ar trimite pe Boc în Japonia

Ne-am continuat plimbarea prin comună, în speranța că vom găsi și vreo persoană mulțumită de vremurile pe care le trăiește. Câteva porți mai încolo, două femei și un bărbat se văitau de mama focului ba de una, ba de alta. Am intrat în vorbă cu ele și am ajuns să discutăm despre cum este viața. Florica Lupu s-a aprins ime-diat când a auzit despre cei din fruntea țării. Femeia l-ar trimite pe Boc în Japonia, în speranța că-l va lua apa. După cum spunea ea, omul acesta, care se pricepe la cosit, a nenorocit țara, tineri și bătrâni laolaltă și nu are de gând să se oprească. „Pe Boc să-l ardă focul, pârjolul, că ne-a adus la disperare. Nu are nici oleacă de bun simț. Cred că știe cum trăiesc oamenii și cu toate astea ne spune că ieșim din criză. Cum să credem noi așa ceva, când simțim pe pielea noastră ce se întâmplă? Nu ne mai permitem nimic. Toate îs scumpe și pensia e mică. Am crezut că îl dă Ponta jos, da îi ca mâțele cu mai multe vieți. Este un nesimțit, că dacă nu era, la tot ce s-a întâmplat pleca de unul singur și lăsa locul unui om capabil. Dacă nu este în stare să aibă grijă de poporul său, să se ducă la coasă, că am văzut că acolo se pricepe. Când îl aud vorbind, îmi vine să sparg televizorul. Mamă, nu am ce să fac cu 350 de lei! Nu mai pot lua o sticlă de ulei sau o pungă de zahăr, că a umflat prețurile ca naiba. Eu dacă l-aș avea în fața ochilor, nu știu ce i-aș face”, a răbufnit Florica Lupu, din Găgești.

Oamenii muncesc și la bătrânețe 

Ne-am continuat drumul, iar la poarta unei gospodării din Vitănești   l-am găsit pe Banu Bărbieru. Venit de la muncă, cu bocancii plini de noroi, bătrânelul s-a așezat pe banca din fața porții. Bătrân și fără niciun sprijin, bărbatul este supărat pe Băsescu și Boc, că au nenorocit țara. Dintre cei doi, mai mult îl acuză pe Băsescu și spune că el este vinovat pentru tot ceea ce face Boc, pentru că el l-a pus premier. „Lor nu le pasă de pro-blemele noastre. Dacă au ei, nu se mai gândesc și la amărâții care au muncit o viață întreagă și acum nu au ce mânca. Am fost la munca câmpului, acum vin de acolo, nu vedeți ce nămol am pe papuci? Este foarte greu și grav ce se întâmplă în țara asta. Eu cred că cel mai vinovat este Băsescu, că el l-a pus pe Boc și tot el îl ține acolo. Oamenii se întind de foame și ei apar pe la televizor și susțin sus și tare că au făcut și au dres și că au adus țara pe drumul cel bun. Dacă i-aș vedea, le-aș spune   să-mi arate și mie drumul ăla, ca să o iau și eu pe el, că poate am luat-o eu aiurea. Este nenorocire cu oamenii ăștia și mai au până la finalul mandatului. Sper să nu fie lumea proastă și să-i mai voteze o dată”, a explicat Bărbieru Banu.

Autoritățile locale nu mai au nicio speranță

Nu doar oamenii și-au pierdut încrederea în guvernanți, ci și autoritățile locale. Pe primarul comunei Bolotești, Åžtefan Sîchin,       l-am găsit făcând curățenie în fața Căminului cultural. Alături de trei localnici, edilul căra bolovani. Asta, pentru că are la ajutor social doar 30 de oameni, care sunt bolnavi sau bătrâni și nu pot fi puși la muncă. Sîchin se gospodărește așa cum poate și îi îndeamnă pe cetățenii comunei să fie responsabili, pentru că dacă nu fac ei ceva pentru a le fi mai bine, altcineva nu va face nici atât. Edilul acuză Guvernul de nepăsare. „Acuz Guvernul de faptul că nu se îngrijește de problemele agriculturii. Acestea sunt problemele întregii țări. Totodată, acești oameni care ne conduc ar trebui să se asigure că fiecare dintre noi are ce să mănânce. Carburanții sunt foarte scumpi și nu se încearcă sub nicio formă ajutarea celor care nu  și-au dezbătut succesiunile și moștenirile, pentru a putea înființa asociații. Taxele sunt extrem de mari. Am avut un proiect pe măsura 322 pentru canalizare, stație de epurare și asfaltarea străzilor și l-am retras, pentru că nu aveam nicio șansă să obțin ceva. Sper să găsesc o altă posibilitate, ca să duc investițiile la bun sfârșit. Guvernanții nu în-  treabă niciodată autoritățile locale despre problemele cu care se confruntă, iar fondurile sunt repartizate după criterii știute doar de ei. Oamenii vin și se plâng că în momentul în care ajung la spital sau cabinete, trebuie să plătească, deși li se opresc bani din pensie”, a spus Åžtefan Sîchin.

Mai mulți șomeri

Edilul spune că în ultima vreme nu există zi în care să nu elibereze ade-verințe de șomaj, iar acest lucru îl îngrijorează. „Oamenii simt criza în propriile buzunare și, din păcate, nu îi putem ajuta. Funcționăm cu personal sub limită, iar angajații o fac și pe femeile de serviciu. Am lucrat în- continuu la cele 30 de dosare de ajutor social, avem alte 718 dosare pentru ajutor la încălzire și numai aici sunt 10.520 de pagini, avem și 220 de dosare pentru alocații suplimentare. La toate acestea lucrăm de ceva vreme și am consumat 42 de topuri de hârtie. Cu toate acestea, am fost amendat de ITM cu 500 lei, pe motiv că până la data de 30 septembrie, anul trecut, nu am emis o dispoziție pentru ca cei de la ajutor social să primească și ajutor de încălzire. Am fost amendat pentru că am dat dispoziția câteva zile mai târziu. Era și normal să se întârzie, în condițiile în care persoana care se ocupa de ajutoarele sociale s-a pensionat și a trebuit să vină altcineva. Noi, primarii, suntem trași la răspundere pentru orice. Ei vor să știm toată legislația, pe toate domeniile. Nu țin cont de faptul că aceasta se schimbă de la o zi la alta și că nu avem oameni specializați. Primarul ar trebui să fie ca un calculator”, a adăugat Åžtefan Sîchin.
Din discuțiile pe care le-am avut cu oamenii simpli, pe stradă, am ajuns la concluzia că Boloteștiul este o comună de „oameni sătui”. De vorbele deșarte ale guvernanților și de minciunile lor sfruntate… 

Articolul precedent
Articolul următor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?