Ediția: Duminică 12 Mai 2024. Nr. 6621
Ediția: Duminică 12 Mai 2024. Nr. 6621

Ejacularea precoce


Ejacularea precoce descrie situația în care bărbatul ejaculează prea repede (uneori chiar înaintea oricărei stimulări sexuale directe). Uneori numai gîndul la o situație stimulantă sexual poate determina ejacularea, alteori aceasta având loc la scurt timp după penetrare (cazul cel mai frecvent). Ejacularea precoce este probabil cea mai frecventă problemă sexuală care afectează bărbații. Majoritatea bărbaților pot avea experiența unei eja-culări premature la un moment dat, dar problema apare atunci când situația se repetă în majoritatea situațiilor de natură sexuală.  Ejacularea precoce poate apărea la orice vîrstă și în orice circumstanță, fiind totuși mai des întîlnită la tineri, într-o relație destul de strânsă cu noutatea experienței sexuale (parteneră nouă, situație diferită, etc). Primele studii despre sexualitate arătau că experiențele sexuale la vârste foarte tinere au o mare importanță în conturarea unor obiceiuri legate de ejaculare. Astfel, locurile și circumstanțele nepotrivite, des întâlnite în activitatea sexuală a tinerilor (bancheta din spate a mașinii), frica de a fi surprinși, nervozitatea inițială și graba, dar și aventurile de o noapte ar avea un rol important în construirea unui tipar de ejaculare rapidă (prematură) sau ejaculare precoce. Sigur că există condiții medicale care pot interfera cu procesul ejaculator (diabet, suferințe ale prostatei, ateroscleroză), dar în marea majoritate a cazurilor ejacularea precoce este condiționată psihic, în special în cadrul unor disfuncții ale relației (parteneri solicitanți din punct de vedere sexual, lipsă de comunicare, neîncrederea, așteptări nerealiste, aventurile, dorința exagerată de a sa-tisface partenera, etc). Eventualele remarci depreciative făcute la momentul respectiv vor înrăutăți și mai mult situația.
Un prim pas spre rezolvarea problemei este discuția deschisă cu partenera (e important să știi care sunt nevoile și dorințele sale). Ejacularea precoce poate fi depășită, în cazul multora dintre bărbați, prin metode de auto-ajutor(tehnică stop/start), dar unii pot avea nevoie de ajutorul unui specialist (sexolog).
Nu există încă medicamente autorizate pentru tratamentul ejaculării premature. Spray-urile pentru întîrzierea ejaculării sunt de fapt anestezice care scad sensibilitatea la nivelul glandului, dar pot interfera cu recunoașterea ejaculării. În același timp, ele pot produce o scădere a sensibilității vaginale a partenerei (prin transfer al anestezicului în corpul partenerei) reducând astfel senzația de plăcere. De aceea este recomandat să se folosească prezervativul dacă un asemenea spray este folosit. Nu există date certe care să ateste că ele funcționează, dar nici că nu funcționează.
Terapia sexuală tradițională este singura în măsură să rezolve problema ejaculării precoce (chiar dacă medicația ar putea deveni o formă opțională de terapie), deși marea majoritate a cuplurilor consideră a fi extrem de dificil să etaleze o astfel de problemă în fața unui specialist.

Articolul precedent
Articolul următor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?