Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

Căsătoria, un lux cu bani de împrumut


În aceste vremuri în care oamenii sunt din ce în ce mai săraci, dar și în condițiile în care vrâncenii câștigă mai puțin cu 25% decât media pe țară, planificarea unei nunți poate deveni chiar o aventură. Un curaj, după cum spun unii, și un eveniment irepetabil, după cum spun alții. Cei care au fost deja miri și mirese spun că au cheltuit destui bani pentru ca evenimentul să iasă pe placul tuturor, dar în același timp recunosc că nu ar repeta experiența.

Cheltuielile pentru o nuntă sunt peste puterile financiare ale multor vrânceni și dacă nu ar exista posibilitatea unui credit pe termen scurt, mulți nu și-ar permite. Alții au adus banii munciți prin străinătate și au reușit să organizeze cununia fără datorii pe la bănci. Oricum ar fi, nunta este prea costisitoare pentru mulți. Asta arată și cifrele Serviciului Public Comunitar de Evidență a Persoanelor Focșani care indică o scădere de la un an la altul în privința căsătoriilor. Directorul Serviciului, Săndel Ghiuță, spune că cele mai multe nunți dintr-un an le fac străinii care vin în țară, se căsătoresc și pleacă înapoi la muncă. Dacă în 2009 erau 614 căsătorii încheiate, în 2010, la același capitol, se observă o scădere cu aproape 60 de cupluri. Nici anul în curs nu promite mai mult, astfel că până la această dată au fost încheiate numai 50 de jurăminte între miri și mirese. Un tânăr din Focșani spune că dacă ar fi să repete experiența de anul trecut nu ar mai face nuntă și asta pentru că este foarte scumpă, iar stresul foarte mare. A cheltuit peste 7.000 de lei pentru ca evenimentul să iasă frumos și după dar, nu poate spune că s-a îmbogățit. „Am cheltuit bani în neștire. Dacă vrei să te însori toată lumea cere bani de la tine. Am cheltuit mai bine de 70 de milioane de lei vechi și nu pot să spun că am avut o nuntă cu șatif. A fost nunta perfectă pentru mine și soția mea. E drept că la urmă mi-am scos cheltuiala și am mai rămas cu ceva bani, dar nu te îmbogățești de la nuntă”, ne-a declarat Adrian Petrea, din Focșani, care  și-a oficializat relația în vara anului 2010. Banii pe care i-a cheltuit au fost munciți în Italia. El spune că dacă nu ar fi câștigat în străinătate, fără un credit de la bancă nu ar fi putut organiza evenimentul. „Am cheltuit mult, dar am avut banii grămadă pentru că am lucrat în Italia. Dacă nu aveam acești bani cred că trebuia să merg la bancă să fac un credit ca să pot face nunta. Trebuie să faci un pic de efort dacă vrei să ai o nuntă frumoasă”, mărturisește Adrian. Cu salariul din țară, adunat cu al soției, nu și-ar fi permis niciodată să organizeze o nuntă în condițiile în care numai un meniu pentru o persoană, la restaurant, ajunge la 200 de lei. „Fără un împrumut, numai cu salariile de aici, nu îmi permiteam să fac nuntă”, spune Adrian, care așteaptă o nouă ofertă din străinătate pentru a pleca la lucru.

Guvernul a tăiat ajutorul financiar acordat tinerilor căsătoriți

Este tânăr și, cu toate că are putere de muncă și disponibilitate, nu câștigă atât de bine încât să își permită să pună bani deoparte la sfârșitul lunii. Câștiga mai bine în Italia însă singurul lucru care l-a făcut să se întoarcă a fost dorul de familie. Așa se întâmplă cu mulți tineri care nu găsesc de lucru în țară, cu toate că au terminat facultăți sau studii medii, și aleg drumul străinătății. Cu toate că Guvernul a promis locuri de muncă, un trai mai bun măcar pentru tineri, promisiunile au rămas doar cuvinte aruncate într-un discurs fad. Ba mai mult, la jumătatea anului trecut, același Guvern care a promis, a tăiat ajutorul pentru tinerii căsătoriți în va-loare de 200 de euro. Nici trusoul pentru nou-născuți nu mai există. Era 150 de lei care reprezentau bani pentru hăinuțe și altele necesare unui nou-născut. Astfel, nu e de mirare că natalitatea este în scădere. Locul de muncă a devenit un bun de mare preț în aceste vremuri în care schimbările de la o zi la alta dau peste cap atât muncitorii cât și angajatorii. Mai puține cupluri căsătorite, mai puțini copii care să se bucure de ambii părinți, deci mai puțină educație în viitorul de peste 20 de ani. Repercusiunile anilor 2008-2011 vor fi vizibile în viitor, când generația cu „cheia la gât” va cere un loc de muncă, va cere asistență medicală, își va cere drepturile. Pentru aceștia trebuie să muncească alții pentru a reuși să acopere golurile din majoritatea domeniilor create în acești ani. Anul 2009 a avut o natalitate în Vrancea de 2.767 de copii, cu aproape 20 mai mulți decât în 2010. Mai nou, s-au simplificat și procedurile pentru divorț, însă numai în cazul în care nu există copii la mijloc și cele două părți se înțeleg în privința bunurilor dobândite împreună.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?