Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Infertilitatea masculină


Cum să abordăm infertilitatea masculină?
Mulți doctori definesc infertilitatea ca fiind imposibilitatea concepției după cel puțin un an de încercări. Cercetările au arătat că circa o treime din cazurile de infertilitate sunt rezultatul unei probleme masculine, în general legate de cantitatea și calitatea spermei partenerului de sex masculin. De aceea, majoritatea bărbaților consideră infertilitatea o problemă dificilă, pe care n-o pot accepta prea ușor.
 
Ce se poate întâmpla rău?
Un test al spermei poate furniza un diagnostic clar al majorității cazurilor de infertilitate masculină.
Anormalitățile pe care un astfel de test le poate detecta sunt:
– Număr mic de spermatozoizi față de numărul normal de cel puțin 20 milioane spermatozoizi per mililitru de spermă.
– Nu există niciun spermatozoid, datorită unei disfuncții testiculare.
– Slabă mobilitate/motilitate a spermatozoizilor.
– Defecte de formă (morfologie) ale spermatozoizilor.
Aceste anormalități nu sunt însă singurele cauze ale infertilității masculine. Pot să existe dificultăți sexuale cum ar fi probleme de ejaculare și impotența. Cercetările au arătat de asemenea că un mare număr de cupluri suferă de „infertilitate imunologică”, caz în care sistemul imunitar al partenerei respinge sperma partenerului. Există de asemenea un număr în creștere de bărbați care sunt infertili ca urmare a vasectomiilor.
 
Posibilități de tratament
Tratamentul poate varia în funcție de cauza și gravitatea problemei. Din cauza că unele tratamente nu sunt prea răspândite sau sunt prea scumpe, doctorii și pacienții se confruntă cu multe decizii dificile. În cele ce urmează sunt prezentate câteva dintre tratamentele principale.
 
Tratamentul medicamentos
Nu există niciun medicament care să crească concentrația de spermatozoizi sau să corecteze forma acestora, dar totuși unele medicamente au fost folosite cu succes în tratamentul impotenței. De asemenea, când partenerul de sex masculin suferă de o boală numită hypogonadism în care testiculele nu pot produce spermatozoizi din cauza stimulării hormonale insuficiente sau inadecvate a testi-culelor se poate recurge la un tratament hormonal pentru stimularea testiculară.
 
Fertilizarea „in vitro” (artificială)
Fertilizarea in vitro (IVF) folosește tehnica originală a „eprubetei” și este metoda de concepție asistată cea mai larg răspândită pe glob. Se prelevează unul sau mai multe ovule din ovare și se fertilizează în laborator, folosind sperma partenerului de sex masculin. O parte dintre embrionii astfel rezultați sunt pentru implantare și sarcină. Deși această tehnică a fost dezvoltată pentru tratarea infertilității feminine, ea se dovedește utilă și pentru problemele datorate numărului mic de sprematozoizi produși sau defectele de formă ale acestora. Metodele moderne de preparare (spălare și cultură) pot de asemenea să îmbunătățească viabilitatea eșantioanelor de spermă și să favorizeze fertilizarea ovulelor.
 
Inseminarea artificială
Inseminarea cu spermă de la un donator de spermă a fost în general o metodă rezervată cazurilor de anormalități grave și este realizată cu spermă de la un donator anonim. Cu noile tehnici cum ar fi injecția intracitoplasmică a spermatozoizilor (intracytoplasmic sperm injection sau ICSI) se pot obține însă cazuri de sarcină în concentrații de spermatozoizi mult sub cele normale și astfel s-a lărgit gama tratamentului cu spermă provenită de la partenerul de sex masculin.
 
Schimbarea stilului de viață
Numărul de spermatozoizi sănătoși produși se poate maximiza prin renunțarea la fumat, prin consum redus de alcool și în general prin adoptarea unui stil de viață sănătos. Evitați saunele și băile prea fierbinți și încărcați să evitați pe cât posibil stresul. Dacă serviciul pe care îl aveți vă expune la riscuri potențiale, asigurați-vă că măsurile sanitare și de protecție sunt respectate cu strictețe.
 
Cum să abordăm infertilitatea
Capacitatea unui bărbat de a se obișnui cu o problemă de infertilitate depinde de cât de bine reacționează din punct de vedere emoțional. În mod obișnuit, bărbații se simt deprimați și stresați, dau toată vina pe ei înșiși pentru dezamăgirile partenerei și se văd  decăzuți din calitatea de bărbat adevărat. Mulți bărbați își fac griji că partenera îi poate părăsi pentru cineva fără probleme de infertilitate. Pentru aceștia este important să discute cât mai mult cu partenera și poate cu cineva de specialitate. Deși nu pare la prima vedere așa, o problemă de ferti-litate este de domeniul medical și nu trebuie să inducă nici un fel de opinii asupra sexualității, potenței sau viri-lității unui bărbat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?