Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

„Ieşirea din criză, cea mai proastă glumă!”


PDL-iștii, în frunte cu Emil Boc, ne anunță că pe 31 martie vom ieși din recesiune. Oamenii din Fitionești nu mai cred însă în minuni. Traiul greu i-a determinat să uite să zâmbească… „Monitorul de Vrancea” va merge, până la sfârșitul lunii, în mai multe localități din județ, pentru a sta de vorbă cu oamenii. Despre neajunsuri, despre probleme, despre ieșirea din criză la data programată de Boc și ai lui. 

Sătenii din Fitionești nu mai cred în minuni. Traiul din ce în ce mai greu i-a făcut să uite chiar și să zâmbească. Se bucură doar la nunți și botezuri, singurele care îi mai ajută să-și descrețească frunțile. Restul timpului e o continuă luptă pentru supraviețuire.
Din cele peste 2.800 de suflete, câte număra comuna la începutul anilor 2000, aproape jumătate, toți tineri, descurajați de lipsuri, au plecat din sat, cei mai mulți în străinătate. Greul a căzut, astfel, pe cei rămași acasă, majoritatea bătrâni și bolnavi care, din cauza legilor nedrepte, adoptate de actualii guvernanți, care le-au impozitat pensiile ori le-au tăiat ajutoarele sociale, au fost condamnați la moarte sigură. Este și cazul Floarei Costraș care, după 18 ani de muncă „la colectiv”, trăiește doar dintr-o pensie mi-nimă, de 350 de lei pe lună. „Guvernul ne tratează cu toată batjocura! După ce mi-am omorât tinerețile muncind, asta e tot ce primesc, 350 de lei pe lună. Aproape 100 se duc pe medicamente, iar din restul trebuie să le plătesc pe toate!”, ne-a declarat aceasta. Femeia e văduvă de șase ani și nu are niciun sprijin. Dimpotrivă, tot ea trebuie să-și ajute copiii, patru la număr. Deși au plecat din sat, nu o duc mai bine decât acasă. De curând, una dintre fete și soțul său au rămas fără serviciu, așa că tot la „mamaia” au venit după ajutor. „Mor de mila lor! Unul dintre nepoți a venit la mine ieri și mi-a zis: «Mamaie, îmi dai și mie un ban?». Å¢i-e milă, poți să nu-i dai? Din puținul meu, am scos și i-am dat. Dacă aș putea munci, aș face-o, pentru ei, nu pentru mine, dar nu mă mai ajută sănătatea”, a povestit, cu lacrimi în ochi, bătrâna de 77 de ani. Aceasta nu a crezut nicio secundă vorbele lui Emil Boc, referitoare la ieșirea din recesiune, de la 1 aprilie. „Sunt bătrână și cardiacă, dar nu nebună. Pe mine nu mă duce el cu vorbe. Ce spune, e o prostie! Am ajuns de râsul lumii!”, a afirmat ea, supărată.

„Emil Boc joacă la cacealma!”

Neculai Nedelcu susține că prim-ministrul Boc „joacă la cacealma”. „Numai minciuni! Cine să mai aibă încredere în el? Ar trebui să avem grijă ca de la 1 aprilie să nu cumva să ne ia și bruma de bani pe care ni-i dă acum!”, a spus acesta. La 78 de ani, atât el, cât și soția sa, și ea suferindă, sunt nevoiți să supraviețuiască tot din pensii minime. „Bine că au ei sute de milioane și o duc bine! Ce le mai pasă? O bătaie de joc!”, a răbufnit septuagenarul.
Nici Ion Radu, de 67 de ani, nu trăiește mai bine deși, după patru decenii de muncă în agricultură, ca tractorist, are o pensie de 560 de lei și este proprietarul unor mici suprafețe de teren agricol și de pădure. Se trezește, zilnic, la 5 dimineața, ca să-și hrănească animalele și pentru a-și pune în ordine gospodăria. Două ore mai târziu, intră în casă pentru a-și îngriji nevasta, imobilizată la pat. „Are un handicap de gradul II. A avut, întâi, coxartroză. Astă vară, a făcut hemipareză. De puțin timp, și-a rupt un picior și de atunci nu se mai poate mișca”, a explicat el. Bărbatul a luat drumul Focșaniului, oprindu-se la Casa de Pensii, sperând să poată obțină o pensie mai mare pentru soție, dar nu a reușit. „Cei de acolo m-au întrebat dacă are picioarele amputate, dacă are SIDA sau dacă face dializă. Le-am zis că e imobilizată. Åžtiți ce mi-au zis? «Dacă o mănâncă pielea, atunci o să rămână și fără banii ăștia»! De parcă banii ar fi fost un cadou, nu un drept. Åži așa, femeia mi-a rămas doar cu pensia de gradul II, de 250 de lei”, a relatat săteanul. Acesta nici nu vrea să audă de promisiunile lui Emil Boc. „Cum să treacă criza? Dacă oamenii nu au unde munci și sunt dați afară de peste tot, cu ce o să iasă țara asta din criză? Dar nu ne-au zis că noi n-o să avem criză? Acum ne anunță că ieșim din ea?!”, a întrebat el.

„Mai bine ar lăsa primarii să dea legi pentru sate!”

Primarul Iordache Cazacu a declarat că situația celor trei e similară cu a majorității locuitorilor din comună. „Bătrânii satului trăiesc la limită. Cine mai e în putere, muncește până închide ochii. Pur și simplu, n-au cu ce trăi! Nici tinerii care au mai rămas nu o duc mai bine. Agricultura nu mai e demult o sursă sigură de venit, totul se face numai în pierdere și asta din cauza legilor care sunt total împotriva oamenilor!”, crede edilul.
Potrivit acestuia, în Fitionești nu se poate vorbi despre alte activități economice. „Cu ce să faci profit? Cu 7-8 magazine care vând două eugenii sau o apă minerală și care, de 2-3 ori pe lună, sunt călcate de Garda Financiară, care le dă amenzi pentru orice nimic?”, se întreabă primarul. Iordache Cazacu este de părere că țara nu ar fi ajuns în situația de acum, dacă guvernanții ar fi cunoscut nevoile reale ale oamenilor, cu precădere ale celor de la sate. „Așa se întâmplă când scrii sau votezi legi din fotolii confortabile, din birouri. Dar noi, cei de la sate nu existăm? Nu plătim și noi impozite? Nu avem și noi drepturi ca orășenii? Nu sunt aceleași legi pentru toată lumea? Nu avem și noi nevoie de investiții? De unde ideea asta că, dacă locuim la țară, nu avem nevoie de bani, alimente, canalizare, electricitate, parcuri? Dacă puterea de la București nu e în stare să dea legi favorabile și pentru noi, mai bine ar lăsa primarii să dea legi pentru sate. Ne-am stabili singuri prio-ritățile, ne-am face singuri bugetul, am găsi alte surse de venit și nu am ajunge cu administrația blocată, din cauză că nu avem cu ce să ne asi-gurăm cofinanțarea la proiectele de investiții!”, a mai spus edilul.
Iordache Cazacu nu s-a putut abține să nu facă și haz de necaz la anunțul premierului referitor la ieșirea din criză, afirmând că „este cea mai proastă glumă a lui Emil Boc”. „Domnul Boc a omis ceva. Să ne mai spună și ora la care vom termina cu sărăcia!”, a spus primarul.
Potrivit acestuia, nu Guvernul este cel care anunță ieșirea din criză, ci oamenii de rând, când vor ajunge să nu se mai teamă pentru ziua de mâine. „Oamenii de rând trebuie să facă asta. Să vadă că au locuri de muncă, să simtă că le-a crescut salariul, că se pot întreține din el, că au o locuință, că sunt condiții optime de studiu în școli, că nu le mai îngheață copiii de frig la ore, că avem infrastructură, drumuri, că se respectă legile, că nu ne mai pleacă tinerii și specialiștii din țară și așa mai departe.
Până atunci, nu se poate afirma că am depășit criza și tot ce ne spun cei de la putere în legătură cu acest lucru sunt povești în care nu mai cred nici copiii”, a concluzionat Iordache Cazacu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?