Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Fabrică de componente pentru centrale eoliene


Legislația incoerentă și schimbătoare a creat paradoxuri românești care blochează dezvoltarea comunităților locale. La Adjud, o firmă austriacă intenționează să construiască, în parteneriat cu Primăria municipiului, o fabrică de componente pentru centrale eoliene. Investiția este de câteva zeci de milioane de euro și ar urma să se dezvolte pe o suprafață de 30 de hectare. Singura condiție este ca autoritățile locale să pună la dispoziție terenul necesar. În acest punct au fost blocate discuțiile deoarece autoritățile locale nu dețin în proprietate suprafața de teren necesară pentru această investiție. „Municipiul Adjud se confruntă cu o lipsă acută de terenuri, care blochează dezvoltarea economică a municipiului”, susține primarul Constantin Armencea.

O firmă austriacă intenționează să construiască în parteneriat cu Primăria Adjud o fabrică în care să fie produse componente pentru centralele eoliene. Investiția este de câteva zeci de milioane de euro și ar urma să se dezvolte pe o suprafață de 30 de hectare. Numai că autoritățile locale au o problemă uriașă deoarece nu dețin în proprietate suprafața de teren necesară pentru această investiție.
Primarul Constantin Armencea a declarat că aceasta ar fi una din cele mai mari investiții care ar urma să se dezvolte în Adjud și care ar duce la crearea câtorva sute de locuri de muncă directe. „Am fost contactați de o firmă austriacă care intenționează să construiască, în parteneriat cu Primăria Adjud, o fabrică în care să fie produse componente pentru centrale eoliene. Investiția este de câteva zeci de milioane de euro și ar urma să se dezvolte pe o suprafață de 30 de hectare de teren. Problema noastră este că nu deținem în proprietate suprafața de teren necesară pentru această investiție”, a precizat primarul din Adjud.
Constantin Armencea a susținut că investitorii austrieci doresc acces la calea ferată și la DN 2 E 85. „Avem partea de infrastructură solicitată dar rămâne să rezolvăm problema terenului”, a precizat primarul Constantin Armencea.

„Municipalitatea nu mai deține niciun metru de teren liber”

Municipiul Adjud se confruntă cu o lipsă acută de terenuri, care ar permite dezvoltarea economică și socială a municipiului. Asta în condițiile în care Agenția Domeniilor Statului(ADS) a deținut sute de hectare de teren pe care le-a pus la dispoziția unor comisii locale pentru a împroprietări diverse persoane în condițiile în care Comisia locală Adjud avea de împroprietărit mai multe persoane cu aproximativ 80 de hectare de teren. Acesta a fost unul dintre efectele păguboase ale legii 247 din 2005, care a permis șmecherilor cu bani să cumpere drepturi litigioase și să solicite terenuri la zeci de kilometri de vechiul amplasament.
S-a ajuns astfel ca Adjudul să nu se mai poată dezvolta pe orizontală deoarece „municipalitatea nu  mai deține nici un metru de teren liber”. Primarul Armencea a mai precizat că locuitorii mai multor comune au devenit proprietari de terenuri în Adjud, iar municipalitatea a fost nevoită să blocheze proiecte de investiții. „Municipiul Adjud nu mai deține niciun metru de teren liber, în schimb, sta-tul a deținut suprafețe foarte mari, pe care le-a dat în administrarea ADS. Agenția, la rândul său, a pus o mare parte din  acest teren la dispoziția unor localități, cum ar fi Tănăsoaia, care a primit o sută de hectare, Corbița, Boghești și Bolotești care au primit fiecare câte 30 de hectare de teren pe raza teritorial administrativă a municipiului Adjud. Din aceste motive, multe proiecte ale municipalității nu pot fi puse în practică, iar acest lucru nu e normal”, a mai spus Constantin Armencea.

Investițiile, secretul dezvoltării economice a orașului

Pentru a elimina problema terenurilor, primarul din Adjud a cerut sprijinul președintelui Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan. „Am solicitat  sprijinul președintelui Consiliului Județean  pentru rezolvarea acestei probleme. Mai exact, am solicitat sprijin pentru ca terenul deținut de ADS să fie transferat municipalității, prin hotărâre de guvern. A promis că va face toate demersurile pentru ca acest teren al statului să intre în proprietatea municipalității și în acest mod să putem continua o serie de proiecte”, a mai precizat primarul Constantin Armencea.
Edilul a mai arătat că lipsa unor suprafețe de teren, aduce municipalitatea în situația de a nu putea susține o serie de proiecte de investiții private care ar duce la dezvoltarea economică a orașului și implicit la creșterea resurselor proprii de venit. „Nu poți avea investitori și dezvoltare economică dacă nu poți pune la dispoziția acestora terenuri și infrastructură. Sunt condiții minime”, a susținut primarul Constantin Armencea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?