Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

Şoferii vor restituirea taxei auto


Judecătorii Tribunalului Vrancea sunt asaltați de acțiuni ale unor șoferi care și-au achiziționat mașini din străinătate și solicită restituirea taxei de primă înmatriculare. Având în vedere că nu toate acțiunile sunt înregistrate ca având același obiect, oficialii Tribunalului Vrancea nu ne-au putut informa cu privire la numărul acestor acțiuni și nici la modul în care au fost ele soluționate.

Zeci sau poate chiar sute de șoferi care au plătit taxa de primă înmatriculare pentru autovehiculele aduse din afara țării au reușit să câștige în instanță restituirea acestei taxe. La Tribunalul Vrancea nu este prevăzut în statistică, câte astfel de procese au fost câștigate, dosarele nefiind înregistrate, de fiecare dată având același obiect, acesta depinzând de modul în care reclamantul și-a formulat cererea. „Cauzele prin care se solicită restituirea taxei de primă înmatriculare nu sunt evidențiate separat în indicii statistici pe care instanțele de judecată îi au la dispoziție, astfel încât numărul acestor dosare nu poate fi precizat. În funcție de modul în care asemenea acțiuni sunt formulate, ele pot fi înregistrate cu următoarele obiecte: obligație de a face contestație act administrativ-fiscal, anulare act administrativ-fiscal.De asemenea, menționăm faptul că în cauzele având obiectele mai sus mențio-nate s-au pronunțat soluții diferite”, se arată într-un răspuns primit de la Biroul de Presă al Tribunalului Vrancea. Cert este că cei care au achiziționat un automobil din străinătate și au fost nevoiți să plătească această taxă, au ales în majoritatea cazurilor să cheme în judecată Direcția Generală a Finanțelor Publice Vrancea. Mulți dintre ei au arătat în cererea de chemare în judecată că această taxă contravine prevederilor articolului 25 al Tratatului de Instituire a Comunității Europene care spune că „între statele membre ale comunității europene sunt interzise taxe vamale de import și export sau taxe cu efect echivalent”. Cu o astfel de motivare a venit în fața instanței  Gheorghe G., din sat Arva, comuna Broșteni, care a chemat în judecată Administrația Finanțelor Publice din Focșani. Omul a solicitat obligarea pârâtei la plata sumei de 3.545 de lei. Gheorghe mai spune în acțiunea sa că în data de 23 august 2010 a cumpărat un autoturism Skoda din 2008, pe care l-a achiziționat din Germania, nefiind înmatriculat în România. În momentul în care a trebuit să facă acest lucru în țara sa, a trebuit să achite în baza OUG 50/2008, această taxă. Dosarul s-a aflat pe rolul Tribunalului Vrancea și în data de 22 februarie 2011, instanța a admis acțiunea bărbatului. În sentință se arată că oricare nume ar purta această taxă ea nu poate fi considerată o taxă de mediu, ea neaplicându-se autovehiculelor deja înmatriculate indiferent de vechime. Instanța a conside-rat că pentru orice autovehicul produs în România sau alte state membre ale Uniunii Europene, nu se percepe taxă și ordonanța este contrară articolului 90 din Tratatul de Instituire a Comunității Europene și că ar constitui o formă de discriminare între persoanele care au solicitat înmatricularea autoturismelor anterior datei de 15 decembrie 2008.
Sunt însă și acțiuni care au fost respinse de instanța de judecată. Exemplu, dosarul lui Marian R. care a chemat în judecată aceeași instituție pentru restituirea taxei de 3.262 de lei. Omul spune în cererea sa că a achiziționat un Nissan Qashqai pe care    l-a înmatriculat în România în 2010, că taxa pe care a plătit-o contravine articolului 90 din Tratatul de Instituire a Comunității Europene și că este un tip de discriminare a liberei circulații a mărfurilor în spațiul intracomunitar. Acțiunea lui Marian a fost însă respinsă pentru că autoturismul era nou și era la prima înmatriculare în România și taxa s-a calculat în baza OUG 50/2008 și pentru aceste motive urmează să se respingă acțiunea.

***
Ordonanța de Urgență a Guvernului 50/2008 a fost modificată prin OUG 218/2008, având în vedere „concluziile analizei gradului de adâncire a crizei financiare și economice în luna octombrie 2008, care relevă o scădere importantă a piețelor auto și a producției industriei furnizoare, precum și măsurile de susținere a sectorului de automobile afectat de criza financiară internațională” dar și „faptul că Guvernul României se preocupă de luarea măsurilor care să asigure păstrarea locurilor de muncă în economia românească, iar la un loc de muncă în industria constructoare sunt patru locuri de muncă în industria furnizoare, ținând cont de faptul că toate aceste elemente constituie situații extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată și totodată având în vedere că aceste elemente vizează interesul public și constituie situații de urgență și extraordinare, a căror reglementare nu poate fi amânată, în temeiul articolului 115 alineat 4 din Constituția României, republicată”. Astfel în articolul 3 se spune că autovehiculele M1 cu norma de poluare Euro 4, a căror capacitate cilindrică nu depășește 2000 centimetri cubi, precum și toate autovehiculele N1 cu norma de poluare Euro 4, care se înmatriculează pentru prima dată în România sau în alte state membre ale Uniunii Europene în perioada 15 decembrie 2008- 31 decembrie 2009 inclusiv, se exceptează de la obligația de plată a taxei de poluare pentru autovehicule stabilită potrivit prevederilor OUG nr. 50/2008. „În cazul ta-xelor de poluare pentru autovehiculele plătite potrivit OUG nr. 208/2008, diferența între taxa stabi-lită potrivit respectivei ordonanțe de urgență și taxa stabilită potrivit OUG nr. 50/2008, în vigoare până la data publicării OUG nr. 208/2008, se restituie. Procedura de restituire se va stabili prin ordin comun al ministrului Me-diului și Dezvoltării Durabile și al ministrului Economiei și Finanțelor în termen de 30 de zile de la data publicării prezentei ordonanțe de urgență”, se arată în articolul 4 din OUG 218/2008. Astfel șoferii care au cumpărat mașini din străinătate și au plătit taxa de primă înmatriculare își încearcă norocul pe la instanța de judecată pentru restituirea ei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?