Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Medicii iau calea străinătăţii


Umiliți. Așa se simt medicii de familie vrânceni, puși față în față cu prevederile Contractului Cadru pentru 2011-2012. În consecință, aceștia nu au de gând să semneze pachetul legislativ, care este prevăzut să intre în vigoare de la 1 aprilie. În aceste condiții, sunt nevoiți să adopte măsuri extreme. Așa se face că aproape toți medicii de familie din județ au solicitat adeverințe de liberă practică în străinătate. Dacă halatele albe vor lua calea străinătății, există pericolul ca vrâncenii, și nu numai, să nu aibă parte de servicii medicale, deși au cotizat ori cotizează la sistemul de asigurări de sănătate.

Medicii de familie vrânceni sunt hotărâți să emigreze. Supărați și dezamăgiți de prevederile noului Contract Cadru pe 2011-2012, mulți dintre ei au mers, ieri, la Sediul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vrancea, pentru a obține certificatul de medic specialist sau medic primar, necesar pentru dosarul care le permite să profeseze în străinătate. „Prevederile noului Contract Cadru pentru 2011-2012 ne obligă să plecăm în străinătate. De menționat că acest contract este pentru doi ani de zile, în condițiile în care nu se știe finanțarea anului viitor, dar nici cea pentru anul acesta nu se știe exact. Din start ne punem un semn de întrebare dacă acest contract poate fi sau nu semnat, urmând ca prevederile care sunt stabilite să ne convingă că nu poate fi semnat. Încheierea acestui contract ne prejudiciază pe noi medicii, dar și pe pacienții noștri”, a declarat medicul Cristina Ducan, vicepreședinte al Patronatului Medicilor de Familie Vrancea.
Dezamăgiți de prevederile noului Contract Cadru, ce ar trebui semnat cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS), medicii de familie din Vrancea sunt mai hotărâți ca niciodată să nu îl semneze, deoarece, în opinia lor, preve-derile documentului încalcă drepturile pacienților în mod flagrant și vor duce cabinetele medicale direct la faliment. „Contractul Cadru ne obligă să ne căutăm de lucru în străinătate, unde munca noastră este respectată și plătită cum se cuvine. Toată lumea este disperată și dezamăgită. Degeaba încercăm să discutăm principial aspecte medicale din punctul de vedere al pacienților și al medicilor, pentru că autoritățile nu fac nimic în acest sens”, a precizat Grigore Hanță, președintele Patronatului Medicilor de Familie Vrancea.

***
Potrivit reprezentanților DSP Vrancea, până în prezent, au fost eli-berate 33 de certificate de medic specialist și primar, care sunt necesare completării dosarului de liberă practică în străinătate. Pentru acest dosar, mai este necesară și o adeverință care atestă faptul că medicii se află în relație contractuală cu CAS Vrancea, începând cu data de 1 ianuarie 2007. Până în prezent, CAS Vrancea a eli-berat 60 de astfel de adeverințe, iar alte 100 au fost solicitate. „Au mai fost solicitate aproximativ 100 de adeverințe, care vor fi eliberate în cel mai scurt timp”, a declarat Iustina Micu, purtător de cuvânt al CAS Vrancea. În condițiile în care în Vrancea sunt 157 de medici de fa-milie, din datele furnizate de către CAS rezultă faptul că toți medicii sunt tentați să părăsească sistemul medical românesc, pentru a profesa în străinătate. Practic, actuala gu-vernare condamnă zeci de mii de suflete la moarte, desființând spitale și obligând medicii de familie să părăsească sistemul, impunând prevederi aberante, care mânjesc cu mocirlă meseria de doctor…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?